Legile Educaţiei

Astăzi am fost la şedinţa Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat şi legea educaţiei. Voi aştepta până ce legea va fi promulgată pentru a o analiza. Nu aş vrea să disipăm energie în discuţii pe un document care încă nu e lege. La prima vedere am senzaţia că se putea merge mai departe. Un alt eveniment politic major a fost discursul Preşedintelui. Lung dar cu multă substanţă. Am fost neplăcut surprins de faptul că mulţi deputaţi nu au avut curtoazia să stea de la început până la sfârşit şi să asculte argumentele unui om pe care l-au atacat timp de 5 ani.
Din acest discurs eu am înţeles că Traian Băsescu va candida. Am mai înţeles că va fi foarte greu de învins. Din ceea ce am văzut am înţeles şi porecla data de Iliescu. Lui Geoană.

Comentarii

  1. ''argumentele unui om pe care l-au atacat timp de 5 ani''. Care argumente? Faptul ca s-a laudat cu realizarile guvernului Tariceanu, pe care l-a injurat timp de patru ani?

    RăspundețiȘtergere
  2. Maestre Atreides, Traian Basescu este presedintele Romaniei de 5 ani de zile. Adica este primul om in stat! Despre ce altceva vrei sa vorbeasca decat despre ceea ce se intampla in Romania?!?
    Stiu ca poti gandi si sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un discurs atat de lung si cuprinzator al presedintelui inseamna pt mine in primul rand SERIOZITATE!
    Iar cand Traian Basescu a investit zeci de ore in a pregati acest discurs iar Crin A nici nu sta doua ore pentru a il asculta, e clar cu cine votez!

    RăspundețiȘtergere
  4. “Patru din cei cinci ani ai mandatului meu au fost caracterizaţi de o creştere economică fără precedent în istoria contemporană a României.” Si meritul matale pentru asta unde era? A propos, de ce nu a enumerat basescu printre reusitele mandatului sau si calificarea nationalei la un turneu final? Ca are cu asta cam tot atata legatura ca si cu cresterea economica.

    RăspundețiȘtergere
  5. ''Nu aş vrea să disipăm energie în discuţii pe un document care încă nu e lege. La prima vedere am senzaţia că se putea merge mai departe'' No problem, pesedistii au spus azi ca asumarea asta e un fel de vrajeala, si ca toate cele trei legi vor fi rediscutate si modificate anul viitor. Lucru care cred ca e foarte bun, mai ales in ce priveste legea unitara, dar sunt convins ca si legea educatiei poate fi imbunatatita, daca nu cu altceva macar cu criterii noi si serioase de promovare. Sper ca recunosti ca am avut dreptate cand am spus ca in afara de pedelisti nimeni altcineva nu e de acord cu asumarea, si ca smecherii de pesedisti vor face in asa fel incat nici sa nu fie de acord, dar nici sa nu sustina motiunea de cenzura.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Meritele guvernului tariceanu

    Nu exista asa ceva. Exista guvernul PDL/PNL Tariceanu 1 care are merite pentru care PDL a fost eliminat de la guvernare(cota unica, reforma justitiei, economie stabila fara deficit bugetar fara inflatie fara datorie PUBLIC si fara dezechilibul actual in bugetul de pensii.
    Si exista guvernul PSD/PNL unde toate realizarile guvernului PDL/PNL sunt rasturnate la negativ, ceea ce a spus si basescu: fara blocarea reformelor intre 2007 si 2008 astazi efectele crizei ar fi fost mult mai blande pentru romani

    Cred ca dpdv politic, Basescu nu va avea vreo retinere sa arate "meritele" guvernului tariceanu 2, pentru ca din cele 3 perioada:
    - 2005-2006 PDL/PNL
    - 2007-2008 PSD/PNL
    - 2009 - prezent PDL/PNL

    un singur tip de guvernare a fost marcat de evolutie prin schimbare radicala: guverarile care au avut in componenta PDL.

    Guvernarea PSD/PNL Tariceanu 2 a fost o guvernare de nota 2, care s-a desfasurat totusi sub mandatul lui basescu, deci esecul acestei guvernari ii este - chiar daca foarte greu - imputabil si lui basescu.
    Suficient insa pt. ca electoratul sa traga o singura concluzie: basescu presedinte cu guvern PSD/PNL este in realitate continuarea unui regim PSD, adica: "nimic nu se schimba decat cel mult in rau".

