Audiere şi viitor

Audierea de astăzi a fost destul de lejeră pentru că deputaţii şi senatorii din comisie au considerat că mi-am făcut datoria bine data trecută... Nu e nimic mai mult de spus decât ceea ce s-a spus în fluxul MEDIAFAX. Se pare că presa a fost şi foarte interesată de maşinile mele. Mai interesată decât sunt eu! M-a bucurat votul unor deputaţi PSD şi PNL pe care îi apreciam. Imediat după audiere am coborât la sala grupuului parlamentar unde am avut un grup de colindători de la casa de copii din Oneşti-Bacău. M-au emoţionat aceşti copii.

Trebuie să fim realişti. Anul care vine va fi foarte greu dar vă asigur că îl vom trece cu bine. Va trebui să găsim resurse într-un an de criză şi să facem reformă în acelaşi timp. Dacă la finalul mandatului meu principiile cu care intru în minister se vor fi împământenit acolo va fi un mare câştig.

Comentarii

  1. D-le. Funeriu,

    Citeva intrebari:

    1) De ce ai fugit din Romania la 17 ani in 1988 fara a spune nimic familiei?
    2) Ce ati facut din 1989 pina in 1991? In CV este pata alba.
    3) Ce intelegeti prin Conferentiar? Spuneti ca ati fost conferentiar in Franta in perioada 1998-1999. Cum poti fi conferentiar cu doctoratul neterminat si la 28 ani?
    4) Nu vad nici un fel de publicatii in CV-ul tau care pare a fi acela al unui mare cercetator? Ne puteti indica un link catre aceste articole scrise de tine ca prim autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim
    Dupa cum scrie in CV-ul sau, Daniel Funeriu a tinut conferinte in calitate de vorbitor. Gradul didactic de conferentiar este o alta treaba. DEX-ul este explicit in aceasta privinta; cu o conditie: sa-l utilizezi.
    De asemenea, tot din CV rezulta ca la cerere pot fi parcurse si articolele publicate de Daniel Funeriu
    Si mai la urma urmei, care-i treaba cu plecarea din tara in 1988? E treaba dumnealui.

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari sincere si mult, mult succes in calitate de ministru!
    va citesc de atata vreme incat va simt foarte aproape, aproape ca nu mai stiu acum ce ton sa adopt adresandu-ma dumneavoastra, dar voiam sa va spun ca nu mi-a scapat postarea de ieri si mi se pare foarte interesanta ideea legata de criza, mai cu seama daca zgariem un pic cu unghia dincolo de suprafata frazelor. am lucrat si eu la un moment dat in invatamantul universitar, asa ca stiu cam la ce va referiti. sper sa reusiti... nu o sa va fie usor; sistemul este ingrozitor de intepenit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa pleci din tara cu liceul neterminat intr-un moment cind mai aveai o clasa de finalizat mi se pare o decizie hazardata si negindita. Imi este teama ca tot asa se va comporta si ca ministru al invatamintului.

    In CV-ul lui Funeriu Daniel se precizeaza ca a fost asistent in perioada 1995-1998 si conferentiar in 1998-1999 lucru care te conduce imediat la ideea ca din asistent a fost promovat la conferentiar. In Limba Romana cind zici conferentiar toata lumea intelege ca ai aceasta calitate pe post de grad in invatamintul universitar. De altfel si Dexul tot asta spune. Desi exista teoretic sensul conferentiar=persoana care tine prelegeri, nimeni nu utilizeaza asemenea inteles. Nu ne jucam cu vorbele!

    Inca ceva, in perioada 1999-2002 Funeriu ce a fost de fapt cercetator sau postdoc. Ca pozitie nu este acelasi lucru.

    O lista de publicatii ale sale ar fi binevenita!
    Acum ca a ajuns ministru trebuie sa-si scrie contributiile stiintifice pe CV. Orice cercetator, asistent sau profesor isi incheie CV-ul cu lista publicatiilor personale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul foarte greu deja a inceput; cel mai greu mi se pare sa faceti fata atacurilor...pentru ca in continuare vor fi, mai ales ca va trebui sa luati masuri nepopulare. Sper sa reusiti sa reformati sistemul de invatamant - mai ales pe preuniversitar -sistem stufos si rigid atat pentru profesori cat si pentru tineri. Mult succes si vazandu-va cv-ul si implinirile, pentru prima data dupa 20 de ani -sper sa reusiti sa faceti o schimbare. Sper de asemenea sa reusiti sa va inconjurati de oameni competenti in acest sens

    RăspundețiȘtergere
  6. Este hilar cum acum 1 luna probabil aceasi comisie a spus ca "ne pare rau, asta-i politica" si nu ti-au dat votul iar acum se bateau care sa voteze mai repede. "azi avem sarmale, nu mananci las ca mananci maine ca tot aia avem" :)
    Dan, felicitari pentru numire.Si eu tot asta sper, ca dupa ce iti termini treaba sa ramana in urma niste principii solide de cum se face treaba.
    p.s. Oare ar trebui sa-i spun lu Badea care-i treaba cu Jaguaru? :))

    Alex

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim
    "4) Nu vad nici un fel de publicatii in CV-ul tau care pare a fi acela al unui mare cercetator? Ne puteti indica un link catre aceste articole scrise de tine ca prim autor."

    Interesul mare pentru articolele domnului Funeriu se poate rezolva prin a cauta publicatiile chiar si pe google....

    RăspundețiȘtergere
  8. Presedintele Basescu a spus ca trebuie depolitizat invatamantul. De fapt politizarea invatamantului preuniversitar, de exemplu, se rezuma la selectia directorilor de scoli si a inspectorilor pe criterii politice, pentru ca la randul lor acestia sa poata favoriza firmele ce au sustinut partidul de guvernamant in obtinerea contractelor de reabilitare sau constructie a unor scoli si gradinite. Ca sa puteti depolitiza invatamantul trebuie sa aveti sustinerea PDL-ului, sustinere de care ma indoiesc. La urma urmei ce partid politic ar renunta la o sursa de recompensare a sponsorilor electorali de dragul reformei?

    RăspundețiȘtergere
  9. STIMATE D-LE MINISTRU,

    A fi conferentiar este una, iar a conferentia pe diverse probleme la o universitate este cu totul si cu totul altceva. Titlul de conferentiar universitar se obtine dupa multa munca neplatita de onor statul roman.
    Va spun din postura celui care conferentiaza si este chiar conferentiar universitar, cu specializari in vreo trei tari europene.
    In ce priveste reforma care se va infaptui dupa viziunea IUBITULUI NOSTRU CONDUCATOR, va rog sa-mi permiteti sa am rezerve substantiale asupra ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Revin, D-LE MINISTRU,

    Am uitat sa va intreb: veti debloca posturile in invatamantul universitar? Doar pe vremea savantei au mai fost blocate. Atunci, trei ani consecutiv mi s-a refuzat acceptarea dosarului pt a participa la concurs deoarece nu eram membru de partid.
    Nici acum nu sunt si ma astept la acelasi lucru.

    P.S. Nu sunt singurul interesat de lista lucrarilor din CV-ul dvs. Cred ca a furat-o cineva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari Daniel. Cum spunea un blogger, esti cu mult peste Abram-"Barbari Scoliti"-burica ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim
    http://scholar.google.com/scholar?q=daniel+funeriu&hl=en&btnG=Search&as_sdt=2001&as_sdtp=on

    A fost la doua click-uri distanta

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim,
    23 decembrie 2009, 09;30

    si daca acum 2-3 decenii ti s-a "refuzat dosarul" gasesti ca trebuie sa-i ceri socoteala dlui Funeriu?
    Ai obraz?

    RăspundețiȘtergere
  14. Comentariu la interviul din Gandul 22.12.09
    Penibile intrebari. Ati avut sansa sa discutati cu unul din cei mai valorosi cercetatori romani din strainatate si i-ati pus intrebari mai potrivite pentru Adrian Copilul Minune, Nicoleta Luciu, etc. Pe de alta parte poate ca sunt intrebarile cele mai potrivite. Funeriu vine dintr-o alta lume in care conteaza doar performanta si munca. La noi nu va reusi sa schimbe nimic. Abramburica era perfecta. Ce sa faca Funeriu intr-un sistem de invatamant corupt si invechit? Cum sa schimbe profesorii din gimnaziu si liceu complet dezinteresati de scoala, dar atat de pasionati de orele particulare. Ce sa faca in invatamantul universitar unde valoarea stiintifica a profesorilor este aproape de zero? Salarizarea de 1000 euro a profesorilor universitari nu a imbunatatit cu nimic performanta lor didactica sau stiintifica. Ce ar putea sa schimbe in sistemul bolsevic de avansare bazat in principal pe pupaturi in fund, in absenta unor criterii adevarate? Ce sa faca cu miile de profesori universitari care nu au nici un articol publicat in reviste stiintifice adevarate? Ce sa faca cu universitatile care fabrica diplome false sau care ii transforma peste noapte pe politicieni in profesori universitari? Ce sa faca...Dar mai bine ma opresc aici. Imi cer scuze pentru primele 2 propozitii. Conversatia despre masini, bani si femei e mult mai potrivita. Sper sa puneti aceleasi intrebari si ministrului sanatatii si justitiei. Ceilalti ministri nu cred ca mai intereseaza pe nimeni.
    PS L-as ruga pe CTP sa scrie mai mult despre tenis unde este intotdeauna stralucitor. Genial comentator de tenis. Articolul despre Nadal extraordinar.
    Mai ales dupa editorialul de astazi...

