Scrisoare deschisă adresată primarului Timișoarei, domnului Nicolae Robu

Stimate Domnule Primar Robu,

vă adresez această epistolă pentru că vă respect. Nu mă îndoiesc de intențiile dumneavoastră fundamental corecte, nu mă îndoiesc nici de faptul că puteți să le împliniți, așa cum ați realizat multe pentru Politehnică. Ca mulți timișoreni am sperat ca Timișoara, în mandatul dumneavoastră, să intre în era normalității. Asta înseamnă, înainte de toate, ca deciziile să fie luate pe baze raționale. 

Îmi amintesc discuțiile pe care le aveam la București: dumneavoastră din situația de senator (care muncea mult) al opoziției iar eu din situația de ministru (hăituit) al educației. Și dumneavoastră și eu aveam dreptate în ceea ce susțineam, dar forțele comunistoid-malefice scoteau mutiplele lor capete din gurile de canal ale politicii românești și încercau să ne învingă. Fiecare dintre noi am încercat să le controlăm. Eu atacându-le frontal centrii de putere, dumneavoastră folosindu-vă de forța lor pentru a naviga pe terenul politic care le era atât de familiar lor și străin dumneavoastră. Eu am plătit prețul calomniei, dumneavoastră pe cel al compromisului. Viitorul ne va spune ce a fost mai bun pentru România, eu am -deja- opinia mea.

Speram ca unul dintre succesorii mei la minister să fiți dumneavoastră. Nu a fost să fie, PSD a vrut să domine educația pentru a-și perpetua mediocritatea. Parțial a reușit. Știți bine că ați fost unul dintre puținii politicieni cu amendamente acceptate la Legea educației. Și astăzi regret că nu ați găsit sprijinul în Parlament pentru a impune scăderea vârstei de debut pentru învățământul obligatoriu. Deși necesar pentru România, nici dumneavoastră, nici eu, nu am avut forța politică necesară pentru a face acest lucru. Crin asculta în educație dinozaurii din PNL, nu pe dumneavoastră. Am acceptat amendamentele dumneavoastră dintr-un motiv simplu: pentru că erau îmbunătățiri făcute onest. Erați frustrat, pe bună dreptate, pentru că în Parlament discuțiile sunt de formă, pentru că oamenii care au ceva de spus nu sunt promovați, etc. De aceea ați decis să candidați pentru postul de primar.

Ați câștigat mandatul. Nu în condițiile în care l-au câștigat majoritatea candidaților USL, ci din situația, nefericită și dificilă, de convalescență în care vă aflați atunci. Este un mare merit politic și, vă mărturisesc, am fost ușurat când mi-ați spus că sănătatea dumneavoastră este asigurată.

Acum a trecut mai bine de un an de când sunteți în funcție. Un an în care am tăcut, nu am criticat nimic, chiar am spus în jurul meu că Timișoara are acum perspectivă. Cine spune că nu vede o schimbare minte. Dar nu aici este cheia pentru Timișoara. După o perioadă neagră, oricine era mai bun prin comparație cu fosta administrație. Realitatea este că Timișoara a stagnat în ultimii 10-15 ani. Mergeți la Sibiu, Cluj, Arad și veți vedea cât de mult au progresat față de Timișoara. Realitatea este că Timișoara nu mai are foarte multe avantaje competitive față de alte orașe care au avut primari buni. De aceea Timișoara are nevoie să recupereze într-un ritm exponențial timpul pierdut. Nu doar să progreseze incremental. Asta se aștepta de la dumneavoastră, nu doar să fiți un primar care, pentru că primește 200 de like-uri pe facebook, decide un proiect sau altul.

Stimate domnule Robu,

pentru că țin la orașul în care am învățat, la orașul în care m-am format ca om, la orașul libertății României, doresc să trag un serios semnal de alarmă, pe care vă rog să-l receptați ca venind din partea unui om relaxat din punct de vedere politic:

SUNTEȚI PE DRUMUL GREȘIT. Pentru că vă concentrați pe imagine nu pe realitate, pentru că lăsați gruparea dinozaurilor din PSD să vă domine economic, pentru că luați drept exemplu politicieni-spoială și nu oameni serioși, ca dumneavoastră, greșiți pentru că vă imaginați că succesul se măsoară în like-uri pe facebook. Dar cel mai grav: greșiți prin modul în care luați deciziile, de multe ori punându-i pe unii timișoreni împotriva altora, deși există soluții pentru a-i împăca pe toți. Nu luați decizii cu fața la sondaje, luați decizii cu fața la timișoreni: că sunt tineri sau bătrâni, iubitori de cluburi sau de liniște, sportivi sau sedentari, studenți sau pensionari, părinți sau copii. 