    Andra

    RăspundețiȘtergere
  7. Atreides (sau ar trebui sa-ti spun Paul ?), pentru un liberal devotat, petreci cam mult timp pe blogurile membrilor PDL ...
    E drept totusi ca nu ai nimic de spus, imprastii doar zvonuri, sentinte fara judecata si un usor miros de mucegai.

    RăspundețiȘtergere
  8. Presedintele a spus ca mandatul a fost caracterizat de crestere economica. Nu a sugerat in niciun fel ca a fost urmare a unei initiative a domniei sale.

    Il preferi pe MG care a spus ca discursul presedintelul a fost plictisitor? Cum sa vrei sa candidezi la cea mai inalta functie in stat cand provocarile cu care se confrunta tara te plictisesc?!?

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Daniel, in primul rand te felicit pentru blog. Inspirat, din toate punctele de vedere!
    Apropo de ultima postare, de legile educatiei, si de ultima noastra intalnire, saptamana trecuta, luni...
    Ce ma bucura foarte tare este ca directorii de scoli vor fi alesi de consiliile de administratie formate din reprez ai parintilor, profesorilor si consiliului local. E superOK, nu-i asa?! Cred ca si Oana are o alta stare sufleteasca dupa aceasta reusita! Noi stim foarte bine, mai ales voi, ca acestui mecanism din legile Miclea i-a cam trecut glontul pe langa ureche... Bine ca a ramas in picioare! E un mare castig! Ce nu-mi place, ca tata de elev de clasa a II-a, dupa cum stii, este ca la invatamantul primar lucrurile au cam ramsa neschimbate, iar forma de invatamant de dupa-masa nu a fost eliminata. In opinia mea, a face scoala dupa amiaza, mai ales la ciclul primar cand formezi niste automatisme, inseamna sa pregatesti bioritmul copilului pentru adultul de invatamant seral si pentru schimbul II. Este, asa cum am stabilit cu mai multi parinti ai copiilor din clasa lui Andi sau cu altii ai unor copii apropiati ca varsta, mai degraba un invatamant de categoria a II-a, ceea ce cred ca ar trebui scos din discutie, cel putin pentru ciclul primar. In fine, lucrurile sunt perfectibile, iar reforma deschisa, nu-i asa?!
    Dar apropo de lupta disperata a unuia din "fanii" tai, atreides, care a gasit pesemne un nou "front sfant" pe acest blog, binevenit, bine structurat si bine orientat. Scuza-mi, te rog, excursul, dar ma simt nevoit sa fac niste observatii la acidele, dar superficialele si sulfuroaselor sale comentarii. De remarcat corectitudinea si bunul simt al observatiilor tale in deplin contrast cu pripitele si belicoasele sale reactii.
    Asadar... Cresterea economica din mandatul 2004-2008 este mai degraba rezultatul relaxarii fiscale si meritul jucatorilor din piata, nu al Guvernului, fie el "al lui Nastase" sau "al lui Tariceanu"! Asta ar trebui sa stie foarte bine unul care se da mare liberal. "Meritul" Guvernelor Nastase si Tariceanu este cel al risipirii cresterii, al cheltuirii bezmetice (pe sectorul public) a roadelor culese si depozitate de intreprinzatori, de jucatorii de pe piata, cum spuneam inainte. Asta au facut cei doi mari (peste 100 de kile!) oameni de stat, primul cu celebrul plan Cozmanca, de umflare a APL (administratiei publice locale) pentru consolidarea si extinderea networkului pesedist, iar al doilea cu halucinanta escaladare a extinedrii statului si a cheltuielilor publice dincolo de cota 40% din PIB, pentru a sustine si mai abitir clientela personala si pe cea preluata de la Nastase!!! Daca esti liberal ar trebui sa iei seama la articolul de la linkul urmator, aici, scris in iulie 2007, cand inca nu intraseram pe turnanta electorala noiembrie 2007 - iunie 2008 - noiembrie 2009 - si nu se trecuse de cota 40% din PIB (era cam 38%). Ca liberal ar trebui sa intelegi mai bine ce i-a facut Tariceanu, in special Tariceanu!!!, economiei romanesti, prin cheltuirea cresterii economice pentru subventionarea unei clientele politice mai mari si mai amestecate ca niciodata...
    Asa ca Basescu, stimabile, ca orice om politic care a sustinut reducerea fiscalitatii si cota unica de 16%, e cat se poate de normal sa isi lege numele de cresterea economica generata de aceasta masura liberala. Doar s-a referit la cresterea economica, nu si la risipirea ei. Sau nu-i asa?!
    Ca supliment, ia vezi cum se incadreaza Guvernul Tariceanu in avertismentului lui Juergen Stark, membru al board-ului Bancii Centrale Europene (BCE): „Guvernele europene risca sa impartaseasca soarta dinozaurilor, daca nu-si reduc cheltuielile publice. Cu 60 de miliarde de ani in urma, pamăntul era dominat de reptile foarte mari. Apoi s-a intămplat ceva, a existat un soc exterior, si dinozaurii au disparut"!
    Dacian Tolea

