Despre normalitatea excelenţei

În 2006 când am ajuns la Universitatea Tehnică din Munchen (TUM), universitatea era în plină perioadă de elaborare a dosarului de candidatură la Iniţiativa de Excelenţă Universitară lansat de Guvernul Federal din Germania. Prin această iniţiativă se acordau 2 miliarde de Euro universităţilor din Germania pe bază de competiţie.

Am participat substanţial la elaborarea programului şi am fost unul dintre cei trei reprezentanţi ai universităţii (împreună cu preşedintele şi vicepreşedintele universităţii) care am prezentat evaluatorilor (majoritatea străini) conceptul IGSSE (International Graduate School of Science and Engineering). IGSSE împreună cu TUM Institute of Advanced Studies şi Iniţiativa Strategică au fost cei trei piloni pe care s-a bazat dosarul universităţii noastre. TUM, Universitatea Ludwig-Maximilian şi Universitatea din Karlsruhe sunt cele trei universităţi germane care au câştigat această competiţie. TUM a primit de la guvernul german în jur de 150 de milioane de Euro şi o sumă suplimentară semnificativă de la organizaţii private (cum ar fi Audi). A fost un succes răsunător al universtităţii noastre.

IGSSE este o şcoală doctorală care reuneşte cercetători din şapte domenii, unele din ştiinţe pure iar celelalte din ştiinţe inginereşti. Doctoranzii care fac parte din această şcoală doctorală lucrează în proiecte interdisciplinare la frontiera ştiinţă-inginerie şi sunt sub tutela a doi directori de doctorat. La acest început de săptămână am avut o întâlnire ştiinţifică în cadrul IGSSE de trei zile cu participarea a patru grupuri de cercetare. Al lui Dr. Ulrich Rant (fizică), Prof. Jordan (polimeri), Prof. Burgkart (chirurgie ortopedică) şi grupul pe care îl conduc. Împreună cu Ulrich Rant avem un proiect de detecţie a proteinelor bazat pe "DNA switch technology". Valentina Villa, o foarte simpatică italiancă este doctorandă în laboratorul meu pe acest subiect. Întâlnirea a avut loc în Austria, la Attersee. Marea majoritate a prezentărilor au fost făcute de doctoranzi iar calitatea acestor prezentări m-a încântat. Pe lângă calitatea ştiinţifică am fost foarte plăcut surprins de capacitatea de comunicare şi chiar anvergura intelectuală a doctoranzilor. Noi, fiind chimişti, suntem într-o poziţie ideală de a avea colaborări atât cu cei din fizică cât şi cu cei din medicină. Am pus la punct un proiect de colaborare pentru a dezvolta o nouă metodă de a modifica chimic suprafaţa implanturilor osoase (care pot fi ceramice de exemplu) astfel încât aceste implanturi să fie cât mai bine acceptate în organism.

Partea care mi-a dat de gândit foarte mult şi despre care discut frecvent cu colegii care lucrează în laboratorul meu şi care provin din România este cum putem atinge un astfel de nivel de excelenţă şi în România. Răspunsul la care ajungem este întotdeuna acelaşi: doar dacă cei care au trăit excelenţa ca o stare normală se întorc în România. După ce citesc www.agerpres.ro mă întreb câţi dintre ei simt o irepresibilă dorinţă de a se întoarce? Îmi doresc foarte mult ca prin puterea exemplului să-i conving pe mulţi să facă acest pas. Măcar parţial pentru că România, aşa cum este ea, ne-a dat totuşi ceva la un moment dat al vieţii noastre. Şi nu cred că trebuie să aşteptăm la infinit ca alţii să ne creeze condiţii pentru a ne întoarce.

PS: sunt curios dacă astăzi, nediscutând despre politică vom avea acelaşi numar de vizite!

PPS: cred că am înţeles ideea turismului rural. In Austria.

Comentarii

  1. Nu vor fi. Sau daca , se va ajunge a da vina tot pe Basescu.
    Mi-a placut postarea si va felicit pentru reusita si gindurile despre tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Daniel Funeriu "mi doresc foarte mult ca prin puterea exemplului să-i conving pe mulţi să facă acest pas."

    Despre ce exemplu vorbiti? Daca nu ma insel TUM este in Germania. Deci dvs. nu va faceti meseria pe malul Dambovitei, deci ce exemplu ar putea fi urmat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu fac parte din cei care nu s-ar intoarce pentru nimic in rominia si din cei pentru care excelenta nu este o stare normala, sint exact in sablonul descris de readactor, in partea negativa.

    Parasind rominia la 17 ani am fost intodeauna tratata de curajoasa dar deep inside of me am avut convingerea ca ce-i care au ramas in Rominia sint curajosi.

