Când dintr-un munte se naște un șoarece sau abrambureala USL din educație

USL a decredibilizat cu toate forțele introducerea, anul trecut, a clasei pregătitoare. Eram criminalul națiunii care fură un an din copilăria celor mici. Pentru a atrage capital politic au băgat în sperieți 400 000 de părinți și au introdus dubii asupra unei măsuri pe care tot ei o propuseseră în 2002 dar nu au avut curajul să o aplice. Pentru voturi USL s-a jucat cu nervii părinților.

Care e realitatea la un an de la introducerea clasei pregătitoare?

1) 90% dintre părinții care au copiii la pregătitoare sunt foarte mulțumiți.
2) Anul acesta clasa pregătitoare se organizează la fel ca anul trecut. Metodologia este aproape copy-paste (e f. bine acest lucru!)
3) USL declară sus și tare că au ”discutat”, au ”flexibilizat” și alte povești de adormit copii. De fapt ne-au copiat.
4) Sindicatele și pseudo-asociațiile de părinți urlau anul trecut împotriva măsurii. Anul acesta sunt 100% de acord. S-a schimbat ceva între timp? Nimic din metodologie dar s-a schimbat mult din ceea ce ”s-a dat”: sindicatele au primit de la guvernul USL bani pe nemuncă (degrevări), cotizația direct din salariu. Despre ce a primit organizația de părinți și lidera ei, cu altă ocazie.
5) Ministrul a preluat, și bine a făcut, sugestia pe care am făcut-o în ianuarie pentru introducerea zilei porților deschise. E important ca părinții să vadă cu ochii lor.

Concluzie: 

Pentru beneficiu politic, USL a indus nesiguranță și instabilitate în educație. Au mințit cu bună știință. Măsura luată de noi este, iată, aprobată acum de toată lumea. Eu mă bucur dar nu pot să le iert faptul că și-au bătut joc de nervii copiilor și părinților anul trecut. Și nu e bine să mă supere.

PS: analiza metodologiei, punct cu punct, după ce va fi adoptată. Cred că va ieși cu erori față de cea de anul trecut.

Comentarii

  1. Pai sunt lucruri de bun-simt pana la urma. Nu inteleg de ce le-a luat asa mult sa o "emane", mai sunt doua saptamani pana incep inscrierile. Si sa o lansezi in dezbatere sambata, la ora 20.00? Parca era zi libera sambata. Nu cred ca intr-o tara normala se intampla astfel de lucruri in zile si la ore dintr-astea. Poate ne spuneti dumneavoastra daca in Franta sau in alte tari unde ati trait se intampla astfel de lucruri sambata seara. Spune ceva si asta despre ce e la minister.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestea asta cu dezbaterea e praf în ochi. Ce exact e de dezbătut? Dacă să se scrie numele și prenumele sau să se scrie prenumele și numele?

      Desigur, puteau să facă totul de multă vreme. Nici eu nu știu de ce le-a luat atât timp. Dar, de fapt, ce au făcut în 100 de zile? Răspuns: au dat foloase necuvenite sindicatelor pentru a le cumpăra tăcerea.

      Ștergere
  2. Rabdare ...

    Cu toate acestea, credeti ca parintii sunt chiar atat de nevinovati? In cazul de fata, victima n-are partea ei de vina ca a fost inselata si manipulata ?

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua,
    poate va intereseaza sa abordati in spatiul public subiectul finantarii cercetarii in Romania din perspectiva modului in care guvernul a ales sa-si bata joc de cei care au aplicat la competitiile de proiecte CNCS din 2012. Desi proiectele trebuiau sa inceapa in oct 2012, cncs a intarziat procesul de evaluare pana in dec 2012, dupa care a anuntat ca lista proiectelor finantabile va fi publicata dupa aprobarea bugetului pe 2013. Guvernul nu a transmis finantarea nici pana astazi(17 martie 2013) iar Cncs a publicat pe site un anuntat de lamentatie in care precizeaza ca beneficiarii pot doar astepte(probabil la infinit) finantarea.Situatia este cu atat mai grava, pentru ca probabil nu se va mai lansa nicio competie pt 2013, din moment ce nu s-a facut nicio plata in 2013 pt proiectele din 2011 si 2012. In acelasi timp, Ponta merge la salon de livre de la Paris pentru a reprezenta cartea romaneasca. :((
    http://www.blog.lucianshome.nl/2013/01/bugetul-cercetarii-comparatii/
    http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2013/03/Comunicat_CNCS_07.03.2013.pdf
    http://www.cncs-nrc.ro/programe-de-finantare-coordonate/programul-idei/proiecte-de-cercetare-exploratorie-pce/

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt pentru clasa pregatitoare pentru ca aduce copiii la acelasi nivel si ma bucur ca a ramas. Ar trebui insa sa fie si niste evaluari uniforme pe parcurs. Posturile in invatamant se cumpara ca peste tot si cred ca sunt multe scoli unde nu se invata mai nimic si este tarziu sa se afle asta doar la sfarsitul unui ciclu - sau nici atunci si cand se afla sa se inchida ochii.

    RăspundețiȘtergere
  5. CNCS???? Ce mare porcarie si farsa!!!

    Eu am avut necazuri cu comisia de la matematica. In 2007 si in 2008 au castigat aceiasi 3 oameni de la Timisoara: Megan si familia. Cum naiba se poate asa ceva?????

    Eu am iesit din "cercetare si educatie" si cred acum cu toata taria ca nu merita un leu investit in Romania pana fosilele batrane si progeniturile lor nu sunt eliminate din universitati.

    Pana atunci, banii nostri, ai firmelor private, nu trebuie sa mai sprijine acest stat ultracorupt !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Este cineva atat de naiv incat sa nu inteleaga ca-n preuniversitar nimeni nu-si doreste performanta muncita?Pentru ce sa muncesti cu elevii la clasa cand poti aduce elevi din familii instarite care-si pot permite educatia la domiciliu(ca doar na, suntem si noi oameni:)). Doamne pentru a mentine vechea ordine parintii au fost invatati toate tertipurile cu ajutorul carora pot ocoli litera legii...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România