    RăspundețiȘtergere
  15. Ministrul Funeriu va trebui sa se bazeze pe onestitate si realism pentru a incepe o reforma care va dura zeci de ani. Mentalitatea orelor particulare este greu de schimbat. Dar este o aberatie care va trebui sa dispara. O solutie ar fi posibilitatea ca profesorii sa continue la scoala ore de consolidare a notiunilor predate, asa cum se intampla in scolile private. Iar aceste ore sa aiba un regim special: platite de parinti care doresc astfel de activitati suplimentare si neimpozitate de stat. Ar fi culmea ca statul incapabil sa ofere salarii decente sa mai impoziteze aceste venituri. Pe de alta parte parintii trebuie sa inteleaga ca nu pot avea o educatie performanta cu profesorii care primesc 300-400 euro pe luna. Este aceiasi situatie ca in sanatate unde se doresc servicii ca in Occident, dar cu cei 20-30 de euro platiti la asigurarile de sanatate lunar. in timp ce in tarile civilizate se plaresc 800-1000 euro lunar (e vorba de salarii minime). Primul pas spre reforma ar fi recunoasterea incapacitatii de plata a unor salarii decente si apoi gasirea solutiilor. Al doilea pas ar fi evaluarea profesorilor dupa performantele elevilor. E normal ca un profesor care are elevi la olimpiadele nationale sau internationale sa primeasca premii de 2-3000 de euro la sfasitul anului, daca dorim performanta. Acesti profesori ar trebui sa poata preda la orice scoala doresc. Nu e normal sa ai contract pe termen nelimitat, sau sa fii angajat dupa toanele unui director sau a celor de la Inspectoratul Scolar (majoritatea numiti politic, fara nici o legatura cu performanta didactica). Schimbarea curriculei, trecerea de la memorizare la stimularea gandirii logice, la invatamant conectat cu realitatea societatii sunt apoi pasi simpli. O copiere a sistemului occidental e suficienta si se poate face rapid. Am putea scapa si de o parte a manualelor autohtone, majoritate fiind cel putin ciudate. Incercarea de a realiza un sistem romanesc este cel putin penibila. In invatamantul universitar, criteriile de avansare spre gradul de profesor trebui sa fie bazate pe realizarile stiintifice (singurele cuantificabile corect si transparent). Si aici ma refer la articole publicate in reviste cu factor de impact si nu la carti scoase fara nici un sens. O conditie total gresita impusa pentru avansare este * unei carti. Singura problema ca sa publici o carte de specialitate in Romania este sa ai bani de tipografie. In ultimii ani au intrat in cercetare sute de milioane de euro. Aparatura de inalta performanta zace in multe cazuri prin laboratoare care nu au specialisti pentru ele. In acest moment problema cercetarii romanesti nu o reprezinta dotarea ci resursele umane. In acest domeniu Funeriu are cea mai mare experienta dintre toti ministrii de pana acum. Daca nu va reusi sa organizeze laboratoarele de cercetare din care peste 2-3 ani sa iasa articole valoroase atunci se va aseza alaturi de Abramburica si ceilati ministri care si-au dorit acest post doar din orgolii personale.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cunosc un prof. univ. roman care are 35 de carti scrise si nicio idee. Un mucalit l-a intrebat odata daca le-a si citit! Voi sunteti tributari sistemului birocratic din RO, unde dosarele de promovare se apreciaza la kg. După acest sistem de apreciere Einstein sau Mendel ar fi retrogradaţi la functia de preparator in univ.romanesti. Un sef la ARACIS s-a laudat ca are 480 de articole ISI!, cam unul scris in fiecare luna de cercetator. Bietul Edison!
    Universitari in toata regula va lasati condusi de birocrati care adauga in fiecare luna rubrici noi la dosar, fara sa citeasca un rand din ceea ce ati scris. (Si chiar daca ar citi...) E o rusine.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Daniel P Funeriu
    Eu nu am o curiozitate pentru trecutul dumneavoastră, eu revin cu o întrebare pe care v-am adresat-o de mai mult timp şi la care nu am primit absolut nici un răspuns. Revin cu o întrebare pe care chiar domnia voastră m-aţi încurajat să o adresez atunci când aţi spus:
    Dacă la finalul mandatului meu principiile cu care intru în minister se vor fi împământenit acolo va fi un mare câştig.

    Întrebarea mea este CARE SUNT ACESTE PRINCIPII, cu ce anume intraţi, la nivel de filosofie, în Minister. L-am ascultat pe domnul Boc cum a citit tot felul de banalităţi care spuneau de fapt un continuu SĂ FACEM TOTUL de care credeam că am scăpat la revoluţie, nu mă interesează această vorbărie care nu clădeşte nimic. Aş vrea să ştiu filosofia pe care doriţi să o implementaţi în Ministerul Educaţiei.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonimii frustrati si penibili care nu au ceva mai bun de facut la ora asta decat sa critice aiurea

    De ce a plecat in 88 cand mai avea un an pana sa termine liceul?? voi va auziti?? Pt ca avut curajul sa ia viata in piept si sa fuga din comunism atunci cand altii doar visau la asta.
    Ceea a facut acolo unde tu vezi pata alba? Si-a terminat liceul probabil ;) Ca de in Franta nu te primesc astia la facultate fara liceu terminat.
    In ceea ce priveste lista de lucrari, daca ati fi avut bunul simt sa dati un search pe google ati fi gasit cv lui complet: edu.presidency.ro/upload/Daniel_Funeriu.pdf
    PS: daca nu stii cam care e nivelul acestor reviste mai lasa un mesaj ca iti fac eu o schema frumos colorata ca sa pricepi.
    IDD

    RăspundețiȘtergere
  19. AA, uitase, la problema pe care o aveti cu gradul de conferentiar, de asemenea daca va uitati in multiplele cv-uri de pe internet veti gasi pus in paranteze dupa conferentiar: Attaché Temporaire d'Enseignement et de Recherche. Este un grad care nu exista la noi si de aici si inadvertenta din tarducere.
    IDD

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule Funeriu, mult succes in noul mandat de ministru
    Cu respect, un membru PDL

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu sunt o admiratoare neconditionata a lui D. Funeriu, obisnuitii blogului au remarcat, presupun. In ciuda faptului ca-l gasesc cam arivist, gata sa inghita orice afront numai sa se vada cu sacii in carutza, in ciuda faptului ca-i gasesc implicarea politica de-a dreptul indigesta, privita prin prisma odelor sefului suprem si partidului iubit, am un respect pentru cariera lui stiintifica. Desi nu-i singulara, in sensul ca sunt altii la fel ca el, si altii chiar mai buni, are totusi meritul de a se situa in elita domeniului sau. Asa ca discutiile pe marginea CV-ului sunt putin exagerate, chiar daca exista o anumita confuzie ivita din diferentele dintre structura universitara de la noi si cea din Franta.
    Ca sa inteleaga toata lumea: in Franta sunt doar 2 titluri universitare (posturi permanente): maitre de conferences si profesor. La prima poti sa accezi numai dupa ce ti-ai dat doctoratul si ai trecut un concurs national ( dar fara sa impuna candidatilor cerinta nationalitatii franceze). Ceea ce face sa poti ajunge sa ai acest post la o varsta destul de fargeda, destul de des inainte de 30 de ani. La postul de profesor poti sa accezi numai dupa ce ti-ai dat o alta teza numita HDR ( habilitation a diriger de recherches= conducere de doctorat) si treci iar prin acel concurs national, cel mai adesea schimband universitatea ( recrutarile locale sunt prost vazute).
    Daniel Funeriu mentioneaza in CV-ul sau ( cel de pe blog) ca a fost "monitor" in timpul tezei si ATER in anul in care si-a dat doctoratul. Ambele sunt posturi temporare: de primul beneficiaza oricine face un doctorat si are o bursa a guvernului francez; in mare timp de 3 ani, cat dureaza bursa ai de facut 64 de ore pe an universitar ceea ce se traduce prin 2-3 ore pe saptamana de seminarii.
    Al doilea post (ATER) este o chestie speciala pentru a da posibilitatea celor ce si-au terminat cei 3 ani de bursa sa-si sustina doctoratul si sa caute un post permanent sau un postdoc. Postul in sine nu-i mare lucru ( il poti avea maxim 2 ani si ai norma intreaga de 8 ore pe saptamana), important este ca l-a avut la College de France, o chestie cu adevarat prestigioasa.
    In ceea ce priveste lucrarile, este stupid sa te uiti la numarul lor; cine le gaseste sa se uite la reviste si eventual la clasamentul respectivelor reviste. Asta conteaza, sa scrii putin si bun nu 5 articole pe an in 5 reviste minabile pe la coada clasamentului in cel mai bun caz.
    Acestea fiind zise, ce-i mai important acum nu-i Cv-ul lui D. Funeriu ( este bine totusi ca toata lumea sa-l inteleaga, vorbesc de CV), oricum mai bun decat ale celorlalti ministri ce s-au perindat de 20 de ani incoace, ci ceea ce va vrea si mai ales reusi sa faca in noua functie.
    Mie mi-e teama ca in ciuda principiilor de care vorbeste, pe care le pot ghici ( desi ar fi interesant sa ni le detalieze) sa nu stea drepti in fata astora din pdl, fara a indrazni sa calce pe bataturi toti politicienii-universitari ce sigur nu vor agreea schimbarile calitative in invatamantul universitar. Asta-i problema cand nu ai un ministru independent, propus pe post doar pentru competentele sale, ci unul cat se poate de politic.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Anonim,
    23 decembrie 2009, 12;33
    precum si interventia d-nei Ilinca (Dobrescu??) sustin in fond acest pdv:
    sa fie clar ca DF nu e cadru didactic, sa nu se mai dea prof ca noi, asta trebuie clarificat de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim,postul anterior:

    Retrag ,,ca noi'', ca sa pastrez regula anonimatului, dar, da, sunt profesor si am tras atat de mult pt cariera mea, am indurat atatea restrictii eu si familia mea ca sa raman in invatamant, incat macar acest univers don quijotesc nu doresc sa fie incalcat de intrusi, impostori etc. Destul politicienii cu titluri universitare pe la Spiru sau Cantemir...nu e cazul si la tinerii cercetatori cu o activitate decenta.
    Dar DF is a honorable man...

    RăspundețiȘtergere
  24. @ 07:47

    Nu intelegi pentru ca tu nu ai fost niciodata nici postdoc, nici cercetator!

    RăspundețiȘtergere
  25. @13:21

    Doamne ajuta ca nu e prof" ca voi!

    RăspundețiȘtergere
  26. Am citit ieri CV-ul lui Funeriu de la adresa indicata. Nu exista nici o publicatie. Acum vad ca au fost adaugate.

    Daniel Funeriu nu are decit 5 publicatii cu el ca prim autor dintr-un total de 11. Ultimul sau articol dateaza din 2005. Ce cercetator este Funeriu cu cinci articole personale in 15 ani.

    Cele la care este autor secund tertz etc. sunt scrise de altii dupa procedeul:

    - Cercetatorul A scrie un articol si ii pune coautori pe B si C
    - Cercetatorul B face acelasi lucru si ii pune coautori pe A si C
    - C scrie si el punindu-i coautori pe A si B

    In felul asta desi fiecare nu a scris decit 1 articol, toti (A, B, C) au cite trei la activ. Este o smecherie larg practicata in cercetare si invatamintul universitar.

    RăspundețiȘtergere
  27. @14:53

    LOL!

    Urla universitarismul romanesc in tine!!!
    Asa se scriu (mai corect "se fac") articolele stiintifice la tine la Bucale, profesorasule!!!
    Ia fa un ultim efort intelectual pe ziua de azi si aduna punctele de impact ale articolelor lui Funeriu si vezi cat iti da!.. dupa care poti sa stai sa visezi cum ar fi sa publici tu si intreg departamentul pe care-l nenorocesti din pozitia de profesor articole de acelasi calibru!

    Un lucur e clar: prima actiune a noului ministru ar trebui sa vizeze re-evaluarea titlurilor universitare (macar cele acordate in ultimii 20 de ani)! Afara cu sfertodoctii ajunsi profesori universitari scriind carti... "din carti"!

    RăspundețiȘtergere
  28. In deceniul care tocmai se incheie avem 3 publicatii cu Daniel Funeriu ca prim autor.

    - una in 2000
    - alta in 2001
    - o a treia in 2005

    Stralucita cariera de cercetator!

    Inca ceva, ultimul articol "On-chip determination of inhibition constants ..." il are ca prim autor pe un anume "J. Eppinger" si nu pe Daniel Funeriu asa cum acesta a scris in CV-ul sau.

    Deci din 5 articole mai ramin 4, ultimul in 2001 cu Funeriu ca prim autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Bibliotecaru (Anonim)23 decembrie 2009 la 15:47

    :)
    Anonimi din toate ţările "uniţi-vă-ţi"!
    Nu vă puteţi spune şi voi "Ghiţă la portiţă" sau într-un fel anonim dar uşor de recunoscut? Este aproape imposibil de urmărit care anonim ce spune.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Articolele de la pozitia 1 si 3 din CV-ul lui Funeriu au acelasi titlu dar ordine diferita a autorilor si apar ca fiind scrise in reviste diferite.

    Exista vreo explicatie?

    RăspundețiȘtergere
  31. RASPUNS anonimului care comenta interviul din Gandul.
    Priceputule! Cum le stii tu pe toate! Parca ai fi lucrat in invatamantul superior. Cu siguranta!
    Ce disciplina ai predat? Poate stersul cu mop-ul. Sau poate paza la poarta. Sau poate stersul peretilor de praf.
    Priceputule!

