Halloween este destinat a fi odios, infricoșător, distorsionat, grotesc, absurd. Dar, cum este predat copiilor, are o plasă de siguranță - anume este IREAL. Cu ce să contrastezi acestor oribile calități? Umorul brut, umorul care țipă de frică râzând, umorul absurdului că poate nu ești singur în cavou, adrenalina plină de speranță  - iată calea pe care americanii au ales-o să râdă de moarte! Și dacă o înțelegi - râzi foarte bine cu ei, te simți privilegiat că ești "viu", ai răzbit. 
Americanii sunt naivi dar curajoși, ies cu pușca, vor lupta pe față. În sfârșit este VOIE o zi pe an, e consens național, să-ți expui copiii intenstinelor Halloween-ului, ca să-i înveți să nu facă în pantaloni în fața răului. Să râda de el, chiar și urlând cu fața palidă. Ca să facă asocieri când sunt mari, ca atunci când dau de un greu, să nu-l ia prea în serios din prima. Așa se creează niște reflexe pavloviene. Halloween este un... vaccin! Și cine cunoaște limitele culturii americane, știe de ce s-a ajuns aici.

Pentru adulții care sărbătoresc, Halloweenul este o... eliberare. Pardon, "s-a ajuns" a fi o eliberare. Pentru că americanul modern este din ce in ce mai îngrădit de legi pseudo-etice. O ZI PE AN este voie să fii ce vrei tu, cât de întunecat, cât de rău, imoral, cu toate fanteziile interzise la vedere. De aici explozia autumnala de curve și zombii eviscerați pe străzile cartierului. Costumul cel mai dur  și mai de succes poate fi un "pește" târand de picior o târfă ucisă, căreia îi zdrăngăne capul greu și cu zgomot pe bordură sau pe scări. În ce univers american este asta posibil? Din portbagajul mașinilor, bălăngăne câte un picior sau două de cadavru. Pe piscine plutesc oase. Re-înveți două lucruri - unu, în caz că ai uitat, ți se reamintește că niciodată crimele nu-ți vor fi iertate în afara nopții de Halloween și doi, reînveți să râzi la comandă. Trebuie să râzi de absurd, de grotesc, de infern, ca sa-ți încălzesti sufletul răcit de propriile negativități pe care le-ai fi trăit în orice altă zi. Halloween ascunde MULT umor, enorm - forțat, bruscat, sec, dar cu siguranță resuscitant de "ceva" ce numai americanii înteleg. Pentru un american tipic, Halloween este adesea terapeutic.
Nu menționez ce rol au costumele creative, costumele de tocilari care arată cu duioșie că ei nu pot fi răi nicioadată, costumele de intelectuali care au mesaje subtile deseori politice, costumele artistice, protestatoare, beligerante, neutre, abstracte etc etc. Astea sunt doar efecte secundare, dar de altfel foarte bogate.

Important este ca de Halloween sa nu-ți fie frică sau să pretinzi că nu iți este. Europenii au tot dreptul sa-și bată joc de Halloween. Doar n-o sa le fie frica lor de asa ceva :)). Americanii zic "nici noi de voi" sau "Win-win"!

Comentarii

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România