    Astazi admir pe cei capabili de a se intoarce in Rominia dupa ce au atins excelenta si cred ca sint un exemplu de urmat .....Ilinca, am tentat o explicatie special pentru incredubilitatea dvs.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hm, cam are dreptate Ilinca, ai fost tu macar 5 minute angajat ca cercetator in Romania si traind exclusiv din salariu romanesc? Ca am impresia ca despre sistemul de cercetare de aici vorbesti cam teoretic. NU cred ca pe perioada doctoratului tau aveai salariu de 80$ pe luna, cum aveam eu, asta ca sa stii cu ce greutati existentiale ne-am confruntat noi astia, fraierii care am ales sa ramanem in tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ilinca, atreides: pai si daca Funeriu a plecat in strainatate acum la o eventuala intoarcere ar trebui sa sufere? Mi s-a mai spus chestia asta si mie sub forma "Auzi,sa taci ca nu tu trebuie sa traiesti aici!". Pai sa inteleg ca toata lumea se plange dar nu vrea sa se schimbe nimica ?

    Apropo stiti ce mi s-a raspuns la o intrebare de incepere a unei eventuale colaborari, spunand din capul locului ca pe termen lung as vrea sa ma intorc? Mi s-a spus prima data hotaraste ca te intorci si apoi mai vorbim!

    Le e frica celor care au ramas in romania ca ii atacam? Ca am dezertat cand era rau si ne intoarcem cand e bine ? Cu ganduri de astea ... doar consevare se poate face :(.

    &BTW atreides, nu salariul e cel mai important. Cred ca mai importanta e baza materiala, banii de reviste, conferinte, si tot ce inseamna sa poti face cercetare. Si da, ma poti acuza si pe mine ca nu am avut salariu de 80$ pe luna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ atreides: rog reintroducerea comentariului sters fara cuvinte vulgare. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ah, sorry, nu mi-am dat seama (desi cuvantul ala nu e chiar asa vulgar, sunt convins ca e si in DEX :). Oricum nu spuneam ceva decisiv in comentariul ala, asa ca nu-l mai scriu inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  9. ''cred că am înţeles ideea turismului rural'' Da' pe cea a turismului electoral? :) A propos, cam trage de timp basescu cu semnatura aia, a ajuns sa-l roage pe Nica sa-si dea demisia...
    (stiu ca e off topic, da' nu m-am putut abtine sa nu-i fac pe plac lui Victorel, pe care il rog si cu aceasta ocazie sa aiba grija de copii).

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    Tocmai acest subiect? Păi de patru ani bat la cap toţi politicienii cu el, cu aplicabilitate mai întâi şi mai întâi la domeniul politic.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ atreides,
    inteleg ca te socotesti un fraier (reciteste-ti postarea); daca tot esti pus pe marturisiri recunoaste si resentimentul fata de cei plecati (a minca salam cu soia vs de n-ai avut 80$ pe luna).
    Daca esti in domeniul postarii (eu nu sint) vino cu argumente pro sau contra si nu cu acuze de doi bani.
    Reciteste:
    "PS: sunt curios dacă astăzi, nediscutând despre politică vom avea acelaşi numar de vizite!"

    RăspundețiȘtergere
  12. Pasul 1

    Prima reacţie, şi cea mai ieftină în dimensiunea bani-timp, este deja o construcţie despre care vorbeşte atât preşedintele Traian Băsescu cât şi premierul Emil Boc. Cu părere de rău, nu văd şi nu aud însă nimic să se mişte în acest sens.

    Bănuiesc că vă amintiţi cum domnul preşedinte, într-o discuţie cu doamna Andronescu, a spus că elevii ar trebui să caute informaţii specifice amănunţite pe internet. Domnia sa dădea exemplu acolo păpădia. Desigur, domnia sa are dreptate, în principiu, că nu este nevoie să ocupi creierul unui om cu milioane de informaţii de care 99% dintre cetăţenii români nu se vor lovi niciodată.

    Domnul Emil Boc, vorbind despre recentul proiect cu subiectul educaţiei pe care guvernul şi-a angajat răspunderea, spunea de asemenea că elevii trebuie să aibă informaţia primară, generală şi specifică (nu a folosit cuvinte atât de tehnice, dar în acest sens) accesibilă pe internet.

    Parlamentul a dezbătut şi el posibilitatea ca elevii să primească manualele în format electronic, încă de acum câţiva ani...

    Eu mă duc şi mai departe în timp, anume în luna mai 2000. În acea perioadă Prof. Mugur Isărescu (Prim Ministru, atunci în funcţie, al României) şi acad. Tudorel Postolache au făcut un Plan de Acţiune în vederea discuţiilor cu experţii Comisiei Europene...

    http://www.euractiv.ro/www/storage/analize/107.pdf

    Citiţi acolo capitolul 4 EDUCATIE SI INOVATIE şi veţi vedea exact calea de a ajunge la excelenţă.

