Conjuratia Imbecililor

Textul de mai jos a aparut in Le Point din 2 mai 2013, la pagina 7 sub semnatura lui Franz-Olivier Giesbert. Traducerea si textul nu sunt editate, pot aparea mici erori eventuale pentru care imi cer scuze. Inlocuiti Franta cu Romania si realitatea este identica. Niste inconstienti veseli. Vreau sa subliniez concluzia:

Drama unei perioade precum cea pe care o trăim azi este că popoarele sunt gata să creadă minciunile enorme și nerușinate. Tocmai de aceea nu putem decât să-i blestemăm pe cei care emit aceste minciuni: indiferent dacă o fac din viclenie, cinism, nepăsare nu au nicio scuză!
Conjuraţia imbecililor
Declinul începe întotdeauna cu economia, după care îţi afectează serios creierul. În ultima vreme, Franţa pare să fi intrat în faza ultimă, aceea a cretinismului absolut, a isteriei și a relei credinţe. 
E de necrezut cum am putut să ne prăbuşim în asemenea hal: politica a ajuns mult sub gradul zero. Declaraţia recentă a partidului socialist în legătură cu destinele Europei, ne furnizează proba clară că materia cenuşie a acestui partid e zdravăn afectată, până la vârful ierarhiei sale.
Trezeşte-te, Miterrand, ai tăi şi-au pierdut minţile.
Dacă ne raportăm strict la textul declaraţiei – din fericire condamnat de premierul Ayrault – ne dăm seama că socialiştii au decis să injecteze francezilor veninul eurofobiei şi al germanofobiei. În timp ce M. Copé, preşedintele autoproclamat (pe viaţă!) al UMP (opoziția de dreapta) îi ţine isonul doamnei Le Pen în probleme de societate, iată că socialiștii preiau ștafeta antieuropenismului de la extrema dreaptă. Mai mult, Dl. Bartolone, al treilea om în stat, propune chiar o "confruntare" cu Germania. Dumnezeule, ce farsor!
Acesta sunt efectele unei politici lipsite de orice morală. Când nimic nu valoreaza nimic, totul poate fi folosit: PS-ul nu ezită să abandoneze întreaga sa moştenire europeană: el denunţă "Europa de dreapta" încarnată de doamna Merkel și a sa "intransigență egoistă". Șmecheria trebuia găsită! Dacă Franţa degringolează în spirala datoriilor și a dezindustrializării continue, dacă Franţa întârzie să se redreseze, vina aparţine… Germaniei. E destul de clar, nu?
Interesant e că această debilă analiză e produsul nemijlocit al creierilor d-lui Cambadelis, responabilul cu Europa al socialiștilor fost locotenent al lui Strauss-Khan apoi al doamnei Aubry, care trece în ochii mulţimii drept un spirit superior. Dar ce revendică poporul când creşte şomajul, când se intensifică ura şi nemulţumirile sociale? Ca întotdeauna, în asemenea situaţii, vinovaţi buni de spânzurat. Capete de tăiat. Pe scurt, țapi ispășitori. Iar socialiştii vor da capete poporului: cel dintâi dintre ele va fi al doamnei Merkel, calificată de socialişti drept cancelarul austerităţii. Vom vedea cu toţii ce urmează… 
Antiamericanismul este socialismul imbecililor scria nu demult istoricul Juillard. Azi este antigermanismul care este senilitatea suveraniștilor. Înainte ca social-democratul cancelar, Gerhard Schroeder, să aplice măsurile aspre ale anilor 2000, Germania era cam în situaţia Franţei de astăzi. După, Germania a renăscut. Din păcate, ca și dreapta, stânga franceză a refuzat să se inspire din experienţa redresării germane. Prea dură și prea curajoasă.
Franța s-a înfundat pe alt drum. Acela al negării realității, care se rezumă la incantări precum: revenirea la creşterea economică și sfârşitul austerităţii. Rezultatele proaste se văd cu ochiul liber și în ciuda evidenţelor, nimic nu-i împiedică pe socialişti să celebreze cu vorbe mari „viziunea Franţei” care, prin exemplul ei de succes, „mobilizează popoarele”. Vă rugăm frumos să nu râdeţi!
Strategia evitării, care ne-a condus la situaţia actuală, este în continuare la ordinea zilei. Amestecaţi morfina, cu niscaiva halucinogene, mai adăugaţi la ele lenea intelectuală şi veţi avea în faţa ochilor Partidul Socialist, acest copy paste al bufoneriilor pe care le puteţi citi în „Le monde dyplomatique” sau „Alternative economique”, cele două manuale de "voudou aplicat la finanţele publice."
Cuvântul de ordine socialist: să continuăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în aşteptarea victoriei socialiștilor germani la alegerile din toamna acestui an. Pentru socialiștii francezi imobilismul rămâne cel mai bun plan pentru Franța. Inutil să scădem datoria statului, să reducem cheltuielile publice sau să resorbim în mod serios deficitul bugetar, aşa cum au procedat ţări ca: Germania, Canada sau Suedia? Toate aceste țări și-au regăsit creșterea economică pe baze sănătoase. Nu, dimpotrivă, lăsăm totul aşa cum e şi să ne îndatorăm în continuare, pentru că eşecul electoral al doamnei Merkel ne va scoate din prăpastie. Iar stânga  europeană - instalată imediat după aceea la butoanele Europei – ne va scoate din înfundătura în care ne zbatem. După toate astea vom putea să ne distrăm în continuare aşa cum ne place nouă.
Dacă ar fi să-i credem pe socialiştii noştri, SPD-ul german e atât de fraier încât va accepta punerea în comun a datoriilor Europei fără să pretindă măsurile de siguranţă pe care doamna Merkel le-a cerut imperativ, dar fără succes până acum, de la preşedintele Hollande.
Proiectul socialist se poate rezuma la câteva cuvinte: „nici nu ne trece prin cap să restrângem cheltuielile, nu contează că n-am reuşit să ne redresăm, vom continua să ne îndatorăm în neştire pentru a finanţa datoria publică. Ce contează că datoria noastră stă să explodeze, până la urmă Germania tot va plăti pentru noi. Dacă e nevoie, nemţii n-au decât să-şi strângă centura pentru a ne achita nota. Oricum, ei sunt obişnuiţi cu rigoarea, ea face parte din însăşi structura poporului german”. 
Drama unei perioade precum cea pe care o trăim azi este că popoarele sunt gata să creadă minciunile enorme și nerușinate. Tocmai de aceea nu putem decât să-i blestemăm pe cei care emit aceste minciuni: indiferent dacă o fac din viclenie, cinism, nepăsare nu au nicio scuză!