    P.S. Am postat comentariul inclusiv pe blogul meu/ www.daciantolea.blogspot.com, deoarece, in urma cu vreo doua ore, cand l-am scris, nu am reusit nici in ruptul capului sa postez comentariul la tine pe blog... Acum, insa, am reusit! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Test. de vreo 3 ore incerc sa postez ceva...

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Daniel,
    in primul rand te felicit pentru blog. Inspirat, din toate punctele de vedere!
    Apropo de ultima postare, de legile educatiei, si de ultima noastra intalnire, saptamana trecuta, luni...
    Ce ma bucura foarte tare este ca directorii de scoli vor fi alesi de consiliile de administratie formate din reprez ai parintilor, profesorilor si consiliului local. E superOK, nu-i asa?! Cred ca si Oana are o alta stare sufleteasca dupa aceasta reusita! Noi stim foarte bine, mai ales voi, ca acestui principiu/ mecanism din legile Miclea i-a cam trecut glontul pe langa ureche... Bine ca a ramas in picioare! E un mare castig!
    Ce nu-mi place insa, ca tata al unui elev de clasa a II-a, este ca in ceea ce priveste ciclul primar lucrurile au cam ramas neschimbate. La ciclul primar, cand se formeaza niste automatisme, nu ar avea ce cauta forma de invatamant de dupa amiaza. In felul acesta nu faci decat sa pregatesti bioritmul copilului pentru un adult de invatamant seral sau de schimbul II! Impreuna cu alti parinti ai unor colegi si prieteni de-ai lui Andi am ajuns la concluzia ca, in acest caz, avem de-a face cu un invatamant de categoria a II-a, ceea ce, cel putin la ciclul primar, nici nu ar trebui sa intre in discutie. In fine, lucrurile sunt perfectibile si reforma deschisa, nu-i asa?!
    Dar, apropo de lupta disperata a unuia dintre "fanii" tai (aparent) de data recenta, atreides, care a gasit un nou "front sfant" pe acest blog, binevenit, bine structurat si bine orientat, vreau sa mai adaug ceva... Scuza-mi, te rog, excursul, dar ma simt nevoit sa fac niste observatii la acidele si sulfuroaselor sale comentarii. De remarcat corectitudinea si bunul simt al observatiilor tale in deplin contrast cu pripitele si belicoasele sale reactii.
    - vezi restul comentariului pe blogul meu, www.daciantolea.blogspot.com -

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dacian Tolea Iti inchipui ca imi spui ceva nou? Am mai auzit placa asta de nspe ori: tot ce s-a facut bun dupa 2005 se datoreaza PDL, tot ce a fost rau e din cauza PNL. Te sfatuiesc sa cauti vreun copil de gradinitsa care sa creada chestia asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Daniel Funeriu
    O intrebare (off topic): de ce un blog moderat?
    Care-i avantajul? Ca puteti "evita" postari injurioase? Sau cele care nu va convin din n-motive mai mult sau mai putin politice? Sincer, chiar sunt curioasa sa stiu ce avantaj gasiti. Oricum, cei ce vor sa va injure pot sa o faca pe alte bloguri. Personal gasesc ca un blog nemoderat are avantajul unei (oarecare) continuitati in discutie si in plus, ii pune "proprietarului" eticheta de persoana capabila sa accepte pareri ( foarte) diferite de ale sale, chiar si critici, fara a se simti ( neaparat) obligat sa raspunda.
    In fine, este doar o intrebare.
    A propos de noul cod al educatiei: ati citit sugestiile de amendamente propuse de cei de la Ad Astra? Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Gabriel Preda Ai ajuns si aici? Ti-ai luat si clonele cu tine?