    Eu aş reţine, pentru această discuţie...
    • Crearea de centre virtuale de educatie si instruire postuniversitara
    • Crearea cel putin a unei universitati virtuale cu nucleul in Romania
    • Sprijin la nivel national pentru completarea infrastructurii de informatica si
    comunicatii (inclusiv cu noi instrumente de comunicare interactiva) din unitatile CDI
    in scopul integrarii acestora retele si centre de excelenta virtuale, la scara europeana.
    • Integrarea unei retele de campus romanesti performante in campusul virtual european
    • Electronizarea cu prioritate a institutiilor depozitare de fonduri culturale (biblioteci,
    arhive, muzee) si asigurarea accesului larg la acestea:
    • Realizarea de pagini web pentru toate bibliotecile, muzeele, teatrele, alte unitati de
    cultura
    • Conectarea bibliotecilor, centrelor de informare pentru cetateni si muzeelor la Internet

    Cuvântul de ordine este accesul GRATUIT şi nelimitat.

    Într-o lume normală, toate acestea trebuiau realizate până în 2003.

    Pasul 1 este deci să punem cărţile pe internet, de la manuale şi biblioteca şcolarului, până la albume de artă şi fondul de cărţi speciale... totul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pasul 2

    Regândirea sistemului astfel încât să răspundă nevoii de educaţie şi nu de învăţământ.

    Orice reformă, în orice minister, trebuie să urmărească nevoia socială pe care o acoperă şi nu interesele celor aflaţi în subordinea ministerului, cum se întâmplă, cu regularitate, de fiecare dată când se schimbă ceva în această ţară.

    La fel şi reforma în sistemul de educaţie încearcă să mulţumească profesorii, mai puţin să avantajeze produsul finit al educaţiei, anume absolvenţii.

    Mergând iar pe spusele preşedintelui României (care spunea că sunt prea mulţi filosofi şi prea puţini ospătari şi tinichigii) şcoala românească nu ar trebui să gândesc un sistem fix şi inflexibil, ci un sistem adaptat necesarului, chiar dacă asta înseamnă mai mulţi bani. Studenţii simt foarte tare pe pielea lor că informaţia pe care trebuie să şi-o însuşească este foarte, foarte multă. Perioadele de sesiune sunt pur şi simplu un stres major care facilitează uitarea. Soluţia ar fi ca fiecare facultate să se dimensioneze din punct de vedere al timpului funcţie de informaţia care trebuie acumulată. Ar trebui să avem şi facultăţi de 10 ani, oricum este mai normal să o lungeşti decât să condensezi totul la jumătate.

    Mai ar trebui ca statul să treacă principial de la inovare spre inventică.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pasul 3

    Accesul gratuit la cursurile universitare indiferent de vârstă şi de câte diplome ai. Obligaţia la plată pentru o a doua facultate este ceva de neconceput pentru o ţară care doreşte excelenţa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Paul 4

    Construcţia unei infrastructuri corespunzătoare (iată, acelaşi cuvânt constituţional) noului model de educaţie bazat pe informare educativă şi nu pe învăţământ.

    Modificarea metodei, trecerea de la învăţământ la educaţie mută centrul de greutate de pe acumularea de informaţie pe găsirea de informaţie. Pentru aceasta este nevoie atât de o bază de date în limba română (cum deja celelalte ţări occidentale o au) şi un motor de căutare performant.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cercetatorii foarte buni din afara nu trebuie sa se intoarca neaparat in tara, desi acest gest ar fi admirabil din partea lor. Daca vor sa-i ajute pe cei de aici ar putea sa-si implice colegii romani in proiecte europene, pentru care deocamdata chiar daca exista vointa la unii, nu exista exercitiu, pricepere si, stiti bine, nici posibilitatea de a le obtine, nefiind initiate de o universitate vestica.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pasul 5
    (şi ultimul despre care vorbesc, că nu vreau să scriu un roman)

    Accentul educaţiei şcolare pe subiectele umaniste. Nu poate exista excelenţa fără ca un inginer să ştie ce este aceea un vernisaj de pictură sau un spectacol de balet. Aceste deprinderi se întipăresc cel mai bine la o vârstă mică, de aceea, cred eu, educaţia şcolară ar trebui să aibă o dimensiune preponderent umanistă, copilul trebuie să înveţe cât mai puţin dar să ia contact cu cât mai multe. Iată de ce este important să asculte muzica clasică, eventual un să deprindă un instrument, şi nu neapărat să înveţe elemente de istorie muzicală, care ar putea să o caute, la o adică, şi pe internet.

