România de azi: rezultate, tensiuni şi perspective

Rezultatele alegerilor prezidenţiale sunt clare. Decepţia lui Mircea Geoană, a PSD şi a PNL este enormă. Decepţia susţinătorilor lor este cel puţin tot atât de mare. Castigarea alegerilor de catre Traian Basescu distruge hatisul de interese intre oamenii care au tinut Romania in loc foarte multi ani.

Intr-adevar, cel mai important lucru acum este coalizarea natiunii. Atat Traian Basescu cat si Mircea Geoana au propus un proiect de coeziune. Mircea Geoana a propus o coeziune in jurul a doua partide si a unui om, un fel de "deus ex machina", Klaus Johannis. Traian Basescu a propus un proiect de coeziune in jurul unui proiect: reforma statului si consolidarea democratiei. A castigat proiectul de coeziune in jurul reformei statului, iniţiat de Traian Băsescu şi susţinut de PDL. Alegerile prezidenţiale au arătat că adevărata majoritate din Romania de astazi este majoriatatea in jurul proiectului de reforma a statului, proiect asumat de PDL şi Traian Băsescu. Aceasta trebuie să fie şi majoritatea guvernamentală, obligatoriu de dreapta.

Astăzi (dar şi săptămâna trecută) au fost momente extrem de tensionate pe scena publică. Frustrarea învinşilor dublată de oboseala tuturor a dus la situaţii cel puţin ciudate. Victoria este şi o reparaţie morală pentru umilinţele fără număr pe care am fost obligaţi să le suportăm la unele televiziuni. Eu însumi am trecut astăzi prin două experienţe despre care încă mă întreb dacă au fost adevărate sau am visat în picioare. Pentru prima dată am luat în consideraţie posibilitatea de a depune plângere în justiţie împotriva unor chestiuni care nu credeam că se pot întâmpla în România.

Mulţumesc tuturor susţinătorilor. A fost un sprijin moral important. Acum, la muncă!

Comentarii

  1. Nu stiu daca inteleg cine a tinut Romania in frau atatia ani. PDL a fost la putere si nu s-a vazut nimic concret (decat poate cazul Ritzi, eventual autostrada asta de 40 de km, ce penibil). Depinde din ce perspectiva privim, increngaturile de interese sunt si in PDL la fel de bine cum sunt si in celelalte partide. Daca va referiti la Vantu, Patriciu, Voiculescu o sa cred ca incercati sa ne adormiti. Nu cred ca suntem intr-o alta situatie decat cea dinainte de alegeri, practic nu s-a rezolvat nimic. Cunoscand firea presedintelui, nu cred ca acesta va fi pacificator. Pur si simplu nu poate atat de mult, desi e posibil sa incerce sau sa mimeze acest lucru. Nu stiu despre ce treaba vorbiti ca incepeti, sper sincer sa fie posibil. Deocamdata se anunta frecusuri, dezbinari de partide. Asta era treaba? Da, sunt sceptica. Rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma intelegeti gresit, eu totusi cred in oameni ca dvs si sper sa ocupati pana la urma portofoliul la Educatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Daniel P. Funeriu
    Spuneţi:
    "Castigarea alegerilor de catre Traian Basescu distruge hatisul de interese intre oamenii care au tinut Romania in loc foarte multi ani."

    Aveţi perfectă dreptate, domnule Funeriu. Ieri, când preşedinte era domnul Băsescu, România era ţinută în loc de un hăţiş de interese. De mâine, când la cârma ţării va venii domnul Băsescu, hăţişul de interese se va dizolva de la sine.

    Domnule Funeriu,
    Lansez încă o dată la dumneavoastră rugămintea mea mai veche. Ieşiţi din setarea de campanie. Gata, că s-a terminat, alegerile au avut loc, nu mai este cazul să luaţi apărarea nimănui, nu mai trebuie să lăudaţi pe nimeni, este cazul să vorbiţi despre probleme intelectuale. Lăsaţi vorbăria politică pentru că există în partid propagandişti profesionişti, ştiu ei ce să facă mai bine ca dumneavoastră. Nu aveţi nici o preocupare superioară?
    Până una alta sunteţi propus ca ministru al educaţiei... Ce spuneţi, puteţi să dezvoltaţi latura de desen artistic pe tot învăţământul obligatoriu şi nu numai pe perioada şcolii generale? Puteţi să adaugaţi teatru-film la deprinderile artistice şi de cultură generală, pe lângă pictură?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Daniel P. Funeriu
    Mi-am adus aminte.
    Spuneţi:
    "Traian Basescu a propus un proiect de coeziune in jurul unui proiect: reforma statului si consolidarea democratiei."