    RăspundețiȘtergere
  32. Cineva spunea mai inainte ca avem onoarea sa discutam cu unul dintre cei mai apreciati cercetatori romani in strainatate. Deduc din spusele sale ca nu cunoaste prea multi.
    Stie, de asemenea, ca in invatamant se avanseaza pe pupaturi in anumite zone. Nu stie, insa, ca invatamantul superior romanesc are cele mai draconice reguli pentru avansare, stabilite de predecesorii d-lui Funeriu. Mai aspre chiar decat au multe universitati din Europa.
    Conform acestora, dl Funeriu ar putea deveni asistent.
    Sunt de acord ca unii dintre parlamentari isi pregatesc posturi de profesori. Cu siguranta nu sunt PDL isti. Asa-i?
    Oare nu la acele universitati aparate cu strasnicie de iubitul nostru conducator? Mi se pare mie sau acolo si-au luat diplomele si cei dimprejurul sau?
    Ma intristeaza ca toti neavenitii isi dau cu parerea. Poate ar fi mai bine sa citeasca un indreptar ortografic si abia mai apoi sa scrie pe bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  33. @ bibliotecaru

    Pune si tu ora la care a fost postat interviul si ai rezolvat problema!

    @16:10

    :)
    Asa-i ca nu te-ai deranjat sa intri pe site-ul jurnalului respectiv, sa citesti macar abstract-ul si sa incerci sa te dumiresti ce-i cu ordinea de autori, afilierea lor, etc?

    RăspundețiȘtergere
  34. "invatamantul superior romanesc are cele mai draconice reguli pentru avansare, stabilite de predecesorii d-lui Funeriu. Mai aspre chiar decat au multe universitati din Europa."
    :)))))))))))

    Sancta simplicitas!
    Voi nu sunteti numa corupti, facuti (universitari) pe puncte dar si rupti de realitatea evaluarii calitatii actului didactic si de cercetare in intreaga lume civilizata!!!
    Stiu, pentru voi topul Shanghai e nul si neavenit, voi sunteti alpha si omega a stiintei mondiale, evident neintelese si subestimate!...

    RăspundețiȘtergere
  35. Maestre, purtam dialog pe ceea ce tu nu stii. Ai lipsit de la gradinita sau ai absolvit-o la fara frecvanta.
    Cauta cu manuta ta pe net conditiile de care iti vorbeam, citeste-le, apoi scrie ce-ti trece prin tartacuta ta tuguiata de atata intelepciune.
    Pierd vremea cu ganditori ca tine.
    TRAIASCA SCUMPUL NOSTRU CONDUCATOR si aplaudacii sai!

    RăspundețiȘtergere
  36. @16:44

    Asa e... nu se poate compara el Funeriu cu turma de profesori universitari doctori (unii si docenti) cu sute de articole (daca faceti un calcul, reiese ca unii scriu 2 articole pe saptamana) publicate in Analele Pietii de Gros Stiintific al Universitatii din Caracal cu filiala la Bacau!

    RăspundețiȘtergere
  37. Cu siguranta nu voi mai scrie nimic pe acest blog al PDListilor. Nu are rost.

    RăspundețiȘtergere
  38. Poate nu chiar toti. Doar cei pe care-i stii tu.

    RăspundețiȘtergere
  39. @16:58

    Puisor,
    Tu sa vorbesti dupa ce cumulezi cu articolasele tale in 10 ani tot atatea puncte de impact cat Funeriu cu un Nature, OK!
    Dupa care sa vii sa aplici pentru o pozitie de scientist (nu profesor, ca nu ai sanse!) aici, sa vezi ce inseamna conditii draconice!

    Pana atunci, mai multa decenta si mai putina galagie!
    Hai, la lucru!

    RăspundețiȘtergere
  40. Bibliotecaru (ieşit din anonimat)23 decembrie 2009 la 17:04

    @ Anonim 16:48
    Păi cu ora merge atunci când mă adresez, dar nu pot identifica anonimul de la o anumită oră dacă este sau nu acelaşi cu anonimul de la altă oră sau cu cel de la altă oră... Ajung să citesc despre anonimul care se referă la anonimul care răspunde la ceva scris de anonimul... :D Sunt atâţia anonimi că poţi deschide o societate anonimă cu răspundere limitată.

    Pentru mine este de neînţeles de ce anonim şi nu un nick oarecare, la fel de anonim. Înţeleg să posteze cineva un comentariu pe "Anonim" dacă intră pentru prima dată şi nu pune mai mult de un comentariu, astfel încât nu are rost să-şi inventeze un nick, dar dacă se ajunge la discuţii între anonimi, este frustrant pentru ceilalţi ajung să nu mai poată să urmărească care şi ce spune. :D

    RăspundețiȘtergere
  41. @ Anonim 17:04
    De unde ştiţi câte puncte are Anonim 16:58? De unde ştiţi că nu are deja mai multe... :D

    RăspundețiȘtergere
  42. @ bibliotecaru

    LOL!

    anonim 16:48

    P.S. E bine asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  43. @bibliotecaru

    Pai dupa ce si-a dat intreaga masura a stiintei "facerii" listei de autori pe un articol stiintific publicat intr-un peer reviewed journal, imi dau seama ca nu pote avea puncte decat de la VanGhelie.

    anonim 16:48

    RăspundețiȘtergere
  44. Stimate Domn. Daca ati fi avut un dram de serioziate si de respect de sine nu ati fi intrat in politica. Uitati va in jur. NICI UN OM DE CARIERA SERIOS NU SE "INROLEAZA".

    RăspundețiȘtergere
  45. Raspuns pentru cel care imi spune puisor.

    Maestre, sa stii ca in afara de Nature mai exista si alte publicatii, chiar si congrese mondiale, la care eu am deja de cateva ori mai multe articole decat are ministrul in toata cariera sa.
    Eu vorbesc in cunostinta de cauza cand spun "conditii draconice".
    Tu in ce calitate vorbesti?
    Dupa vocabularul pe care il ai, se pare ca studiile tale s-au cam terminat la liceu. Sau esti cel mult un student suprat pe dascalii care ti-au dat cam multe note de 4.
    Se vede dupa inversunarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  46. @ 17:25

    Puisor,
    Sigur ca sunt... nu multe!... MII de alte reviste in care poti sa publici!

    Eu vorbeam insa de reviste de top in care, o data publicat se cheama ca esti in elita!

    Cat despre congrese internationale.. unless ai fost invited speaker, ma faci sa rad! Stiu ce inseamna pentru voi participarea la un congres: ocazia de a avea un abstract in volumul de abstracts al conferintei, pe care il considerati apoi(ce penibil!) publicatie in cV-urile voastre frumos ornate cu stagii de specializare de 2-3 saptamani!
    Asa ca, de la inaltimea studiilor mele liceale (frumos "argument" ai mai scos! va caracterizeaza din plin, tovarasi!) va spun: publish or perish, dude!
    Hai, pensionare placuta!

    anonim 16:48

    RăspundețiȘtergere
  47. Celui caruia conditiile de promovare academica in Romania i se par draconice:
    LOL!

    Nu te obosi prea tare, sa nu-ti cauzeze!

    RăspundețiȘtergere
  48. @17:50

    Ce-ar fi sa revii cand ai ceva de spus!?
    :))

    anonim 16:48

    RăspundețiȘtergere
  49. @Anonim 23 decembrie 2009, 16:44

    Hai sa nu exageram cu
    " invatamantul superior romanesc are cele mai draconice reguli pentru avansare, stabilite de predecesorii d-lui Funeriu. Mai aspre chiar decat au multe universitati din Europa.""
    Daniel Funeriu nu este "cel mai, cel mai, cel mai" ( si asta am spus-o in nenumarate randuri avand "placerea" sa aud diverse remarci care de care mai "inteligente") dar in mod sigur nu ar fi obtinut acel grant daca nu avea ( macar la momentul respectiv) un CV foarte bun. Se pare ca dupa ce s-a vazut cu grantul respectiv a lasat-o incet cu cercetarea , ceea ce nu denota foarte multa seriozitate, dimpotriva, dar deh, politica cere sacrificii. Si cum totul este pentru binele tarii ..........
    Este de asemenea adevarat ca in cercetare nu poti trai " din amintiri", din articole scrise intr-o anumita perioada decat poate o scurta vreme , in rest trebuie sa ramai pe baricade, altfel.......te uita lumea.
    Dar de aici a aduce discutia la regulile draconiene pentru avansare in universitatile romanesti este cam aiurea in tramvai. Regulile nu sunt draconiene ci de-a dreptul proaste. 2 articole ISI ca sa avansezi conferentiar si 4 ca profesor ( in plus se pare ca s-au inventat nu stiu ce echivalente intre revistele ISI si revistele romanesti, ceva de tot rasul). Plus nu stiu ce carti, care, din pacate, in cea mare parte din caazuri sunt scrise de mantuiala ca sa " umple dosarul" ( am auzit ca pentru postul de conferentiar cei mai multi isi transforma teza de doctorat in "carte", schimband doar pe ici pe colo; se pare ca-i o practica extrem de curenta). Ca mai sunt si cativa care iau treaba in serios si chiar scriu carti adevarate ( ce apar la edituri straine nu la "timpuri noi") este altceva, din pacate acestea sunt cazuri rare si tocmai ei sunt cei care sufera dea cest sistem cretin.
    Si tocmai asta ar trebui schimbat, aici ar trebui "umblat": la aceste reguli cretine de avansare care fac ca multi sa piarda timp pretios cu "carti" in loc sa scrie lucruri originale.
    Si intr-adevar, ar trebui vazut cum au avansat unii si altii, pe ce criterii stiintifice de avem mai multi profesori si conferentiari decat preparatori, asistenti si lectori. Cel putin in unele discipline este nebunie curata la acest capitol! Nulitati fara nici cea mai mica vizibilitate internationala au ajuns profesori.
    Astea sunt adevarate probleme in universitatile romanesti.
    PS Intr-adevar exista si alte publicatii decat Nature. Nu uitati ca anumite domenii sunt absolut prioritare in a publica aici pe cand altele pot visa mult si bine. Nu are rost sa generalizam , fiecare domeniu are revistele sale foarte bune , asa ca sa comparam ce-i de comparat. Aceeasi chestia cu IF revistelor: este o diferenta enorma de la domeniu la domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  50. Personal sunt un om cu foarte multe puncte. Mai mult, am un buchet frumos de două puncte (:), de puncte de suspensie (...), ba chiar de punct şi virgulă (;)...

    Eu nu ştiu de ce calculaţi domniile voastre punctele domnului Funeriu. Faţă de punctele celorlalţi membri din guvern, în frunte cu premierul Boc... sunt vizibil mai multe, fără nici o căutare, doar după elocvenţa exprimării. Iar dacă mai comparăm şi cu proaspătul preşedinte Traian Băsescu... Sper că s-a înţeles punctul meu de vedere, măcar punctual. Haideţi să lăsăm punctele şi se ne concentrăm pe ce va face România să fie mai prosperă.

    De sute de ani în România "ai noştri" sunt foarte buni, "ai lor" sunt nişte măgari bătrâni. Poate că e cazul să nu mai existe tabere, să fie toţi ai României.