    Din această cerinţă rezultă că manualele ar trebui să fie într-o dimensiune multimedia şi cât se poate de exhaustiv întocmite. Ar trebui să se treacă de la manualele selective pe forma de educaţie şi pe anii clase, la manuale complete din care fiecare profesor să poată preda ce are nevoie. Manualul trebuie să rămână în bibliotecă şi să fie locul unde te duci în primul rând atunci când ai nevoie de o informaţie specifică. Pentru aceasta este nevoie de un manual care să cuprindă informaţia necesară folosirii lui din clasa I până în clasa a XII şi chiar universitate.

    RăspundețiȘtergere
  18. Dacă doriţi să dezvolt viziunea mea relativ la studiile oamenilor politici... nu trebuie decât să-mi spuneţi. :D

    RăspundețiȘtergere
  19. @Bibliotecaru, este mai mult decat evidenta formatia dumneavoastra umanista, de la lungimea si forma elaborata a mesajelor, pana la cerinta "unui motor de cautare performant" si axarea invatamantului pe discipline umaniste :). Permiteti-mi, va rog, sa nu fiu de acord cu aceasta axare si sa fac observatia ca daca ar fi existat ceva mai mult "non-umanism" in educatia dumneavoastra, sustinerea ideilor pe care le aveti ar fi fost ceva mai scurta si mai clara :).

    Invatamantul, in opinia mea trebuie sa fie echilibrat, si, mai ales la clasele mici sa dezvolte OMUL, sa-i dezvolte gustul pentru frumos, respectul pentru ceilalti, dar si capacitatea de a se adapta, de a-si sustine opiniile, de a face rationamente, de a fi curios, de a intelege natura si lumea stiintifica. Ori pentru asta, credeti-ma, motorul de cautare, oricat ar fi el de bun, nu este decat un instrument, care trebuie folosit cu grija si sub indrumarea altui om, profesorul.

    RăspundețiȘtergere
  20. @ maraco, @ Bibliotecaru: ceea ce dezbateti a fost transat de experti in acest domeniu si reunit in conceptul (care poate suna un pic contzopist) celor "8 competente cheie". Ceea ce nu trebuie sa opreasca dezbaterea, continua, de idei pe aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere
  21. Adaugare: tocmai aceste chstiuni le-am avut in vedere atunci cind am structurat programul de studii la IGSSE si sistemul de credite. Ne-am axat pe ideea de a construi liderii de miine in domenii interdisciplinare. Lucrurile par sa mearga bine.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ maraco

    Vorbesc "pe lung" pentru că "pe scurt" nu prea reuşeşte nimeni să mă înţeleagă... umblă vorba că aş folosi un limbaj prea encriptat (să folosesc un neologism).

    Mie îmi pare rău că nu m-am făcut înţeles nici măcar "pe lung". Eu vorbeam despre educaţia care ar trebui să înlocuiască învăţământul. Eu spuneam altceva, şi aici ofeream un citat spre spusele preşedintelui, absolut degeaba înveţi un tânăr despre păpădie că are denumirea de Taraxacum Officinale dacă dumnealui, elevul, nu înţelege că păsările şi peştii şi insectele sunt şi ele animale (o confuzie de care mă lovesc foarte des printre semenii mei).

    Vedeţi, mă siliţi să fiu şi mai "pe lung" pentru a explica ce am spus. Ce înseamnă "motorul de căutare" şi ce înlocuieşte el? Aparent căutarea informaţiei pe INTERNET sau într-o bază de date este ceva facil. Ei bine... nu-i aşa. Ca să cauţi ceva anume, trebuie să ştii că acel ceva există şi unde anume există. Cunoaşterea generală (formaţia umanistă despre care vorbeam eu) tocmai asta face, construieşte un schelet lipsit de carne informaţională dar care oferă cheia pentru cunoaşterea oricât de în amănunt a lucrurilor. De exemplu, se poate căuta o formulă de calcul dintr-o nevoie tehnică, dar pentru asta este nevoie să ştii că formula există şi mai trebuie să cunoşti şi aparatul de calcul matematic pentru a reuşi să foloseşti o formulă (şi aici mă refer la rezolvarea unei integrale, de exemplu, şi nu la aritmetică).