    În ultima confruntare Băsescu-Geoană s-a dus o discuţie şi pe seama modificării Constituţiei. Domnul Geoană a spus că doreşte un forum cu toate partidele şi toată lumea pentru a determina mai întâi societatea (modelul social) care trebuie deservită de Constituţie şi apoi să se facă Constituţia în conformitate cu ea. Domnul Băsescu a răspuns cu ce ar vrea românii să se întâmple prin reforma constituţională. Constituţia nu este o expresie a ceea ce vor românii. Dacă ar fi, atunci politica ar trebui să se desfiinţeze şi fiecare să-şi vadă de treabă. Cetăţenii acceptă, sau nu, Constituţia, coerenţa Constituţiei este însă un act politic, pentru că nu se poate pune în Constituţie orice doreşte poporul, lucrurile trebuiesc armonizate cu principiile de drept, cu tratele internaţionale, cu principiile de existenţă democratică... dar mai ales cu modelul social propus. Modificarea constituţie fără a stabili, public, un model social care să descrie care este rolul fiecărui instituţii în parte şi care este interacţiunea lor, va muta probabil conflictul instituţional, acolo unde este el astăzi, de exemplu conflictul dintre Parlament şi Preşedinte, cinci centimetri mai departe, dar nu va rezolva nimic. Politica ar trebui să scrie rapid nişte cărţi sau măcar lucrări despre fiecare instituţie în parte şi de acolo să înceapă o dezbatere pe puncte în Parlament şi în public pentru a rezolva problemele apărute dar, mai ales, pentru a le promova şi a le implementa în conştiinţa politică şi publică. Dacă nu, va fi, din rău, mai rău.

    Cred că primul pas spre coeziune ar fi un semnal de închidere a campaniei electorale prin eliminarea atacurilor la persoană.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vă pierdeţi în detalii. Obiectivul PDL trebuie să fie acela ca să ajunga partid majoritar A.S.A.P.

    Aceasta exclude o coaliţie guvernamentală cu PSD.

    În clipa de faţă, trebuie mers pe guvernul minoritar Negoiţă, iar dacă parlamentul zice "ba", dizolvare şi anticipate.

    Strategia clicii este să ţină încurcat PDL cât mai mult, ca sa se amplifice problemele din economia reală şi sa se prăbuşească leul.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bibliotecaru

    Chestia cu "iesiti din setarea de campanie" vi se aplica dumneavoastra. Altfel riscati sa fiti perceput (nu stiu daca pe nedrept) ca un postac ceva mai sofisticat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Funeriu - dreapta inseamna guvern limitat + conservatorism: valorile crestine,familia etc. Aceste lucruri nu se intalnesc decat intamplator la politicile dumneavoastra - sunt adoptate la nimereala pentru ca da bine la public. Ati inchis ochii in mod pervers la 'impozitul forfetar'.
    Dumneavoastra stiti cine sunt liderii partidului dumneavoastra si cata influenta reala aveti in partid? Sa va dau cateva exemple: Videanu-bordura, Blaga-vamesul cinstit, Boc-care imediat dupa alegeri la RTV compara obsesiv cazul Ridzi cu cel al lui Nastase - oare asta e ideea de justitie a PDL = mai putin corupt decat PSD ( aflat oricum la cote astronomice ) + e plin de lepre vopsite ajunse la PDL din interes pur corupt care profita in continuare - ei conduc partidul - dumneavoastra,ca si Patapievici, Avramescu, Preda ,Ungureanu sunteti 'idiotii utili' care le spala imaginea si nu aveti cu adevarat putere sa schimbati nimic - sunteti doar amagagiti ( si nici macar toti nu sunt curati - Preda are texte comuniste semnate la activ ). Am fost dur - sper sa ma infirmati in urmatorii 5 ani, dar avand aceste lucruri in vedere eu unul nu as fi entuziasmat,chiar si dupa victoria de aseara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca sa scapi oaia de scabie, solutia este sa omori oaia. Deci pentru a taia salariile de lux si pensiile de lux ale unor bugetari, trebuie desfiintate firmele private. Ha, ha, ha.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Gabriel Preda
    :)
    Păi eu nu pot să ies din campanie pentru un motiv simplu, campania mea nu este electorală.
    :)
    Campania mea este pentru normalitate, pentru competenţă, pentru responsabilitate. În momentul în care societatea românească va funcţiona normal, fără contradicţii majore, fără blocaje instituţionale, fără partide care au în titlu o doctrină despre care membrii partidului nici nu ştiu bine ce înseamnă, în momentul în care politica românească va face politică, adică principii, şi nu afaceri cu funcţia politică (influenţă plus interes pecuniar), în momentul în care interesul naţional va fi mai important decât tranzacţionarea intereselor de grup, în momentul în care fiecare om numit în funcţie va fi responsabil şi va răspunde pentru ce face acolo, în momentul în care priceperea şi competenţa va fi înlocuit linguşeala şi pupincurismul... campania mea se va sfârşi, voi lăsa politica în pace să-şi vadă de treaba ei şi eu o să-mi văd de treaba mea.