    Problema care mă frământă pe mine este că eu întrevăd o creştere economică pe 2010 undeva între -20% şi -10%, iar Guvernul fundamentează Bugetul pe o creştere economică pozitivă de +1,5%. Tare aş vrea să ştiu şi eu ce formulă au folosit cei de la ministrul de finanţe, ministerul economiei şi premierul pentru a ajunge la această valoare şi, mai ales, de unde au luat valorile previzionate pentru a le strecura în formulă. Sper că nu au luat pur şi simplu previziune BERD. Cu atât am o senzaţie de teamă cu cât anul trecut au făcut la fel, tot o creştere economică de +4% şi s-a ajuns unde s-a ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  51. Felicitari domnule Funeriu!
    Imi pun mari sperante in d-voastra. Ma bucur ca cineva asa de tanar si valoros a avut acces la acesta pozitie.
    E multa frica in invatamantul romanesc, frica de reforma, de aici toata acesta agresivitate.

    RăspundețiȘtergere
  52. Bibliotecarule, jos palaria pentru tine!
    Te apreciez, fara nici cea mai mica urma de ironie. Ai dreptate in tot ce ai scris.
    Dintre toti membrii guvernului, Funeriu este cel mai pregatit.
    Cu siguranta, este omul potrivit la locul potrivit.
    Sper, din toata inima, sa faca treaba.

    RăspundețiȘtergere
  53. Trag nadejde sa fie lasat sa faca treaba. Altfel... degeaba ne dam noi cu parerea si incercam sa-i gasim nod in papura. C-asa-i romanu'.

    RăspundețiȘtergere
  54. Imi dau seama ca exista multe puncte de vedere, unele contradictorii, dar care in imensa lor majoritate se refera la activitatea de cercetator a dlui Funeriu. Ne invartim in jurul cozii dar nu vedem ceva elementar şi nimeni nu pune punctul pe "i": care sunt competenţele (un cuvânt placut defului Boc)in educaţia-invăţământul românesc? Ce calităţi are dl Funeriu pentru a conduce acest minister, de vreme ce domnia sa nu a lucrat măcar o lună in România? Cunoaşte domnia sa realităţile din sistem? Evident, nu. Ştie că directorii sunt numiţi politic, ţtie ce salar are un profesor? dar un învăţător?

    RăspundețiȘtergere
  55. vad ca sunt unii interesati de articole..... se poate consulta site-ul www.scopus.com!!!! tot acolo se poate vedea ca d-l Ministru are indicele h = 10. Comparativ cu ex-ministrul Andronescu, care avea acest indice ZERO, actualul d Minsitru e super.

    RăspundețiȘtergere
  56. Profesorul de serviciu23 decembrie 2009 la 19:32

    Daniele, ai multa treaba la educatie. Mai ales in invatamantul preuniversitar. Nu cred ca vei fi in stare sa gestionezi acest minister conform cu asteptarile. In judetul unde sunt eu profesor, conduce ISJ o echipa de bufneste rasul pe oricine. Niste oameni mici, mici in functii mari. Daca ai aduce oameni competenti, poate ar fi ceva. Daca raman tot 0 valorile astea de pana acum, sa faci alfabetizare pe la ISJ-uri. Sa ii inveti sa scrie, sa citeasca, sa faca acordul subiectului cu predicatul, sa transmita un mesaj. A zis maestrul tau in ale politicii, d-nul Basescu: "Iarna nu-i ca vara". E, sa vezi ca Romania nu-i ca Europa. Evident ca nu vei citi toate comentariile de aici, dar ceva se contureaza la modul general. Lasati dracului politica in educatie. Politica fac mai ales cei care profesional is cam 0. Si tot pe aia ii promovati. Daca as sti ca are vreun efect, ti-as da si nume de nulitati. Da' nu vad sa faci ceva, asa ca ......... iarna nu-i nici macar ca primavara.

    RăspundețiȘtergere
  57. Ilinca si bibliotecaru sunteti totusi umani :) si asta nu poate decat sa ma bucure :)!

    Stimati anonimi care bateti campii cu gratie, omul pe care incercati sa-l manjiti in josnicia voastra insemna valoare. Stiu ca nu ati auzit de asa ceva, dar inainte de a scrie pareri imbecile numai pentru ca nu are aceleasi simpatii politice cu voi, stati putin si ganditi-va. Poate e ceva mai presus de intelegerea voastra si atunci cea mai buna reactie e tacerea.

    RăspundețiȘtergere
  58. D-le "Profesor de serviciu", Ceea ce spuneti despre oamenii mici, mici, in functii mari e valabil si in invatamantul universitar!!!!! Oameni care habar nu au ce inseamna cercetare si invatamant superior sunt la conducere. Iar altii, cu CV-uri grele sunt marginalizati, ironizati si sabotati. Trist, f trist unde s-a ajuns. Non-valorile "au pus mana" pe invatamantul si cercetarea romaneasca si vor sa uniformizeze pe toata lumea si sa ii modeleze pe toti dupa "chipul si asemanarea lor". Ca sa nu mai vorbesc de unele cadre universitare, posesoare de titlul de doctor care stiu cu mult mai putin decat studentii lor!!!! Se fac si de ras! E rusinos.
    D-le Ministru, TREBUIE FACUT CEVA! Invatamantul romanesc chiar are nevoie de reforma, nu doar modificari mici, pe ici, pe colo. Va doresc curaj, putere si rabdare. Am incredere in d-voastra.

    RăspundețiȘtergere
  59. @Profesorul de serviciu

    Foarte adevarat commentul tau. Serios. Totusi, prin reducere la absurd sa presupunem ca Dl Funeriu nu va putea "misca" cine stie ce pe-acolo prin ministerul sau (desi cred ca va misca, chiar cred), dar totusi din toti ministrii pe care i-am avut , ca si prestanta si exprimare in public ce parere aveti? E peste ei? Eu cred ca da...pur si simplu imi place lucrul asta. Sunt sigur ca acum vor urma commenturi de genul "vai, ce prostie, vai ce tampenii spune Pavel Popescu, ce inseamna pentru el educatie" , dar va fi putin mai bine? Eu cred ca va fi. Si , DA cu adevarat trebuie schimbati de urgenta incompetentii din conducerile judetene ale educatiei. E absurd. Vanghelismul e o boala raspandita ca SIDA. E groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  60. Cum crezi ca Daniel Funeriu poate schimba incompetentii din conducerea invatamintului cind el insusi nu are competenta de a conduce nici macar o scoala. Nu are experienta.

    In ceea ce priveste Articolele scrise de Funeriu, am citit doua, ultimele. Nimic original. Am vazut sute de articole mult mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  61. D-le Ministru, Ce se va intampla cu cercetatorii postdoctorali?? Stiti ce inseamna postdoc. Ati fost platit vreodata in timpul vreunui postdoc doar la decontare? Sunt multi tineri doctori, angajati pe proiecte de cercetare in universitati care, din pacate, nu sunt platiti lunar ci doar la decontare. Este inadmisibil asa ceva. Speram ca se va gasi o solutie si pentru aceasta categorie de personal, caci e pacat. Sunt multi astfel de tineri care prefera sa plece in strainate dupa obtinerea titlului decat sa ramana in tara, unde sunt platiti anual sau bianual si nu lunar. Trebuie stimulati si acesti tineri. Sunt unii care au titlul obtinut in strainatate, s-au intors ACASA, dar aici nimanui nu-i pasa de starea lor. Pozitii didactice nu pot ocupa ori pentru ca sunt blocate posturilor, ori pentru ca sunt fii, nepoti, cumnati etc care trebuie sa "avanseze" si atunci, ei raman pe o pozitie postdoc, nu se stie cat timp......

    RăspundețiȘtergere
  62. Profesorul de serviciu23 decembrie 2009 la 20:23

    Revin, pentru ca vad ca sunt cititori care au acelasi punct de vedere. Are dreptate cine scrie ca si in invatamantul universitar e la fel, ba chiar mai rau. Eu am parcurs un program masteral un pic adiacent specializarii mele initiale. Fata de studiile universitare terminate in anii '90 a fost ceva ridicol. Nu am invatat absolut nimic, am avut profesori, vorba vine, care nu stiau deosebirea intre glioxal si acid oxalic (ministrul stie el cum e cu astea). Stiu ca sunt oameni deosebiti, inteligenti, rationali si in preuniversitar si in universitar. De ce nu ii vad acestia de la guvernare, nu stiu. Eu sper sa dispara toti aia de care ziceam mai sus. De judetul Constanta vorbesc eu.

    RăspundețiȘtergere
  63. Din CV-ul lui Funeriu rezulta ca in 2004 lucra ca cercetator in Japonia.

    Dintr-o intrebare, pusa pe blogul de fata, referitoare la masinile noi care au aparut in Bucuresti in ultimii ani, Daniel Funeriu ne da de inteles ca in 2004 facea 15 minute cu masina pina la servici in Bucuresti in timp ce acum face 30 minute.

    Deci, unde lucra Daniel Funeriu in 2004?

    RăspundețiȘtergere
  64. Domnule Ministru,
    Când veţi rezolva discrepanţele grave dintre salariile Profesorilor universitari şi celelalte categorii (Conferenţiari, Lectori, Asistenţi şi Preparatori) ?
    Situaţia durează de pe vremea lui Anghel Stanciu !!!

    RăspundețiȘtergere
  65. Salutare,
    Colegi cititori ce va aflati aici pe blog, vad ca cereti multe si nevrute de la Dl. Funeriu. Pe bune, ati fost vreodata la vreo olimpiada macar nationala sa vedeti ce inseamna chestia asta? Daca da, atunci puteti intreba ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  66. Apropo de Olimpiade.

    Nu imi este clar ce premii a luat Danial Funeriu la Olimpiadele Nationale de Chimie din perioada 1984-1988.

    RăspundețiȘtergere
  67. De moment ce a facut parte din Echipa Nationala a Romaniei, evident ca a fost in primii clasati. Eu din pacate nu m.am calificat, deci a fost mai bun ca mine.( am aceeasi varsta)

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna seara domnule ministru,
    vreau sa va intreb cum veti rezolva problema titularizarii profesorilor? De ce va pun intrebarea asta, pentru ca sunt profesor cu rezultate exceptionale in ceea ce priveste munca la clasa, in ceea ce priveste proiectele europene, am doua licente, acum sunt absolvent de masterat, am toate gradele didatice luate. nu ca ar conta toate acestea, nu conteaza, va spun eu, conteaza ceea ce faci la clasa, ce faci cu elevii! si nu m-am titularizat! cum credeti ca veti rezolva problema aceasta, care este una spinoasa, va spun eu! concursul, in sinea lui, dupa parerea mea, nu conteaza! conteaza ceea ce esti tu in stare sa faci la clasa si ce rezultate ai, cum te percep elevii! ce idei ai ca sa faci ceva cu acei elevi in fata carora te prezinti zi de zi! si, am multe sa va spun, dar nu acum!

    RăspundețiȘtergere
  69. stimate domnule ministru, sunt profesori suplinitori exceptionali si sunt titulari care nu fac nimic. ce veti face? cum veti evalua profesorii? sunt titulari care stau bine merci pe post si sunt suplinitori care chiar fac ceva pentru elevi si pentru invatamantul asta romanesc. aveti o strategie ca sa nu mai existe sloganul: Nu esti titular, degeaba ai facut scoala mea scoala europeana, esti suplinitor, titularii au toate drepturile, trebuie sa te dau afara!

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna seara,
    Este evident ca problema titularizarii s.ar putea rezolva in cadrul scolii, mai ales la Colegiile Nationale.