    Personal nu aş putea să vă spun la ce temperatură un oţel cu 0,6% Carbon îşi transformă ferita în austenită, deşi teoretic învăţământul românesc se pare că s-a gândit că astfel de lucruri ar trebui învăţate, dar ştiu unde această informaţie şi cum anume să găsesc această informaţie în momentul în care am nevoie de ea, pentru că ştiu că există o diagramă fier-carbon din care aş putea obţine această informaţie. Personal nu mai ştiu exact ce înseamnă un motor în serviciu S3, dar ştiu unde ar trebui să caut caracteristicile celor 8 servicii şi să văd graficul variaţiei puterii, turaţiei şi supra-temperaturii. Spuneam că accentul trebuie pus pe educaţie, adică pe înţelegere şi cunoaştere fundamentală şi nu pe date, adică învăţământ.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Daniel Funeriu, Anonim si ceilalti

    Cred ca nu s-a inteles bine prima mea postare. Subiectul in sine, acela al revenirii tinerilor ce studiaza sau au studiat in afara il consider foarte important. Ce m-a deranjat ( efectiv acesta este cuvantul) a fost pozitionarea lui Daniel Funeriu in acest context, aceea de exemplu de urmat! Ce exemplu, am si l-am intrebat? Dansul nu lucreaza in tara deci este absurd sa dai sfaturi si sa te erijezi in exemplu atata timp cat stai bine-merci afara si-ti vezi de cariera acolo! Sincer, mi se pare ipocrizie sa faci pe "exemplul" in aceste conditii. Puteati sa spuneti ca va considerati un exemplu de realizare profesionala ( ceea ce sunt de acord), sau de implicare in politica , dar de aici la ceea ce ati enuntat este cale lunga.
    Vreti sa fiti exemplu in acest sens? Foarte bine: luati-va familia, instalati-va in tara, faceti cercetare si predati intr=o universitate romaneasca ( sau institut) si pe urma, da, acccept sa "fiti exemplu de urmat".
    Pana una alta, cum spuneam, este usor sa-i indemni pe altii sa se intoarca in tara atata timp cat tu iti vezi nestingherit de viata si cariera in alta parte.

    Sper ca acum s-a inteles mai bine ce am vrut sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu m-am intors in Romania in 2005, in mai, dupa 6 ani si jumatate in Japonia. M-am cam hotarat prin noiembrie 2004 sa o fac, dupa ce am vazut cum evolueaza treburile in Romania. Va rog sa nu trageti concluzia de aici ca ma consider un cercetator de excelenta. Pur si simplu am lucrat in cercetare aplicata in Japonia si am decis, din motive personale sa ma intorc in Romania. Cam in acelasi timp cu mine s-au intors multi dintre romanii din grupul meu (si cu niste japonezi dupa ei :-)). Atunci ni s-a parut noua ca e un moment potrivit. Informatiile privind wschimbarea climatului politic au contat mai mult decat cele privind piata muncii si finantarea cercetarii atunci cand am luat decizia.

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Daniel P. Funeriu
    Stimate domn,
    Păi de ce ne mai provocaţi la comentariu, puteaţi să daţi pur şi simplu un link:
    http://www.europass-ro.ro/index.php?page=competente
    :)
    Dincolo de glumă...
    Eu unul nu mă încred în experţi (vă reamintesc că şi preşedintele a spus acelaşi lucru... "cer în fiecare zi consumul de energie de la ministru Videanu"...). Tot experţii au fost cei care au spus că pământul este plat şi s-au înşelat. Alţi experţi au spus că România va înregistra în 2009 creştere economică şi, se pare, că realitatea se îndreaptă spre creştere economică negativă 15%, procent avansat de mine şi toţi au spus că sunt nebun, în condiţiile în care nu am avut nici un acces la nici un fel de date, după ureche (deja sunt mai aproape eu decât ei). Vă rog să-mi daţi voie să privesc circumspect experţii.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Gabriel Preda
    Eu vă aplaud că v-aţi întors, indiferent de motivul personal care v-a determinat să faceţi asta, şi îi aplaud şi pe ceilalţi, chiar şi pe japonezii respectiv. România are nevoie de multă cercetare, în multe domenii, dar mai are nevoie de o infrastructură pentru cercetare, de fonduri şi, nu în ultimul rând, are nevoie ca cercetătorii să aibă un cuvânt de spus în societate, ceea ce cercetează ei să se şi aplice. Logica Academiei Române implica ca o organizaţie de excelentă să influenţeze pozitiv întreaga societate românească, şi totuşi acest lucru nu se întâmplă, nimeni nu întreabă nimic Academia, nimeni nu ia decizii pe seama lucrurilor spuse de Academie, se fac comisii prezidenţiale când locul lor ar fi la Academie.

    Iată de ce cred eu că prima prioritate în acest domeniu este dată de profesorii de profesori. România ar trebui să atragă în România toţi românii plecaţi acum 20 de ani şi care au cucerit un post de profesor universitar prin America, Canada, Anglia, Franţa, Germania... Prima nevoie esenţială este să avem formatori de elite. Dacă nu există atât de mulţi români dispuşi să se reîntoarcă în România, ar trebui cumpăraţi profesorii străini sau trimişi în străinătate (pe cheltuiala statului şi cu speranţa că se vor întoarce) profesorii noştri.