    RăspundețiȘtergere
  15. Ilinca, am citit si eu amendamentele propuse de Ad Astra. In general lucruri bune, dar am gasit acolo si o chestie extrem de grava si periculoasa. Ad Astra propune inlocuirea Art 121 alin 6 cu un text din care citez partea cu pricina: ''....Alocarea fondurilor....proiecte depuse de grupuri de cercetatori. Proiectele vor fi evaluate de experti internationali, tinandu-se cont de performantele obtinute anterior de directorul de proiect.'' Asadar, doar cv-ul directorului de proiect ar trebui sa conteze, ceilalti membri ai proiectului sunt acolo pe post de papagali. Ar fi un pas urias inapoi fata de ceea ce a fost pana acum in Ceres, CEEX si PN2. Domnu' Gabriel Preda, in loc sa-ti trimiti clonele sa ma injure pe bloguri, mai bine pune mana si fa modificarea care se impune, sau altfel da-ti nenicule demisia impreuna cu toata conducerea Ad Astra pe motiv de incompetenta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Din ignoranta indusa de lipsa de interes nu am nici o parere in ceea ce priveste discursul lui Basescu. As vrea sa fac numai o remarca de forma destinata Ilincei..care pare ca are nevoie de explicatii in ceea ce priveste caracterul moderat al blogului.

    Un blog moderat est un blog unde persoanele care intervin mentin un ton urban, fara atacuri personale, astfel punindu-se in situatie ideala de a dezbate de subiecte asupra carora au pareri differite.

    Un blog moderat este un spatiu democratic.

    Am fost toti formatati la o gindire unica dar recunosc ca sint surprinsa ca au ramas atitea sequele.

    O remarca pentru a-mi nuanta propriul meu discurs :

    In Franta este un proverb care spune : « dictature = ferme ta Guelle , démocratie = cause toujours » si un altul care spune ca « capitalismul este exploitarea omului de catre om pe cind comunismul este exact incvers ».

    Sa auzim numai de bine, al dumneavoastra LFS

    RăspundețiȘtergere
  17. Introducerea cursurilor dupa masa permite o egalitate in rindurile copiilor. Permite copiilor iesiti din familii modeste de a avea acelasi acces la informatie ca copii iesiti din familii bogate sau intelectouale.

    RăspundețiȘtergere
  18. @atreides
    Este corecta remarca precedenta a propos de "CV-ul conducatorului de proiect". Doar daca se merge pe ideea ca un conducator de proiect foarte competent nu poate aduce in echipa respectiva decat oameni foarte buni sau buni. In teorie asa ar trebui sa fie, in practica, tu stii mai bine situatia.

    @ anonimei care spune "recunosc ca sint surprinsa ca au ramas atitea sequele."
    Multumesc pentru atentia acordata; presupun ca nu v-ati logat pe acest blog ca sa anuntati cititorii ca nu va intereseaza si nu aveti nimic de spus pe acest subiect asa ca ma simt flatata de atata interes.
    Un blog ar trebui sa fie un "spatiu democratic", ceea ce presupune ca trebuie acceptate toate parerile chiar si cele cu care nu esti de acord. Mai ales pe un blog politic ce se adreseaza ( asa cred) viitorilor alegatori, nu numai simpatizantilor. Daca am pus aceasta intrebare lui Daniel Funeriu a fost pentru ca mi s-a "moderat" un mesaj, exact unul in care explicam , aducand argumente, de ce o propunere a dansului mi s-a parut complet neadecvata realitatii de la noi. Era pe alt subiect, nu are nici o importanta acum, doar ca mi s-a parut penibil sa accepti doar postari la care ai raspunsuri. Chiar si fara asta, cand moderezi mesajele este clar ca nu lasi sa treaca exact ce nu-ti convine ( face parte din natura umana un astfel de comportament). In fine,
    pentru ca va plac citatele frantuzesti si pentru ca suntem pe un blog politic:
    "La politique ne consiste pas à faire taire les problèmes, mais à faire taire ceux qui les posent."

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Ilinca @Dacian:

    1) am decis sa moderez blogul doar la inceputul vietii sale cu unicul scop de a nu lasa sa treaca injuraturi.

    2) pina acum nu am rejectat nici un comentariu, deci, Ilinca, trebuie sa fi fost o problema tehnica

    3) moderarea comentariilor este, recunosc, nepractica asadar voi renunta la ea in curind

    4) sunt cred citeva lucruri nefunctionale tehnic, am avut dificultati majore in a introduce propriile mele comentarii

    5) Blogul nu se adreseaza simpatizantilor, nici alegatorilor (urmatoarele alegeri care m-ar putea interesa sunt peste multi ani) si nici macar nu este pentru mine un pretext de a promova vreun partid sau candidat. Este dorinta mea de a pune in spatiul public niste idei, ganduri, experiente si framantari. Este asadar un demers cit se poate de relaxat si lipsit de PR-isme sau agende ascunse.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România