    RăspundețiȘtergere
  71. Domnule Ministru,
    Am toata increderea in dumnneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  72. Nu este evident deloc ce rezultate a obtinut Funeriu Daniel la Olimpiadele Nationale de Chimie.
    Trebuie sa vedem acolo scrie : locul 2,3 mentiune etc. Nu vad nimic.

    RăspundețiȘtergere
  73. Intreaba.l pe dl Ministru care este cel mai bun roman in viata in domeniul chimiei, si daca stie inseamna ca isi merita functia. Daca a fost in echipa Romaniei de atunci il cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
  74. Pentru Anonim: 23 decembrie 2009, 21:40
    Nu inteleg un lucru: a participat la Olimpiada Nationala. Asta spune ca a trecut de multe faze pana acolo si ca a fost capabil sa le depaseasca. Ati fost cumva participant la Olimpiada si ati obtinut locul 1?

    RăspundețiȘtergere
  75. Este intr-adevar, un om valoros, insa n-as putea spune ca este "cel mai bun roman in viata in domeniul chimiei".

    RăspundețiȘtergere
  76. Sunt uimit de numarul mare de anonimi care posteaza. Nu inteleg de ce si de unde frica de a-ti asuma identitatea atunci cand iti exprimi opinia.

    Cred ca acest aspect (si mecanismele din spatele lui) ar trebui sa dea de gandit atat domnului Funeriu cat si celor care au postat anonim. Pe cei din urma, daca revin aici, as dori sa ii intreb de ce au ales anonimatul ?

    RăspundețiȘtergere
  77. Ceea ce deranjeaza la CV-ul lui Daniel Funeriu este ca incearca sa-l "aranjeze" putin si asta fara sa aiba nevoie. Citeam schimbul de replici intre cineva curios sa afle care sunt premiile la olimpiadele nationale obtinute de D. F. si o alta persoana ( femeia de serviciu a blogului, poate?) ce dadea tot felul de raspunsuri. Pentru cineva care ne spune ce salariu i s-a propus la un post refuzat in Elvetia, lipsa asta de amanunte privind sus-numite premii poate da de gandit , deci este normal ca unii sa-si puna intrebari.
    Cine a participat la olimpiade ( nu neaparat la fazele nationala sau internationala) stie macar cum functioneaza acestea. Primii clasati intra in lotul olimpic largit ( lot care include cam 30-40 de persoane din toti anii de liceu), dupa care au loc barajele si primii 6 (sau 7 cu rezerva) participa la olimpiada internationala. Deci, cum D. F. nu a facut parte decat odata din echipa tarii ( fara participare la olimpiada internationala ca ar fi scris sigur despre asta in CV) atunci este clar ca nu a avut unul din primele premii. Mie una mi se pare logic: un premiu la o olimpiada nationala il treci in CV, este mult mai important decat nu stiu ce salariu la nu stiu ce companie privata din Elvetia ( salariu care nici nu era asa mare fata de sumele ce se vehiculeaza in aceasta tara, mai ales in privat).
    Cum spuneam, in ciuda calitatii stiintifice, are tendinta de a-si infrumuseta putin parcursul prin omisiuni sau lucruri "traduse" gresit ( vezi istoria " conferentiar" la College de France, uitand sa adauge si ca respectivul post a fost in laboratorul directorului lui de doctorat; un amanunt, ce-i drept.......).

    RăspundețiȘtergere
  78. "Un exemplu de user ANONIM este chiar Daniel Funeriu care isi tot ia apararea sub numele de "Anonim"."...zise anonimul...sunteti penibil...

    RăspundețiȘtergere
  79. In ajunul Craciunului, despre Mos Craciun:

    Ma gindesc ca ar trebui sa fim mai buni, sa ne iertam unii pe altii, sa ajutam aproapele. La virsta mea de 63 de ani toate vicisitudinile m-au tocit, poate ca am si obosit, iar in fata intrebarii de "a fi" sau "a nu fi", toate aceste lupte si mincatorii devin ridicole.
    Copilaria ma leaga de un Mos Craciun cu bunda alba, ceea ce face parte din cultura ancestrala a poporului roman. Religia noastra ne spune ca "Mos Craciun" a fost pastorul care a gazduit nasterea lui Iisus Christos si in mod sigur purta si el o bunda alba. In nici un caz nu purta o pelerina rosie si o tichie rosie, cum ni-l prezinta unele culturi straine.
    Invatamantul nostru si cultura noastra exista de mii de ani, noi trebuie sa vrem sa ne-o aducem aminte. Eu asa vad lucrurile, daca gresesc imi cer iertare. Nu ma tem sa-mi dau numele, dar consider ca am un nume lipsit de importanta.

    RăspundețiȘtergere
  80. Nu cred ca Dl Funeriu isi ia numele de Anonim. Cred ca daca ar fi sa raspunda tutuor intrebarilor stupide(99%) aferente fiecarui articol , i-ar mai ramane 8 ore de somn si n-am mai avea ministru :) Idee e ca daca vreti ca omu` asta sa faca ceva nu mai puneti intrebari stupide. Asteptati. Suntet constient ca majoritatea avem dreptate dar realizati ce ii cerem omului acestuia?

    RăspundețiȘtergere
  81. Il cunosc pe Daniel Funeriu din perioada doctoratului, el l-a facut la Strasbourg eu in Elvetia la Fribourg in acelasi domeniu : chimia supramoleculara. Directorul meu de teza a fost expert extern la teza lui si am asistat la sustinerea publica a tezei sale. E fara indoiala un stiintific "brillant" si in acelasi timp - lucru rar - un leader si un orator inascut. Dupa teza in chimie supramoleculara si-a schimbat domeniul si a trecut pe biochimia proteinelor ceea ce e curajos si in acelasi timp teribil de riscant. Majoritatea ramin pe acelasi domeniu. Si a reusit si in acest domeniu chiar daca asta i-a luat poate un pic mai mult timp decit ar fi vrut el. Intoarcerea lui in Europa s-a datorat unui grant european foarte prestigios. Va pot asigura - pt ca lucrez in Elvetia ca cercetator si profesor la nivel academic- aceste granturi nu se dau pe ochi frumosi sau pe relatii. Personal regret plecarea lui din stiinta in favoarea politicii - e o alta mare aventura tip Funeriu - dar sper sa poate face ceva pentru generatiile tinere din Romania.
    Deci Romania are un ministru al educatiei care e fara indoiala unul din cei mai straluciti de multi zeci de ani. Nu este un impostor stiintific cum multi universitari cu alte orientari politice ar vrea sa creada. Poate ca nu e cel mai bun stiintific roman din afara dar e cel mai bun care exista in politica romaneasca si e singurul care a avut curajul si increderea de a se intoarce si de a incerca sa-si faca loc in politica romaneasca ce numai imaculata nu e!
    Tot ce sper e ca aceasta politica sa nu-i distruga integritatea si mai sper ca D-voastra din tara - care lucrati in domeniile aferente ministerului sau si vreti sa se stabileasca o scara a valorilor corecta- sa-l sustineti. Daca D-voastra il sustineti atunci forta sa nu va fi dependenta de sustinerea politica a partidului sau si il veti ajuta sa faca ce trebuie fara a fi nevoit sa se inchine politrucilor ignoranti!
    La urma urmei depinde de D-voastra daca momentul mult visat va veni sau nu... Stiu insa ca sunt multi care nu-l doresc - pt ca sunt foarte bine acolo unde sunt sau pur si simplu din teama- si ca batalia va fi dura, foarte dura! Trebuie sa indrazniti! E singura sansa pt viitor!

    RăspundețiȘtergere
  82. Desi urmatorii nu sunt cei mai buni in meseriile pentru care s-au pregatit totusi:

    Daniel Funeriu = cel mai bun cercetator stiintific din politica romaneasca.
    Traian Basescu = cel mai bun marinar din politica tarii.
    Elena Udrea = cea mai buna prostituata bagata in politica.

    RăspundețiȘtergere
  83. Pe langa reforma curriculara si organizarea impecabila a Bacalaureatului 2010, necesare de altfel, exista multe alte probleme de fond pe care daca nu le veti solutiona veti fi un ministru la fel de anost ca si ceilalti. Iata doar cateva legate de invatamantul superior:
    1. Universitati, private si de stat, devenite fabrici de diplome de licenta si de masterat.
    2. Compromiterea treptata a doctoratelor, consecinta a punctului 1.
    3. Sistemul de relatii din organismele care decid finantarea cercetarii si validarea rezultatelor acesteia.
    4. Facultatile de stiinte (matematica, chimie fizica, biologie) din universitatile de stat (celelalte nu se "compromit" cu atfel de domenii) sunt in prag de colaps datorita actualului sistem de finantare.
    5. Ministrii vin si pleaca, decidentii din minister raman.
    Mai sunt multe ...
    Craciun Linistit!

    RăspundețiȘtergere
  84. Trebuie desfiintate universitatile particulare. Ele sunt cauza degradarii invatamintului romanesc.

    Pina nu se da o lege de trecere a lor in iligalitate, combinata cu o hotarire de anulare a tuturor diplomelor obtinute in ultimii 20 ani la aceste institutii, nu se va schimba nimic.

    RăspundețiȘtergere
  85. Cum credeti voi ca se pot lua masuri impotriva universitatilor particulare daca Elena Udrea (prietena lui Basescu) este profesoara la o astfel de universitate si absolventa tot de particulara.

    Sunteti ridicoli.

    RăspundețiȘtergere
  86. Trebuie scosi la pensie fortat, fara posibilitatea de a mai calca prin universitate, nici macar drept de indrumatori de doctorate, toti profesorii avind peste 70 ani. Nimeni sa nu mai aiba posibilitatea cumularii pensiei cu salariul indiferent de situatie.

    RăspundețiȘtergere
  87. Multa lume, putini cercetatori pe blogul asta. Majoritatea militieni. Decreteii de ieri care astazi se inghesuie sa mai prinda un loc in "generatia ratata".

    RăspundețiȘtergere
  88. Daca vrei sa vezi ce gindeste Poporul Roman despre actuala guvernare, da un click pe urmatoarele sondaje la care poti participa si tu:

    http://sondaje.php0h.com

    RăspundețiȘtergere
  89. In general, stim... guvernare de CACAo.

    RăspundețiȘtergere
  90. Cred ca era mai bine daca dl Funeriu ar lamuri aceste mici intrebari-probleme puse. Nu cred ca lumea contesta calitatile de cercetator cat mai ales pe cele de manager ori de cunoascator a realitatilor invatamantului romanesc. Nu este suficient sa ai doctorat in strainatate sau sa lucrezi la granturi de prestigiu prin nu stiu ce tari daca nu nu ai habar de cum arata, in acest moment, educatia din Romania. Ca om din sistem, imi doresc totusi un ministru competent care sa miste cumva lucrurile dar nu vad cum ar putea sa se impuna in fata cuconetelor din minister sau a celor de ordin 2-3-4. Dle ministru, incepeti reforma prin inlaturarea balastului din minister, apoi din inspectorate si apoi cautati ca aduceti langa d-voastra oameni care lucreaza in sistem si care il cunosc (cum este posibil ca in minister sa lucreze oameni care nu au predat niciodata, nu au stat nici macar o data in fata unei clase). La teorie ne pricepem toti, dar la practica...

    RăspundețiȘtergere
  91. Cred ca majoritatea comentariilor referitoare la activitatea stiintifica si lucrarile publicate de Domnul Daniel Funeriu sunt nefondate si rautacioase.
    O simpla cautare in Scopus (baza de date pentru stiinta) arata ca Domnul Daniel Funeriu a publicat 15 articole cotate ISI in reviste internationale de prestigiu. Mai mult decat atat, lucrarile publicate sunt citate de 361 de ori iar indicele de performanta este h=10.
    Rezultatele pomenite mai sus sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  92. @ Cristian Bordeianu,
    ai perfecta dreptate.
    Rautatea si invidia unora se vede din ce tasteaza.
    Ura si resentiment.
    Craciun dupa plac si voie.
    Tutulor.