Greșiți pentru că nu ați făcut nimic împotriva colonizării centrului istoric al orașului de către grupări interlope. Aceste grupări interlope vizibile cu ochiul liber sunt, cert, mai puțin spectaculoase ca în alte orașe, dar mult mai eficiente, pentru că au sprijin direct inclusiv în administrația locală.

Greșiți pentru că vă justificați acțiunile prin „lovituri de imagine” precum cea -nu știu cum să o calific- cu șurubul de la „acvariu” în mână; precum - de-acum celebrele - sondaje pe facebook, despre care știți foarte bine că sunt total irelevante. Și multe altele. Aveți în mână un oraș, și niște oameni, care nu au nevoie de șmecherii ieftine de PR pentru a vă aprecia. În unele locuri din România poate merge un primar șmecher. La Timișoara, nu! 

Aveți o popularitate care vă permite să faceți lucruri chibzuite și nu să vă irosiți timpul cu trucuri ieftine patentate de Victor Ponta. Sunteți deasupra acestor lucruri. Dacă aveți forță politică atacați frontal interlopii care au pus stăpânire pe Timișoara, nu vă încordați mușchii în fața unei opoziții inexistente. Spuneți că mamutul USL funcționează bine la Timișoara: foarte bine, dar folosiți forța mamutului pentru a trata adevăratele teme ale Timișoarei, nu pe cele periferice de imagine. Cu o majoritate anemică, de câteva voturi în Parlament, am făcut reforme majore în educație și cercetare. Pentru că nu m-am uitat la sondaje sau la clientela politică, ci m-am uitat la interesul copiilor. Repet: distrugeți mafiile interlope din Timișoara și, chiar dacă veți fi primar doar un mandat veți rămâne ca primarul care a redat demnitatea orașului.

Greșiți pentru că cedați, sistematic și de dragul liniștii, intereselor economice ale grupurilor PSD. Chiar colegii dumneavoastră liberali se plâng de asta. Pe la colțuri, e drept. Da, PSD vă torpilează zilnic și știți acest lucru. Dacă nu le știți, sunați orice liberal din Timișoara. Vi le poate spune. Sunt notorii firmele PSD care căpușează Primăria. Oricine vă poate spune care sunt oamenii PSD care sunt lângă dumneavoastră -aparent- dar de fapt vă parazitează. Da, trebuie să păstrați aparențele, pentru că asta e politica pe care ați acceptat să o faceți: frate și cu cei care s-au hrănit de la ugerul ideologic al lui Năstase și Iliescu pentru a-l învinge pe cel care a condamnat comunismul, Traian Băsescu. Dacă o faceți din convingere mă decepționați. Dacă o faceți din rațiuni politice vă informez că există un lucru care nu iartă: examenul realității.

Greșiți pentru că nu priviți la modelele de succes ci la cele de spoială. Aveți însă șansa unică în România de a da exemplul. Uitați-vă la Emil Boc. Uitați-vă la Gheorghe Falcă. Uitați-vă la alți colegi liberali: Bolojan, de exemplu. Ei sunt oameni cu realizări consolidate. Veți avea mult mai mult de câștigat, și dumneavoastră și Timișoara, dacă îi luați pe ei drept model și nu pe Victor Ponta, Sorin Oprescu sau Crin Antonescu, fiecare în felul său o spoială. Gândiți generos, nu mărunt! Guvernați Timișoara cu ochii la oameni, și gândul la proiecte, nu cu ochii la sondaje și gândul la imagine.