    Domnule Gabriel Preda,
    Aţi vrea să nu sesizez că domnul Funeriu a spus mai sus că noroc cu alegerea domnului Băsescu că o să ne scape de hăţişul de interese? Dacă domnul Băsescu avea această putere asupra societăţii româneşti, de ce nu a făcut-o până acum, cine sau ce l-a oprit?

    Eu încerc, pe cât posibil, să-mi construiesc un skeleton (organ cinematic) al bunului simţ şi să mă ghidez întotdeauna după el. Dacă încalc limita bunului simţ, nu o fac voit... chiar mă silesc în a fi nici prea prea şi nici foarte foarte, pentru a mă încadra în structura de principii după care se guvernează viaţa mea. Ei bine, pe mine ca cetăţean, ca om, ca ce vreţi domnia voastră, o declaraţie de tipul "Domnul Băsescu a învins presa", îmi face pielea de găină. Oare eu trăiesc într-o ţară unde preşedintele se luptă cu televiziunile de ştiri particulare şi trusturile media? Există oare un om care îşi declară conştiinţa de dreapta, adică în esenţă proclamă libertatea ca mijloc de viaţă (că asta înseamnă de dreapta), proclamă şi statul minimal (că asta înseamnă de dreapta) şi se luptă cu presa din poziţia de preşedinte, repetă stereotip "pe timpul meu"...? Ceva nu este în regulă. Să nu credeţi că nu sunt lucruri care mă deranjează şi la PSD şi la PNL... le mai spun şi lor câte una-alta... dar ei nu sunt în acest moment la putere. De exemplu când domnul Varujan Vosganian era la ministerul de finanţe, am avut divergenţe majore (de fapt am avut divergenţe de unul singur, că am scris pe blog, dar dumnealui probabil că nu a citit şi ce am scris eu), mai ales că aplica politici economice care nu erau liberale şi nu închidea ciclul creşterii accelerate specific dreptei... După ce omul nu mai este ministru, de ce ar trebui să-l atac eu? Domnul Voasganian, ca om, este cultivat, "de salon", se poate discuta interesant cu domnia sa...

    La fel şi în cazul domnului Funeriu. Eu nu pot să cred că domnia sa, ca intelectual, este preocupat de ce spune mai sus.

    Cineva din domeniul politic se luptă cu televiziunile... vă dau eu o sancţiune logică. Nu vă mai duceţi la emisiunile lor, lăsaţi televiziunile "inamice" să se descurce cu comunicatele de presă şim ergeţi numai la televiziunile care vă sunt "amice". Nu le mai daţi declaraţii, nu le mai daţi interviuri, nu le mai daţi atenţie... să se descurce doar cu ataşaţii de presă de la instituţii. Este atât de simplu.

    Ştiu, ştiu... Cererea dvs. nu poate fi procesată. Vă rugăm să încercaţi din nou.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa e, cum spunea cineva mai spus, atata timp cat oamenii valorosi din partid (ca dl Funeriu) vor ramane in randul doi si vor fi promovati colegii de teapa coanei Joitica, nu vad cum veti putea face treaba. Vorbiti de umilinte suportate pe la diverse televiziuni (se poate), dar nu realizati situatiile sa-i zicem neplacute in care ati fost pus in propriul dvs partid, prin prestatiile dnei Udrea, Ebei, Ritzi si atatia altii. Sa nu-mi spuneti ca dl Basescu insusi nu va stanjeneste cateodata, prin prestatiile dlui, de genul profesorii sunt bine platiti pe ora. Asta nu inteleg eu: cum niste oameni inteligenti ati ajuns sa-l preaslaviti si sa-l justificati pe acest individ grotesc. Zic eu, era suficient sa nu spuneti nimic, dar de ce trebuie sa iesiti la inaintare sa-l aparati? Altfel nu va da posturi? Poate ne explicati data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Biblio

    Va sfatuiesc sa reflectati mai mult inainte de a scrie; nu e exclus sa rezulte texte mai compacte si sa fiti mai mult citit ...