    RăspundețiȘtergere
  93. O remarca in ceea ce priveste cv-ul lui DF:

    N-am competenta de a judeca valoarea articolelor sale (ca multe persoane care s-au exprimat pe acet blog)dar faptul ca univirsitatea din Munchen s-a associat cu el pentru obtinerea unei finantari extrem de dorita de cercetatori si laboratoire imi ajunge pentru a fii linistita de valoarea lui stiintifica.

    Am studiat in acelasi liceu ca DF( 2 ani dupa el) la Strasbourg si pot sa va spun ca am avut mult de cistigat fiindca elevii ca si profrsorii il admirau si pe base solide si obiective. Aceasta admiratie s-a exins si asupra mea, si pot sa va spun ca dupa 20 ani de viata in Franta n-am trait des cu avantajul de a fii de origine romina. Resumez : DF a facut cinste rominilor pe unde s-a dus si ma desgusta sa vad ca in rominia este obiectul celor mai mari suspiciuni.



    Da DF est facut pentru politica are caracterul necesar, este un adevarat politician care stie sa-si exprime ideile pe intelesul tuturor, recunosc ca un cercetator non otist este neobisnuit.
    Am fost presenta la sustinerea tezei sale si imi amintesc ca JM Lehn a spus « Daniel n’est pas seulement un excellent chercheur, mais en plus il est futé ! » au bon entendant !

    RăspundețiȘtergere
  94. Pai sunt citate pentru ca multe il au drept coautor pe Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie "Jean Marie Lehn", indrumator al tezei de doctorat al lui Funeriu. Acest chimist francez este citat si nu Daniel Funeriu.

    M-am uita pe unul din articolele mele si constat ca fara sa vreau l-am citat pe Funeriu (dar nu ca prim autor) la un articol la care apare numele de "Jean Lehn". Cautam publicatii scrise de Lehn ca autor sau coautor si am dat intimplator de unul cu Funeriu. Simpla coincidenta. Ca sa nu mai zic ca articolul mi-a facut o impresie destul de proasta. Mi-am zis, ce s-a intimplat cu Lehn?

    RăspundețiȘtergere
  95. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  96. Funeriu Sufera de afectiunea Psihica numita "Narcissistic Personality Desorder" (cautati cu Google si vedeti acolo simptomele sale). Absolut toate i se potrivesc perfect lui Daniel Funeriu.

    RăspundețiȘtergere
  97. Tres bien! Vad ca in afara de smecheri care cred ca au CV uri grele si improasca cu invective, mai scriu si cunoscatori.

    RăspundețiȘtergere
  98. Fie ca Nasterea Domnului sa va aduca o raza de lumina intr-o lume tot mai mult acaparata de intuneric si fie ca harul Craciunului sa ne daruiasca puterea de a percepe raza de lumina care tocmai se naste pentru ca si noi sa devenim, la randul nostru raze de lumina pentru cei din jur. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  99. 102 comentarii din care 68 facute de Anonimi. Adica 66% sau 2/3 din totalul comentariilor.

    E cam putreda treaba asta cu anonimatul. Eu pur si simplu vreau sa o inteleg! Dragi anonimi va rog spuneti de ce ramaneti anonimi! Va e frica de repercusiuni ? Va ganditi ca din spatele anonimatului va puteti exprima mai liber/plastic/etc? Prin urmare inca o data va rog sa va exprimati motivele pentru care doriti sa ramaneti anonimi.

    RăspundețiȘtergere
  100. Anonim de la 13:11 cred ca sinteti conscient ca face-ti acuzatii grave fara sa va puteti baza pe probe tangibile (sau puteti??) nu stiu daca sinteti la curent dar difamatia este un delict.

    A scrie ca si anonim nu ma socheza, putin conteaza cine scrie daca este sincer cu propria-i constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  101. anonimule de la 14.58 stai destul de prost cu gramatica("face-ti"!!)

    RăspundețiȘtergere
  102. C'est vrais, désolée, Sergiu! Si nu numai cu gramatica....

    Multumesc pentru remarca!

    RăspundețiȘtergere
  103. Profesoru' de serviciu24 decembrie 2009 la 15:56

    O adevarata tevatura, are sau nu are CV real. Pai ar trebui sa ne doara drept in bascheti. Io vreau sa stiu ce va face:
    1. in unvatamantul preuniversitar elimina lichelele de la conducerea ISJ-urilor, respectiv scolilor?
    2. in invatamantul universitar readuce stiinta prin amfiteatre?
    3. in minister o sa fie oameni competenti?
    Cat priveste treaba cu olimpiadele, in anii '85-'86 nu era prin zona pe la olimpiada nationala. Eu cred ca nu va face mai nimic.
    Oare de ce va tot prostiti cu limba franceza pe aici? Cred ca limba romana e destul de buna pentru scris.

    RăspundețiȘtergere
  104. Aia care se prosteste cu franceza (scuzati sint fructul unui amestec cultural) ar face o propunere constructiva (asa cred eu):

    Cei care sint in invatamint, tinerii si sportivii (din pacate nu fac parte din nici una din categorii) sa repertorieze fiecare 3 puncte importantate pentru ameliorarea sistemul in aceste 3 domenii, scurt si raspicat fara a judeca pe nimeni anticipat.
    Si peste citeva luni sa vedem ce a reusit sa faca dom' Ministru! Asa macar am putea sa avem o baza de evaluare concreta!

    A vos sylos!!! (oups, iar m-am prostit....)

    RăspundețiȘtergere
  105. Domnule Funeriu, bravos! E placut sa stii ca unul de-un leat cu tine e numit ministru. In urma cu vreun an si ceva, v-am gazduit opiniile intr-un studio de televiziune; erati atunci membru al comisiei prezidentiale care trata reformarea educatiei. Astazi, ministru! Mi-aduc aminte de inflacararea cu care vorbeati despre standardele la care trebuie sa ajungem dpdv educational. Astazi vi s-a pus in carca si corvoada de la sport. Ma intreb ce se va alege de inflacararea de care faceam vorbire, cand or sa inceapa sa va trimita de la partid tot soiul de politruci, pentru tot felul de sinecuri? Ma intreb, mai ales, ce veti face la Sport? Ma mai intreb si cum ar putea unul de varsta mea, adica d-voastra, ca - prin prestatia sa de politician sau de specialist - sa ma determine sa nu parasesc tara?
    Felix

    RăspundețiȘtergere
  106. Se vede treaba ca au inceput "profesorasii" sa se teama; le fuge pamantul de sub picioare. Dle Funeriu cam asta este atmosfera in care veti lucra, forta retrograda din invatamantul romanesc cu care va trebui sa va luptati. Sper sa reusiti sa-i angrenati pe cei tineri si doritori de schimbare ca si dvs, sa le canalizati energiile pt ca Dinozaurii si parvenitii din sistem sa predea stafeta. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  107. Am o intrebare pentru dl Funeriu. Retorica. De ce a acceptat sa fie si ministru al Tineretului? Ce e apa asta de ploaie cu programele pt tineret? Este o obligatie pe care si-a asumat-o pt numirea ca ministru? Sa pastreze clientela politica de la departamentele de tineret? oare pot acele programe sa devina "mai" educationale?

    RăspundețiȘtergere
  108. Sincer, nu ma intereseaza CV-ul d-lui Funeriu. Este vorba despre conducerea unui minister si ma tem ca aici CV-ul nu face doi bani. Problemele sunt altele, grave si care cer rezolvare rapida.
    Domnule Ministru, va rog sa lamuriti aici care este bugetul adoptat pentru ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
    Asta deoarece in presa au aparut cifre contradictorii.
    Mai exact ma intereseaza bugetul cercetarii pe 2010.

    RăspundețiȘtergere
  109. Daniel Funeriu nu avea cum sa cistige vreun premiu sau mentiune la Olimpiada Nationala de Chimie din anul 1984 (asa cum sustine in CV-ul sau) deoarece actualul ministru era atunci in clasa a saptea iar Nationalele de Chimie sunt organizate pentru elevi de la clasa a opta in sus.

    Prima Olimpiada Nationala de Chimie la care putea teoretic participa este cea din 1985!

    RăspundețiȘtergere
  110. Eu ma tem ( vorba sa fie!) ca @Anonimii care posteaza (majoritatea) sint cadre didactie.
    Intr-adevar, grea misiune pentru un ministru.
    Sa nu se schimbe...
    Prevad un lant de greve! ca intotdeuna cind nu e PSD-ul la guvernare.

    RăspundețiȘtergere
  111. Domnule ministru, la adresa URL de mai sus veti vedea o secventa dintr-o ora de lucru a unui profesor. Se intampla in Romania acestor timpuri. E, cum e? Numele meu este Carmen Minea si sunt profesor de chimie la un grup scolar. Vad ca dupa o postare nu mai aveti dialog cu cei care scriu pe aici. E adevarat, e greu, pentru ca majoritatea sunt anonimi. Eu as vrea sa stiu daca veti putea aduce profesionisti in functiile de conducere, poate reusim si noi sa facem carte asa cum ar trebui, fara a avea amaraciunea ca avem sefi care nu ne reprezinta.

    RăspundețiȘtergere
  112. Felicitari in primul rand pentru numire.Ma bucur ca in sfirsit au fost numiti ministri si din generatia tanara si totodata ma bucur ca un fost coleg de clasa este ministru.
    Va doresc un Craciun si un An Nou fericit.

    RăspundețiȘtergere
  113. Domnule Popovici Cosmin,

    Ce premii la Nationalele de Chimie a luat Daniel Funeriu in perioada 1984-1988? Daca ati fost colegi de clasa trebuie sa stiti.

    RăspundețiȘtergere
  114. Dle Anonim, aţi participat vreodată la vreo olimpiadă naţională? Nu mai întreb dacă aţi luat vreun premiu, ci pur şi simplu dacă aţi ajuns vreodată până la acest nivel ca să ştiţi ce presupune.

    Dle Funeriu, mult succes la minister, aveţi mult de lucru. Până atunci, să aveţi un Crăciun fericit şi să vă bucuraţi de sărbători alături de cei dragi dvs.

    RăspundețiȘtergere
  115. Da am participat, am luat de doua ori mentiune insa de aici si pina la premiul intii sau doi este cale lunga!

    RăspundețiȘtergere
  116. @ Lucian Ancu

    Explicatia foarte simpla a numarului foarte mare de "anonimi" este ca nu stiu cum sa se identifice. Eu sint unul dintre cei care au ramas anonimi, pentru ca nu au descoperit o procedura simpla si rapida de a se prezenta cu un nume, altul decit "anonim". Nici vorba de frica, ci doar ignoranta sau comoditate.

    RăspundețiȘtergere
  117. In cazul in care nu aveti profil de blog, procedura pentru selectarea unui nume/ID este urmatoarea:

    In lista derulanta "Selectati profilul..." alegeti penultima optiune "Nume/Adresa URL". Adresa URL nu este necesara, asa ca o puteti lasa necompletata. La nume treceti numele sau pseudonimul dorit.

    RăspundețiȘtergere
  118. @ Victor L 17:57

    Cand vei trai ca un profesor anonim cu 800 de lei lunar poti sa comentezi. Pana atunci, ascundeti capul intre picioare si taci.