    Cât timp informaţia se transmite precum codul genetic, din generaţie în generaţie, cât timp cursurile de astăzi seamănă la perfecţie cu cele de acum 50 de ani, un salt calitativ nu are cum să se întâmple.

    Părerea mea.

    De dorit ar fi ca domnul Gabriel Preda să pregătească în România câteva mii de români care "să gândească în japoneză" şi să aibă eficacitatea unui japonez.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Bibliotecaru: de pe partea realista a baricadei, opinia mea este ca invatamantul romanesc preuniversitar duce lipsa acuta de educatie realista mai ales la directiile de liceu umaniste. Sunt de acord cu tine insa ca ar trebui incurajata educatia artistica mai mult.

    Iar cu "cumparatul profesorilor" nu e asa usor sa fie cumparati. Iar "cumpararea" nu ar trebui facuta doar in randul profesorilor ci in randul a tuturor categoriilor din cercetare. Deocamdata in Romania lipseste imaginea de ansamblu si creearea unor programe interdisciplinare mai mari care sa poata atrage atat investitii cat si cercetatori. Idei probabil ca sunt in domeniu, dar greu de pus in practica.

    In opinia si viziunea mea un complex de acceleratori ar putea constitui ansamblu de interdisciplinaritate intre chimie, biologie, medicina, fizica, fizica solidului, electronica, etc. E intr-adevar o opinie personala puternic influentata de pregatirea mea.

    Insa un asemenea proiect(sau un proiect asemanator) de mare anvergura ar putea strange in jurul lui o buna parte din cercetarea romaneasca si ar produce rezultate interdisciplinare poate mai bine de 20-30 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Ilinca: vad ca suspiciunea este permanent prezenta in spiriul dvs cind cititi orice fraza. Regret pentru ca ideea acestui blog este mai degraba sa destinda cu cit mai multa eleganta decit sa incrinceneze. Desigur, daca interpretati intr-un anumit mod ceea ce am spus referitor la "puterea exemplului" atunci acuzele dvs pot fi intelese. Pe de alta parte cred ca reiese clar din spiritul textului ca nu am pretins niciodata a ma fi reintors "stiintific" in Romania. Chiar daca conactele mele stiintifice cu comunitatea din Romania sunt pe zi ce trece mai intense. De altfel,daca cititi primul meu interviu pe care l-am dat in Romania (iunie 2004 in Adevarul daca nu ma insel)vedeti clar ca eu am militat si o voi face in continuare pentru o intoarcere graduala si bine gindita. Am luat aceeasi pozitie (o puteti vedea pe http://www.youtube.com/watch?v=BXamv_N1g4A undeva la minutul 2 al inregistrarii) la discutarea legilor educatiei. Pe viitor mi-ar face placere daca ati citi ceea ce scriu debarasata de aceasta suspiciune a priori.

    RăspundețiȘtergere
  29. @ Lucian
    Da, aşa este.

    Atunci când vorbeam despre cumpărarea profesorilor, nu mă refeream la orice tip de profesori, ci la profesorii viitorilor profesori. Avem nevoie nu atât de profesori mai pregătiţi ci de un alt tip de profesori care să facă diferenţa de la învăţământ la educaţie.

    Priviţi cum se aleg profesorii în ziua de astăzi. Capacitatea de a preda, de a se face înţeles, de a provoca uşurinţa educaţiei, este ceva secundar. Nota profesorilor constă în cea mai mare parte o testare a nivelului de cunoştinţe. Personal nu am primit mare lucru din partea profesorilor docţi, creatori de manuale, oameni cu o capacitate superioară de acumulare ştiinţifică, cei mai buni profesori ai mei au fost Oameni cu majusculă. Capacitatea de a transmite, de a face totul interesant, de a capta atenţia... principalele calităţi ale unui profesor, nu au mare legătură cu recitarea manualelor. În România este foarte important ca profesorii să nu mai fie reportofoane ambulante ci personaje menite să te facă să înţelegi informaţia conţinută de manual. Cât timp copii vor primi informaţii, de multe ori dictate timp de ore întregi, în fiecare zi... nu va exista nici o schimbare printre maturii, astfel de copii maturizaţi.

