Din nou o mică isterie previzibilă

Astăzi am afirmat, într-o excelentă întâlnire cu liderii unor ONG-uri din educație, că susțin începerea învățământului obligatoriu cu grupa mare la grădiniță, la vârsta de 5 ani. Fără excepții ONG-urile respective susțin acest lucru. Evident, specialiștii în pus bețe în roate au și început un embrion de isterie „cum adică, să-i obligăm pe copiii de 5 ani să meargă la grădiniță”? Am spus „susțin obligativitatea grupei mari” pentru că și ministrul educației a vorbit despre acest aspect. Este una dintre puținele idei bune pe care le-a avut. Vezi aici declarațiile ministrului Pricopie. A propos: astăzi peste 90% dintre copii sunt înscriși la grupa mare. Înscriși nu înseamnă că și frecventează...

Fără a intra în multe detalii aici și acum, vreau să subliniez succesul nesperat al clasei pregătitoare, obligatorii de la vârsta de 6 ani, preconizată de comisia Miclea și pusă în practică prin Legea educației. Practic, la un an de implementare, clasa pregătitoare salvează anual 60.000 de copii de la eșec școlar. Părinții copiilor care au fost la pregătitoare anul trecut sunt foarte mulțumiți. Majoritatea învățătoarelor văd diferența între copiii care ajung la clasa pregătitoare după ce au fost la grădiniță și cei care nu au fost la grădiniță. În orice sală de clasă pregătitoare această diferență se vede cu ochiul liber. 

Pentru toți cârcotașii de serviciu citez mai jos câteva tendințe, dintr-un excelent document al Comisiei Europene:


”În zece ţări, învăţământul obligatoriu începe cu un an mai devreme (chiar cu doi 
ani mai devreme în cazul Letoniei), comparativ cu 1980”.

„Copiii încep educaţia formală la o vârstă din ce în ce mai fragedă. În perioada 2000-2009, în medie în UE-27, ratele participării copiilor de 3 ani, 4 ani şi 5 ani la învăţământul preşcolar sau primar cu crescut cu 15,3%, respectiv 7% şi 6,3%, ajungând în jur de 77%, 90% şi 94% în 2009. Participarea copiilor în vârstă de 3 ani la învăţământul preşcolar a fost aproape generalizată în Belgia, Danemarca, Spania, Franţa şi Islanda în 2009, depăşind 95%”.

Tot raportul poate fi citit aici

Comentarii

  1. Dintre toate afirmaţiile celor ce se opun clasei pregătitoare, cea mai ilogică (dar şi distractivă, recunosc…) mi se pare aceea conform căreia această clasă “răpeşte copiilor un an de copilărie”.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România