    RăspundețiȘtergere
  119. E de vina dl Funeriu pentru cei 800 de lei?
    Ministresei Andronescu dece nu i-ai spus nimic?
    Iar dupa cum stii raspunde consider ca nici pe aia 800 nu ii meriti.

    RăspundețiȘtergere
  120. Domnului Anonim care a scris : "Funeriu nu te mai loga cu nume cum ar fi Olimpia pentru a-ti scrie autolaude.".
    Va inselati Domnule, Funeriu n-ar fi avut nevoie sa scrie acest mesaj. Va pot da un nr de telefon unde sa ma puteti contacta +41 79 477 1978(cu conditia sa va identificati si D-voastra)pt a va linisti si a vedea ca sunt oameni care l-au cunoscut pe stiintificul Funeriu. Vazand cita ranchiuna si incompetenta arata unii pe blogul sau m-am hotarit sa scriu acel mesaj nu pentru a-l sustine politic. Asa cum am mentionat regret ca el a ales aceasta cale mai ales daca va avea de-a face cu oameni de aceeasi tinuta ca majoritatea celor care scriu pe blog...
    Cit despre celalat anonim care sustinea ca grantul lui Funeriu a fost un mijloc gasit de Funeriu de a deturna bani romanesti in favoarea unei universitati germane... Domnilor dati-mi voie: sunteti de ras si cei 20 de ani de deschidere si libertate nu v-au fost de nici un folos! Cu asemenea fosile incompetente tinara generatie din Romania n-are cu adevarat nici o sansa!

    RăspundețiȘtergere
  121. Joyeux Noel !!!!!!!!!!!!!!!!
    Joyeuse-fete !!!!!!!!!!!!!!!
    CRACIUN FERICIT!!!!!!!!!!


    PETITparis

    RăspundețiȘtergere
  122. +41 79 477 1978
    Numar dat la vrajeala.

    RăspundețiȘtergere
  123. SARBATORI CU BINE SI CRACIUN FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  124. Pentru a permite criticilor constructive sa se exprime propun lui Daniel Funeriu sa-si modereze blogul.

    In momentul de fata nici o discutie, nici o dezbatere de idei nu este posibila din cauza unor persoane care se cred in tirg si nu stiu sa se exprime decent .

    RăspundețiȘtergere
  125. Craciun fericit tuturor!

    Si celor care au scris de bine si celor care au scris de rau. Si celor multumiti si celor nemultumiti. Si celor cu salarii mici si celor cu salarii mari.

    Gândi-ţi-vă că atunci când vom pleca din astă viaţă, acelaşi lucru vom lua cu toţii.

    Craciun fericit tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  126. @ Victor L

    Sa fii tu sanatos! Nu mai sunt de mult profesor. Sunt om de afaceri, castig de cateva zeci de ori cat un profesor si vorbesc ca un om de afaceri, nu ca un parlit de profesor.

    Pa! Te pup de Craciun!

    RăspundețiȘtergere
  127. Craciun fericit ! asa cum l-am avut si eu !!! Invatatoare, gr. I, cresc singura 3 copii, dintre care 2 studenti !!! Nu am un CV impresionant, dar am luat salariu de merit in cativa ani(mare pacat ! NU trebuia sa dispara !!! sunt cadre didactice care-l luau pentru multa munca !!), am obtinut 2 gradatii de merit !! iar anul acesta Diploma GH Lazar !! pe care mi-ati FURAT-O prin MINCIUNA si NERUSINARE !! la dosar EXISTA DOVADA ca banii au fost alocati pentru asa ceva!!! IN plus, aproape 5 milioane lei vechi mi s-au oprit (FURAT) din salariu pe noiembrie (am stat 1 zi acasa in concediu fortat ! Cat de bogata sunt !! daca o zi ca invatatoare costa 500lei !!!! va dati seama,domnule Funeriu ?)... si inca vreti s-o mai faceti!!! CU CE BANI COPIII MEI VOR MERGE LA FACULTATE in ianuarie, domnule FUNERIU ? CU CE? Ar trebui o reparatie MORALA, sa stergeti mizeria facuta de BOC ... Acordati Distinctia GH Lazar pe 2009 tuturor cadrelor didactice din tara !!! Au muncit pentru ea !!! Trimiteti adrese la ISJ-uri si scoli ca sa cuprinda in bugete banii aferenti platilor acestor distinctii !!! Noi NU avem bani de jaguareeeeeee !!!! Sper ca veti raspunde postarilor de pe acest blog !

    RăspundețiȘtergere
  128. De ce credeti ca va raspunde? Are aplaudacii sai, cu sau fara adrese de bloguri, cu sau fara nume, dar... APLAUDACI!
    Abia astept sfarsitul celor 5 ani Basescieni (cu ajutorul clicii si aplaudacilor), ca sa vedem cati romani mai ies la numaratoare si cati au murit de foame.
    Nu urmariti stirile, stimata doamna?
    Am tot respectul pt oameni ca dvs., nu pentru cei cu jaguare si pupatorii de... nu mai scriu.
    Ati vazut cat s-a alocat la Turicm, cat la Economie, cat la Educatie (care comaseaza 2 ministere) si cat la Transport?
    Daca ati vazut asta, stiti ce ne asteapta.

    RăspundețiȘtergere
  129. Ati vazut cati km de drum judetean vrea sa faca Berceanu? 10000 de km. Nu spune, insa, pretul pe km. E secret. Cand vad pe blogul asta toti aplaudacii guvernului, ma trec fiori de groaza.

    RăspundețiȘtergere
  130. Ati vazut ce s-a ales de Metodologia organizarii BACului sub conducerea inteleapta a ministrului BOC (timp de 2 luni a fost si ministru al defunctei, deja, Educatii)?
    Nu se mai stie nimic. A facut totul vraiste. Asa va face cu toate domeniile din tara, inconjurat de oameni intelepti si protejati de presedinte.

    RăspundețiȘtergere
  131. Lucrarile stiintifice nu se cauta pe Google, domnilor carcotasi rautaciosi.
    Cine e curios ce lucrari stiintifice de valoare internationala a publicat Dl DP Funeriu, se poate uita, daca are acces autorizat (dintr-o universitate sau institut de cercetare), la isiknowledge.com
    Dar chiar si pe Google Scholar se poate vedea ca a publicat lucrari serioase, care au produs si multe citari.
    http://scholar.google.com/scholar?hl=en&q=DP+Funeriu&btnG=Search&as_sdt=2000&as_ylo=&as_vis=0

    Se vede ca rautatea omeneasca n-are limite.
    Dar rautatea nu este decat decat o consecinta palida a prostiei.

    RăspundețiȘtergere
  132. Atata rautate...De ce mai intrati pe blogul asta dragi anonimi? De ce nu va puteti stapani frustrarile datorate unor vise neimplinite ( de exemplu obtinerea unor grant-uri sau doctorate :) ) Serios, cu toata sinceritatea va intreb: E atat de greu sa pui niste intrebari folositoare in detrimentul unor critici absurde? Fiecare poate dupa cat i s-a dat... Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  133. Domnule ministru Funeriu,
    - CV-ul dumneavostra stiintific&academic&profesional este cu adevarat impresionant!
    DAR:
    - ce competente aveti Dvs. in domeniul managementului educational?
    - ce stiti Dvs., in mod real, despre sistemul de invatamant din Romania?
    - ce stiti Dvs, despre finantarea sistemului de invatamant din Romania?
    - care este procentul din PIB acordat "INVATAMANTULUI" si "CERCETARII"prin proiectul de buget pentru 2010?
    - cate zile de concediu fara plata vor face cadrele didactice in 2010?
    - stiti care e procentul(numarul) analfabetilor&nescolarizatilor din Romania si care sunt cauzele reale ale acestei situatii?
    - stiti care sunt cauzele reale ale abandonului scolar in Romania?
    - stiti unde, cine si cum "face" scoala in satele din Romania reala?
    - stiti care sunt perspectivele de plasament profesional(locuri de munca) ale absolventilor din toate sistemele de invatamant din Romania reala?
    - stiti cum se obtin licentele, masteratele, doctoratele in sistemul academic din Romania reala?
    - ce stiti Dvs. despre "fenomenul Spiru Haret", ce si cine se afla in "back stage-ul" acestei "afaceri academice"?
    DACA:
    - daca o sa conduceti invatamantul romanesc din spatele biroului ministerial, n-o sa fie bine!
    - daca o sa o vreti sa implementati programe "stiintifice", dar fara legatura cu realitatea romaneasca n-o sa fie bine!
    - daca o sa doriti sa tranferati&adaptati programe ori "modele" eductionale care, poate, au functionat aiurea, dar care se vor potrivi "ca nuca in perete" la situatia specifica din Romania reala, n-o sa fie bine!
    CARE:
    - care din domeniile de expertiza continute de cv-ul Dvs., va recomanda pentru aceasta functie ministeriala?!
    - care ar putea fi motivatiile pragmatice ale unui membru al "elitelor stiintifice" din diaspora, care sa-l determine sa se intoarca in Romania?!

    RăspundețiȘtergere
  134. Sa inteleg ca unii de pe aici au probleme legate de activitatea stiitifica a d-nului Funeriu...este ea sau nu relevanta ?...sincer daca d-nul Funeriu era numit ca rector al unei mare univ din RO poate era important sa discutam despre ...insa nu cred ca aceasta e situatia. Ar mai conta in masura in care am vrea sa stim daca d-nul Funeriu este sau nu de buna credinta. Cred ca ar fi totusi cazul sa ii acordam d-nului Funeriu prezumtia de buna-credinta . Pe mine m-ar interesa sa stiu de exemplu care este viziunea pe care ministerul o are in reforma curriculara a inv preuniv....ce se va studia si cum ?

    RăspundețiȘtergere
  135. Ce veti face cu numarul de ore de educatie fizica din ciclul liceal? Momentan exista o singura ora de educatie fizica. Norma europeana este de 3 ore in trunchiul comun. Ce veti face cu dezvoltarea fizica a elevilor ?

    RăspundețiȘtergere
  136. Scoala romaneasca pute a coruptie, dar nu sunt bani :)

    RăspundețiȘtergere
  137. Prin lipsa de viziune si prin politica gresita de finantare, promovata în bugetul anului 2010, dezvoltarea Romaniei este împinsa accelerat catre recesiune adanca si catre un viitor incert. Este imperios necesara restructurarea relatiilor dintre societatea civila, stiinta si administratia publica. Actualul cadru al acestor relatii este puternic perturbat si are efecte negative asupra comunitatii stiintifice si a societatii civile, cu impact de mare risc asupra dezvoltarii societatii romanesti in ansamblul ei. In contextul tranzitiei catre capitalismul democratic, societatii romanesti nu i-a fost inca propusa o viziune integratoare si de perspectiva implicand dezvoltarea prin stiinta si tehnologie, care sa faca obiectul unui acord social. Acest acord ar putea reprezenta un "acord social al stiintei". Existenta acordului sugereaza tratamentul privilegiat acordat comunitatii stiintifice de catre guvern. Ca bun public de consum, stiinta este o investitie in cultura si dezvoltare. Dar, pe seama ideologiei guvernamentale si a fondurilor drastic diminuate ale stiintei, constatam ca stiinta nu este considerata un bun productiv. O caracteristica majora a acordului social al stiintei ar fi existenta mecanismelor speciale, care sa asigure echilibrul responsabilitatilor, dintre guvern si stiinta. Acest echilibru ar avea in vedere atat valorile responsabilitatii guvernamentale, cat si pe cele ale autonomiei asociate unei comunitati profesionale independente. Alocarea din bugetul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2010, a numai 0,26 % din PIB va conduce în mod dramatic la scaderea contributiei cercetarii la scoaterea Romaniei din criza si la asigurarea dezvoltarii sale in continuare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri. Initial, Guvernul Romaniei s-a angajat cu finantare de 0,8% din PIB pentru cercetare. In conditiile in care nici reforma cercetarii nu va fi realizata, reducerea finantarii pentru activitatea de CDI este o mare greseala politica, care va avea grave consecinte pe termen mediu si lung.