Greșiți pentru că vă imaginați că popularitatea se măsoară în numărul de like-uri pe facebook. Dacă ar fi așa, doamna Bahmuțeanu are infinit mai mult succes decât dumneavoastră sau decât mine: când pune pe facebook o poză cu pantofii ei preferați, are mii de like-uri în câteva minute. Și e normal să fie așa: interesul pentru pantofi al oamenilor este mult mai mare decât cel pentru vreo năzbâtie politică a unui primar sau ministru. E adevărat că nu aveți opoziție reală. Da, e adevărat, cei din opoziție sunt slabi și fără vlagă. Dar asta nu înseamnă că nu aveți probleme reale. În discuțiile anterioare pe facebook v-am pus o serie de întrebări concrete și legitime. Răspunsurile au fost politicianiste și pe lângă subiect. Având în vedere că opoziția este plăpândă, puteți să vă permiteți să faceți acest lucru. Încercați măcar să dați răspunsurile la întrebările mele în fața oglinzii. Și nu doar când vă bărbieriți dimineața. Veți vedea că nu sunteți convingător. 

Vreau să încep, la revenirea dumneavoastră din vacanță printr-un pas în direcția colaborării de dragul orașului: le solicit public colegilor mei din Fundația Mișcarea Populară Timiș, să facă totul pentru ca Timișoara să dobândească statutul de capitală europeană a culturii. E important să începem în politica românească un cerc virtuos, să încetăm scufundarea în mediocritate ca rezultat al cercurilor vicioase pe care nu încetăm să le deschidem de 24 de ani. 

Stimate Domnule Primar,

Obișnuit cu sloganuri „scurte și la obiect” de genul „jos Băsescu” și „Udrea are tocuri” probabil că îmi veți reproșa că am folosit multe cuvinte. Îmi asum exprimarea in extenso a ceea ce cred că e nevoie pentru Timișoara. 

V-am scris aceste rânduri pentru că încă sper că aveți resursele să fiți un primar de succes. Nu vă cer să îmi răspundeți, cel puțin nu la această scrisoare. V-am cerut răspunsuri concrete la chestiuni simple și am primit consacratul „jos Băsescu”. Acum chiar vă rog să NU îmi răspundeți. Reflectați la ea!

Vă rog, în schimb, să răspundeți timișorenilor prin lucruri concrete. 

Vă doresc mult succes!

Comentarii

  1. La pomul lăudat ... Pomul se cunoaște după roade, omul după fapte. Plopul nu face pere, nici salcia mere.Politicianismul clientelar și traseismul politic oportunist abominabil au alte ținte bine știute, străine de normalitate și echitate. Răul se scoate cu tot cu rădăcini ... care s-au întins inimaginabil ...

    RăspundețiȘtergere
  2. O opinie pertinenta de "om" serios si responsabil. Felicitari d-le Funeriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce D-l Robu nu va mai fi primar, Timisoara ar merita un primar ca D-l Funeriu, inteligent, onest si curajos.
      Daca ar avea si sprijinul necesar, timisorenii ar avea, în sfîrsit, primarul pe care-l merita si de care au nevoie!

      Ștergere
  3. Nu sunt de acord că Gheorghe Falcă ar fi un primar mai bun!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum adică Gheorghe Flacă ar fi un primar mai bun!??! Știți ce vilă și-a tras? Sau câte mizerii a făcut? Rușine autorului acestui articol!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule "Anonim",

      Cu siguranta sunteti un aradean si un categoric sustinator PSD / USL. Altfel nu se poate sa nu remarcati evolutia orasului Arad in ultimii ani.
      Sunt timisorean, dar nu pot sa nu apreciez, cu usoara tenta de invidie, dezvoltarea Aradului comparativ cu Timisoara ultimilor multi ani.

      Plus de asta, pana a va lega indirect de D-l Funeriu pentru acest articol care reflecta perfect realitatea, este cale lunga. Probabil era mai simplu sa postati "Jos Basescu"...cu siguranta singurul lucru care conteaza pentru dumneavoastra...

      Ștergere
  5. Superba si pertinenta exprimare ! Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  6. Si de ce ma rog, ar trebui sa fie prima si principala problema a unui primar sa se lupte cu "mafia".
    Locuiesc in Timisoara si imi pasa MULT mai mult de proiectele de infrastructura de exemplu, de lucrarile din centrul orasului...

    Altfel o parere pertinenta, cu bune si rele, cu usoara tenta politica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveti dreptate domnule Funeriu! Si aveti si spirit de fair-play fata de cineva de la USL !
    Se vede un om cu staif

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România