Comentarii

  1. Domnule Funeriu
    Franta e doar ultimul protagonist a acestei mascarade in care vina e sempre a altora . Italia , prin Silvio Berlusconi si partidul lui personal impreuna cu partidul de stinga italian (PD ) au imbratisat aceleasi idei si inca cu mult inaintea francezilor . Din pura intimplare , o tara cu mult mai groase probleme ca Franta si unde dezindustrializarea , emigrarea firmelor cu somajul inevitabil , e de lunga data si mereu ascunsa sub pres .

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca atit stinga cit si dreapta sunt in criza de idei.Dar de globalizare atit a economiei cit si societatii nu va scapa nimeni. Si e mai bine sa conduca oamenii fenomenul decit sa-i conduca el pe ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă doriți să aveți vreo șansă în politica din România și să nu subminați MP ar fi bine ca mesaje atât de dure să le țineți pentru după Săptămâna Mare. Sau să le dați spre difuzare unor colegi care au potențial mai mic ca al dvs. Dacă tot vorbim de valori, e cazul să ne raportăm la cele ale oamenilor pe care vrem să îi guvernăm. Indiferent de opiniile noastre, e o chestie de respect. Paște fericit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Link-ul direct catre articolul in franceza este:

    http://www.lepoint.fr/editos-du-point/franz-olivier-giesbert/la-conjuration-des-imbeciles-02-05-2013-1662143_70.php

    L-am recitit astazi impreuna cu comentariile la textul original. Intr-adevar, merita (re)citita si cartea "Conjuratia imbecililor" de John Kennedy Toole.

    Pacat ca avem memoria mult prea scurta.

    PS. Astept semnul pentru cafeaua aceea, domnule Funeriu :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Funeriu,am doua probleme de ridicat:1)Apreciez ultima d-voastra postare,sunt total de acord cu cele scrise,dar va reprosez lipsa de curaj(nu zic de viziune)de a puncta CAUZA acestei situatii.Totul se petrece de dinainte si mai ales dupa recastigarea alegerilor in est,in Imperiul raului,a actualuli autocrat.Trebuie sa avem curajul sa spunem lucrurilor pe nume,sa n-o mai bagam cu scenarita,cu obsesia,etc.Stiti ca principala lupta a diavolului e sa impuna ideea ca nu exista sau ca de fapt este un inger bun,si adversarii sai sunt raii.Influenta sa creste cu fiecare zi in toata Europa(si nu numai)si mai ales in sud-estul ei.Cand facem un comentariu,sa-l facem cat mai realist,cap-coada,altfel suntem suspecti de manipulare(chiar prin omisiune)...2)A doua problema tine de Miscarea Populara...De doua luni de zile,nimeni din asa-zisa conducere a MP nu a luat in seama cele ce scriu(idei,sugestii)cativa naivi care chiar au dorit sa creada in aceasta initiativa...Dati-i dumneavoastra o denumire acestei atitudini...In concluzie,s-a inceput f.prost,si ca de obicei,ceea ce incepe prost,se termina si mai prost...Pacat,chiar nu se gasesc patrioti adevarati,care sa puna mai presus de orice altceva(familie,interese,confort personal)dragostea pt.tara???Astept un punct de vedere...Sunt f.f. dezamagit...Va salut.Radu-Udine-Italia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Degeaba dăm vina pe cei ce ne mint. Unii dintre ei pot fi patologici, ceea ce ar însemna că nu e vina lor.

    Noi, masele, avem aceeasi responsabilitate şi răspundere. Există totusi, in istorie, momente inexplicabile de euforie si "prostie", momehnte ce se găsesc de altfel in natuea umană și în viața fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România