    RăspundețiȘtergere
  138. PARADIGMELE REFORMELOR SUCCESIVE ALE ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMÂNESC
    SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI MINISTRU DANIEL FUNERIU
    ŞI NU NUMAI
    Au trecut 20 de ani de reforme succesive, paralele, perpendiculare sau de sens contrar, reforme care au amestecat într-un creuzet uriaş concepte, modele, planuri cadru, competenţe cheie, strategii pe termen lung, mediu sau scurt, sisteme de evaluare, instituţii de acreditare, un talmeş balmeş care a transformat sistemul educaţional într-o ruletă rusească perfectă care trage an de an gloanţe oarbe sau reale în capul dezvoltării României. Fiecare nouă echipă ministerială îşi aduce cu sârg contribuţia în demolarea acţiunilor predecesorilor şi punerea în loc a creaţiilor, concepţiilor, strategiilor ”salvatoare, inovatoare, de succes”.
    Fiecare schimbare face să tremure din toate încheieturile anchilozate şi ruginite organigrame create pe criteriul răsplăţii obedienţei duse la absurd, perfecţionată până la cele mai mici detalii de specialiştii oportunismului politic şi al inconştienţei sinucigaşe. Fiecare schimbare face astfel ca România să-şi piardă identitatea culturală, economică, socială, morală, identitate care, de obicei, ar trebui să facă diferenţa în promovarea intereselor României. Fiecare schimbare aduce noi biruri pe spatele poporului român, lăsat nu numai fără identitate, dar şi fără bucata de pâine care să-i aducă vigoarea de a se uita măcar la televizor, la Loto 6 din 49 sau la Bingo, în speranţa unui ”câştig sigur”, sau la a merge la vot pentru a trimite în parlament sau la guvernare persoane care îşi pot permite să cheltuiască cel puţin 50.000 de EURO pentru că, nu-i aşa? de fapt îi investesc într-o afacere care le va aduce profit sigur.
    De muncă mai vorbim oare în România? Mai practică cineva acest sport extrem, ajuns astăzi o pasăre rară, jucat cu plictiseala de rigoare şi oboseala corespunzătoare lipsei de eficienţă şi performanţă.
    Oare am avut reforme structurale în învăţământul românesc, reforme care în 20 de ani să formeze o forţă de muncă calificată, specializată, plină de optimism, capabilă să producă plus valoare, prosperitate şi bunăstare?
    Sau ne-am prefăcut, ca nişte bieţi diletanţi care simulează o prestaţie mai mult naivă, teatral de falsă, ştiind doar ce să facem când visăm la demnităţile râvnite pentru dulcele ciolan al puterii?
    Dar hai să trecem la concret, cum ar spune maliţios un român adevărat.
    În fruntea Ministerului Educaţiei a fost instalat un cercetător şcolit prin state civilizate, fără inhibiţii sau false pudori (...oare?), tânăr, cu iniţiative şi dornic de a-şi lega numele de o schimbare profundă a sistemului educaţional.
    Foarte bine, în fond şi la urma urmei este o consecinţă firească a instalării unui nou guvern Boc.
    Domnul ministru Funeriu nu a stat mult cu mâinile în şold, împins puţin de la spate, în mod sportiv e drept, de către domnul preşedinte Băsescu, şi s-a apucat de reforme educaţionale.
    Prima reformă este o nouă abordare în politica de personal. Eficientizarea actului educaţional prin reducerea unui număr de 15.000 posturi. Atenţie, posturi, nu catedre! Efectele acestei acţiuni reformiste: va produce o economie de 216.000.000 lei, aprox. 50.000.000 EURO. E mult? E puţin? Cine ştie?
    ...
    (continuare cu partea a II-a)
    Prof. Ioan Leon Naroşi
    Preşedinte executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale şi
    Preşedinte al Sindicatului Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Învăţământ

    RăspundețiȘtergere
  139. PARADIGMELE REFORMELOR SUCCESIVE ALE ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMÂNESC
    (partea a II-a)
    ...
    Pe ce se bazează această reducere reformistă? Are ea, oare, în spate o restructurare curriculară, a planului cadru, a planului de şcolarizare, a normării? Este ea subsumată unor analize de nevoi, unui plan de dezvoltare economică a României care să genereze necesitatea unor noi abordări în formarea noilor specialişti imperios solicitaţi de piaţa muncii? Au apărut strategiile structurale atât de discutate şi promovate de fiecare guvernare post-decembristă, care să relanseze economia României în baza unor tehnologii avansate şi a valorificării potenţialului cercetării româneşti? Au apărut oare, fără ca noi să ştim, institute puternice de cercetare care să exporte nu specialişti bine pregătiţi, ci creaţiile minţii lor? Există programe ţinute la secret, de reală dezvoltare a zonei rurale şi a agriculturii?
    Bineînţeles că ni se va răspunde că toate acestea sunt în atenţia guvernanţilor actuali, aşa cum, completăm noi, au fost şi în atenţia a guvernanţilor predecesori.
    Un singur lucru nu vedem: rezultate care să facă din România o ţară civilizată şi cu perspective clare de dezvoltare. Atât lipseşte din bunele intenţii ale guvernanţilor noştri – faptele!
    Aşadar, reducerea celor 15.000 de posturi este o cerinţă prealabilă oricărui alt demers şi în funcţie de care se vor ajusta (citeşte "cârpi") un sistem de învăţământ bulversat, agresat de prea multele reforme şi care parcă se doreşte să formeze o categorie socială nouă şi nefirească, sesizată de preşedintele Băsescu, ”tâmpiţii”.
    Bugetul, bată-l vina!, e de vină, deficitul bugetar e cauza, FMI şi Uniunea Europeană sunt călăii.
    Ministerul de Finanţe aruncă fumigene, era să zic fumuri şi prafuri, de când a angajat un nou purtător de cuvânt, spre spaima şi insecuritatea naţională. Oare onor Ministerul de Finanţe a auzit de colectarea de lichidităţi prin emiterea de obligaţiuni pe termen mediu sau scurt ? Ştie ministrul Vlădescu că americanii şi ruşii s-au împrumutat cu sume importante de la chinezi, cu costuri mult mai mici decât cele pe care le impune FMI? Are Guvernul României o politică de domolire a politicilor hegemoniste ale băncilor comerciale care, după ce au aruncat lumea în haos, în dorinţa de îmbogăţire fără limite şi principii, promovând credite cu buletinul, pun în pericol stabilitatea şi siguranţa cetăţeanului român?
    Cui îi pasă de popor? Are ce merită, circ permanent şi pâine în campaniile electorale.
    Aşadar, domnule ministru Funeriu, halal să vă fie, tot CV-ul de VIP nu va putea să mă convingă de bunele dumneavoastră intenţii. Fiţi bărbat şi asumaţi-vă realitatea, realitate care ne arată pur şi simplu că vi s-a cerut să sacrificaţi, în acest moment, 15.000 de dascăli, nu pentru a reforma sistemul educaţional, nu pentru a-l eficientiza ci, pur şi simplu, pentru că România a fost gestionată prost şi bugetul este gol. În rest, nu văd la orizont nici o reformă a politicii de resurse umane în acest demers.
    Urmează descentralizarea, un deziderat aşteptat deja, parcă de o eternitate ce devine din ce în ce mai efemeră.
    Prima măsură anunţată de domnia voastră, domnule ministru Funeriu, vizează directorii şi directorii adjuncţi care, în opinia dumneavoastră, evident reformistă, trebuie să nu mai fie degrevaţi de o parte de catedră.
    Bravos, stimabile, pe de o parte vorbim de abordări didactice diferenţiate la nivelul fiecărui elev în funcţie de structura, personalitatea, disponibilitatea la învăţare, vorbim de urmărirea traseului fiecărui elev în parte, printr-o atentă monitorizare bazată pe principii ştiinţifice de evaluare, de o nouă şi modernă prestaţie didactică, lucruri care presupun un efort şi o mobilizare permanentă din partea dascălului, iar pe de altă parte, aruncăm totul în derizoriu, cerând directorilor să se multiplice sau să fie superficiali în abordarea didactică sau managerială.
    ...
    (continuare cu partea a III-a)
    Prof. Ioan Leon Naroşi

    RăspundețiȘtergere
  140. PARADIGMELE REFORMELOR SUCCESIVE ALE ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMÂNESC
    (partea a III-a)
    ...
    Pentru că, domnule ministru, dacă nu ştiţi, descentralizarea reală va trebui să transfere directorului de şcoală atribuţii concrete în elaborarea şi execuţia bugetului şcolii, în gestiunea politicii de resurse umane, în dezvoltarea de parteneriate cu societatea comunitară, cu mediul de afaceri, cu părinţii, în elaborarea politicilor educaţionale specifice şcolii, politici care o diferenţiază în peisajul şcolilor făcând-o mai atractivă, în administrarea instituţiei, în ansamblul problematicilor specifice de întreţinere, dezvoltare şi asigurare a condiţiilor necesare unui act didactic responsabil.
    Dacă ştiaţi toate acestea, atunci demersul dumneavoastră este iresponsabil, dacă nu ştiaţi, atunci încercaţi ca înainte de a emite judecăţi, să vă informaţi.
    Aşa că, domnule ministru, ori ne propunem să responsabilizăm cadrul didactic şi pe directorul de şcoală pentru a presta un act educaţional sau managerial responsabil şi îi motivăm prin asigurarea unor reale condiţii, dacă nu materiale, măcar logistice, punând la dispoziţia dascălului liniştea şi siguranţa locului de muncă, perspectiva unei vieţi ferite de agitaţii şi convulsii nefireşti create artificial, ori ne asumăm rolul unui ascultător şi disciplinat militant de partid care, răsplătit cu jucăria dorită, vrea să se joace cu ea un mandat întreg fără griji.
    Dar, pentru că sunteţi la început de mandat şi pentru că nu vă cunosc decât din auzite intenţiile, sper încă, domnule ministru, că veţi reflecta cu atenţie la rolul pe care vi l-aţi asumat şi veţi înţelege că România nu îşi mai poate permite experimente, folosind pe post de cobai copiii şi dascălii acestora.
    Vă sfătuiesc să vă gândiţi cu atenţie la ce puteţi declanşa şi vă asigur că nu va fi un gest nebărbătesc să renunţaţi, dacă nu puteţi să înţelegeţi un lucru pe care toată lumea îl ştie, dar nimeni nu-l respectă: la educaţie, fotbal şi politică toată lumea se pricepe, de aceea nu avem un sistem educaţional stabil, performant şi adecvat unor scopuri clare de dezvoltare a României, fotbalişti care să fie ofertaţi la sume cu multe zerouri şi politicieni mai presus de orice bănuială că atunci când au promis, nu au stat cu mâna la spate şi degetele încrucişate.

    În rest, să auzim numai de bine !

    Prof. Ioan Leon Naroşi
    Preşedinte executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale şi
    Preşedinte al Sindicatului Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Învăţământ

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România