    RăspundețiȘtergere
  12. E mult mai greu si mai complicat sa scrii scurt si concis; asa ca intindem cearceaful.

    RăspundețiȘtergere
  13. De multe ori matematica apeleaza la "metoda reducerii la absurd" pentru a demonstra mai sugestiv o concluzie. Astfel intreb: ce s-ar intimpla daca toata populatia Romaniei ar emigra si s-ar transforma in diaspora. Raspuns: Romania ar deveni un imens spatiu gol !

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca dupa emigrare, ar ramine in Romania un singur om : Acel om va trebui sa plateasca singur datoria externa a Romaniei ? Sau vor contribui si cei care au emigrat ? Cine va plati amenzile impuse de Curtea Internationala ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Dreptul de vot le confera celor care au emigrat, puterea de a hotari ca acel singur om ramas in Romania sa plateasca tot, eventual sa se ia pielea de pe el.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Gabriel Preda
    Ce pot să fac... sunt asemeni lui Balzac, nu ştiu pe scurt, nu pot pe scurt... Dacă citiţi cu atenţie, veţi vedea că nu există nici o informaţie inutilă. Altfel pot fi parcimonios în exprimare, dar vă asigur că nu mă va citi chiar nimeni. :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Tensiunea este foarte mare, din pacate si polarizarea societatii romanesti in doua tabere extrem de pronuntata. IN tabara invinsilor a fost de sa[ptamani bune cultivat sentimentul de invrajbire. Acum ca a pierdut Geoana, aceasta vrajba a iesit la suprafata.

    Tensiunea si polarizarea sunt atat de pronuntate incat am indraznit, intr-un post de pe blogul meu, sa compar aceste zile cu polarizarea italienilor in doua tabere in 1943: fascitstii si partizanii.
    http://patrascudan.wordpress.com/2009/12/08/voturile-de-aur/

    RăspundețiȘtergere
  18. Vreau sa stiti ca sunt unul dintre cei care apreciaza enorm realizarile dumneavoastra profesionale. Totusi trebuie sa va critic pentru atitudinea dumneavoastra mult prea partizana. Eu si impreuna cu mine sper ca majoritatea celor care citesc acest blog asteptam din partea dumneavoastra o atitudine mai calma si un discurs mult mai argumentat. Cred ca ar trebui sa ignorati cat de mult puteti subiectele care sunt in afara educatiei si politicii externe. In celelalte subiecte ati avut niste argumente ridicole de genul "asa spun eu", la fel ca ceilalti politicieni, iar noi vrem foarte tare sa va detasam de ei. Avantajul dumneavoastra este ca ati realizat lucruri foarte importante in afara politicii si va irositi credibilitatea in subiecte neimportante. Eu mai astept de la dumneavoastra si personalitate, e greu de crezut ca tot ce e PDL e bun si tot ce e PSD e rau.

    RăspundețiȘtergere
  19. Intr-adevar, din gura lui Traian Basescu, a iesit, de multe ori, expresia: reforma statului. Dar nu am auzit nimic despre ce intelege, daca intelege ceva, prin aceasta reforma. Vei spune ca nu am fost atent la propunerile de reducere a numarului de parlamentari si de trecere la Parlament unicameral. Am fost foarte atent si pot spune ca Traian Basescu a facut aceste propuneri fara nici un fel de fundamentare. De 20 de ani facem tot felul de reforme fara nici un fel de analiza preliminara. Probabil ca si dumneata, daca ajungeai ministru la invatamant, incepeai cu mareata reforma a bacalaureatului, o parodie a reformei. In ceea ce priveste democratia fi sigur ca: 1/Traian Basescu nu o poate defini si nu are nici urma de concept politic in privinta ei. De fapt nu l-am auzit spunand nimic in aceasta privinta si sunt sigur ca democratia, asa caricatura cum este la noi, va avea mult de suferit. Nu-i nimic, dumneata continua-ti drumul si vei ajunge undeva. Si nu uita, a ajunge, in franceza arriver, are o bogata si semnificativa familie de cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  20. Iarta-ma Domnule Funeriu, nu am inteles de ce blogul se numeste de "darwinism politic"? Nu vad unde este evolutionismul si, de fapt, cred ca era mai potrivit sa se numeasca blog de creationism politic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România