Un excelent interviu

Vreau să atrag atenția asupra unui interviu cu Mircea Miclea, briliant ca de obicei.

Pentru a n-șpea oară vreau să subliniez că Mircea Miclea este arhitectul întregului concept de reformă început cu Pactul pentru Educație. Desigur, am participat (și nu tocmai periferic) dar părintele întregului concept este Mircea Miclea. De aceea m-am simțit un pic stânjenit când dna Pora tot spunea în acest interviu că „Funeriu a făcut și a dres”.

Pentru că m-a citat în contextul discuției despre salarizarea în funcție de performanță, trebuie să dau o explicație.

„Băsescu şi Funeriu nu au fost astfel de lideri?
Băsescu ar fi avut curajul, dar nu putea pentru că nu era parte a Executivului. Funeriu a fost parte a Executivului, dar nu a avut curaj.”

Așa este, în contextul lui 2010 (-25% salarii), 2011 și începutul lui 2012, nu am reușit să alocăm bani suplimentari pentru școlile bune. Ca ministru al educației de atunci îmi asum, desigur, acest fapt. De aceea spun, tot timpul, că fără sprijinul PDL nu aș fi făcut mare lucru dar, cu sprijinul total al PDL, aș fi făcut de 10 ori mai mult. Nimeni, în acele momente, nu voia să audă de așa ceva. 

Astea sunt limitele politicului. Soluția este ca o sută de oameni ca Mircea Miclea să iasă și să lupte în arena politicii pentru ca atunci când un om ca Mircea Miclea ajunge la putere el să fie sprijinit de alți 99 de oameni ca Mircea Miclea. Iar când pleacă din postul de ministru locul să-i fie luat de un alt Mircea Miclea. Dar asta cere mult mai mult decât expertiza tehnică și conceptuală. Asta cere să ai disponibilitatea să te lupți cu toată mizeria politicii din România de azi. Și puțini oameni de calitate o fac. Îi înțeleg. Mai ține cineva minte mizeriile pe care a trebuit să le îndire Mircea Miclea când era ministru?

Comentarii

  1. Se putea face tăierea cu valoare medie de 25%, iar distribuția ei în funcție de performanță, mai puțin la unii mai mult la alții. Dar gândirea holistă nu permite astfel de soluții. Asta a generat un profund sentiment că s-a făcut o nedreptate, că degeaba muncești - ești tratat la fel.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România