    RăspundețiȘtergere
  30. @ Ilinca,
    nu-l ierta pe dl Funeriu, el n-a mincat salam cu soia; a fugit din tara.
    Mai ales ca, se vede de pe acest blog si de pe al dlui Preda, tu faci excelenta in suspiciune si resentiment.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Daniel Funeriu

    Am senzatia ca faceti " la sourde oreille" cum spun francezii. Nu stiu ce legatura are suspiciunea cu ceea ce am afirmat eu in postarile precedente. Pur si simplu incercam sa inteleg ce anume exemplu ar trebui urmat, avand in vedere ca dvs. afirmati singur, citez:

    ""Pe de alta parte cred ca reiese clar din spiritul textului ca nu am pretins niciodata a ma fi reintors "stiintific" in Romania. ""

    Daca nu v-ati intors stiintific in tara ( ceea ce banuiam) atunci ce exemplu puteti da in acest sens, asa cum afirmati? Eu asta nu pot sa pricep....
    Chiar nu realizati ce spuneti-scrieti? Este lipsit de logica sa te dai ca exemplu intr-o situatie in care nu te regasesti de fapt.
    Deci nu vad unde ar fi suspiciunea in ceea ce am scris, poate ma lamuriti si-mi spuneti odata cum puteti scrie:

    "Îmi doresc foarte mult ca prin puterea exemplului să-i conving pe mulţi să facă acest pas."

    Cat despre subiectul in sine, v-am spus ca-l gasesc foarte interesant, as zice chiar actual. Numai ca si in ceea ce priveste aceasta mult dorita "reintoarcere" sunt mai multe "categorii". Sunt cei mai tineri, care au plecat nu de mult , si-au facut un master, eventual un doctorat si se intorc. Din diverse motive ( asta-i alta istorie) dar o parte se intorc.
    Pe urma este categoria celor plecati de mai multi ani care au deja un post permanent, o cariera si pentru care intoarcerea presupune mult mai mult. Mai multe renuntari, mai multe eforturi si mai ales mai multe intrebari. Nu stiu cati din aceasta categorie s-au intors, nu stiu cati se vor intoarce, dar ma indoiesc ca poate fi vorba de un numar considerabil ( daca stiti exemple in acest sens ar fi bine de dat, ca tot vorbiti de "urmat exemplul").
    Deci, intrebarea este: ce s-a facut, ce se face si ce se va face ca oamenii sa fie convinsi sa se intoarca? Si aici ma refer la cei care au de ales.

    @victor@L Imagineaza-ti ca sunt plina de invidie pentru ca unii au sansa sa lucreze si sa se afirme in alta parte decat pe meleagurile mioritice. Si ca sunt plina de resentimente ca unii nu au mancat salam cu soia si ca, nici acum nu sunt obligati sa inghita rahatul politico-stiintific servit zilnic de ai nostri dragi conducatori.
    Ma duc sa respir aerul curat de pe malul Dambovitzei imaginandu-mi ca sunt pe malul Tamisei, Senei, Rinului, chiar si al Amazonului sau al Fluviului Galben. Cand ma intorc mai postez ceva impregnat de resentimente si invidie.
    Multumit?

    RăspundețiȘtergere
  32. Ilinca

    Daca ati citi printre randurile scrise de Daniel Funeriu, ati intelege ca a se intoarce "stiintific" in Romania nu inseamna si prezenta lui fizica aici. Daniel Funeriu este deja "stiintific" in Romania prin romanii pe care ii formeaza, cu care colaboreaza activ si care se straduiesc sa aplice aici tot ce au invatat de la el.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Bibliotecaru, multumesc de raspunsuri "pe lung" si nu numai. O simpla observatie: la formulele de calcul educatia umanista nu prea ajuta.

    @Daniel Funeriu, va asigur ca nu-mi imaginam ca inventez eu roata unei educatii ideale. Doar comentam si eu, ca omu' :). Nu mi-ati spus totusi ce parere aveti de implicarea cercetatorilor romani in proiecte europene, de crearea de echipe mixte.

    Exista un mic razboi intre cei ramasi si cei plecati. Inteleg punctul de vedere al Ilincai, dar inteleg si punctul de vedere al celor plecati pentru ca am fost si eu ani buni in afara. @Gabriel Preda poate il intelege si mai bine. Mi-ar placea sa aflu cum se simte dansul in mediul romanesc, de cercetare si nu numai. Mai ales dupa experienta disciplinei japoneze!

    RăspundețiȘtergere
  34. Ilinca, ceea ce imi place mie la Daniel este ca, desi partidul lui a pus pe butuci cercetarea din Romania, el personal nu este in niciun fel afectat de chestia asta, nu pierde nici 5 bani, intrucat, nu-i asa, ''nu am pretins niciodata a ma fi reintors "stiintific" in Romania''.

    RăspundețiȘtergere
  35. @Mihaela
    Daca ati cunoaste subiectul, ati stii ca de aproape 20 de ani, universitarii plecati sunt implicati in cercetarea ( si nu numai) din tara. Asa cum spuneati: prin studentii romani pe care-i formeaza (ei sau colegii lor), prin colaborari, profesori invitati, cursuri in universitatile romanesti, proiecte, conferinte etc, etc. Cei ce vorbesc in cunostinta de cauza inteleg ce vreau sa spun. Dar dupa cum vedeti modul acesta de "intors stiintific" nu-i de ajuns, iar Daniel Funeriu vorbeste foarte clar in postarea sa de o intoarcere in tara cat se poate de concreta.
    Si asta este intr-un conflict logic cu situatia dansului.

    @maraco Ca sa intelegeti punctul meu de vedere nu trebuie sa va situati nici de partea celor plecati, nici de partea ceor ramasi si de partea logicii.

    RăspundețiȘtergere
  36. @ maraco: voiam doar sa subliniez justetea a ceea ce spuneti si sa va dau o cit de vaga bibliografie.

    In ceea ce priveste echipe mixte, desigur, eu fac acest lucru de cind m-am intors in Europa.

    @ Ilinca: no comment, chiar nu putem sa ne intelegem pe aceasta chestiune, avem o perceptie diferita asupra utilizarii verbelor (in speta a verbului a dori) si a sensurilor care deriva din ele.

    RăspundețiȘtergere
  37. @ Daniel Funeriu
    Probabil asa cum avem o perceptie diferita a ceea ce inseamna concret "a da exemplu".

    Un articol care ar putea interesa pe cei pasionati de subiectul deschis:

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/869868/Romanul-de-la-care-medicina-lumii-asteapta-un-raspuns/

    RăspundețiȘtergere
  38. @ maraco
    Dumneavoastră poate vă referiţi la "uman" spre deosebire de "real", adică un sens opus ştiinţelor exacte. Umanismul pe care îl numesc eu a fost inventat ca un curent al renaşterii care a provocat o explozie socio-culturală. Umanismul are ca ţintă "uomo universale", un individ preocupat de cunoaştere, să spunem ca arhetip: Leonardo da Vinci. Umanismul nu numai că are la bază filosofia, dar dezvoltarea socio-culturală apare tocmai din întrepătrunderea conceptelor filosofice cu mecanisme matematice, şi studii de cunoaştere a fenomenelor naturale. Educaţia umanistului este bazată pe studiul anticilor şi a disciplinelor fundamentale pentru un intelectual, ca retorica, poetica, istoria, filosofia, morala...

    Umanism înseamnă epoca lui Dante, Petrarca, Bocaccio, Machiaveli, Leonardo, Michelangelo, Rabelais, Shakespeare, Cervantes...

    RăspundețiȘtergere
  39. @atreides

    Ce imi place mie la atreides e ca, desi ministerul educatiei si cercetarii a fost la PSD, ANCS-ul a fost la PSD, ministrul educatiei (PSD) a avut autoritatea absoluta in impartirea banilor pentru educatie+cercetare, el tot afirma ca a fost alegerea PDL sa subfinanteze cercetarea...

    RăspundețiȘtergere
  40. @ Gabriel Preda
    Stimate domn,
    Ne puteţi spune cam ce fonduri a avut de cheltuit Ministerul Educaţie, Cercetării şi Inovării pe 2008 şi cât pe 2009? După datele mele pe 2008 bugetul a prevăzut 15.833 milioane RON iar pe 2009 11.985 milioane RON din care s-a mai luat ceva la rectificările bugetare negative.

    Poate că alegerea PD-L să subfinanţeze cercetarea vine din partea domnul Pogea care nu a dat Educaţiei tot atâta bani cât şi anul trecut. În măsura în care nu poţi să nu dai salariile (şi salariile au fost mai mari decât în 2008, pentru că măririle salariilor profesorilor poate nu au fost 50%, dar tot au fost ceva), nu poţi să închizi şcoli, nu poţi să scazi anumite cheltuieli fixe, beleaua cade pe investiţii şi infrastructură, adică pe cercetare.

    Dumneavoastră ce părere aveţi? De unde ar fi putut lua doamna Andronescu bani, de la ce capitol, pentru a da la Cercetare mai mult? Sper că nu-mi răspundeţi precum conul Leonida, "Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el?"

    RăspundețiȘtergere
  41. @Gabriel Preda Da, Abramburica a avut autoritatea absoluta sa imparta firimiturile pe care i le-au dat Boc si Pogea. Dar lasa ca acum avem un ministru al educatiei competent si trustable, care o sa majoreze drastic bugetul cercetarii, n'asa?

    RăspundețiȘtergere
  42. Pot sa-ntreb ce-ai facut in Munchen? Esti cel mai bun injinar dintre politrucieni, sau al mai politruc dintre injiniofili? Sau esti un tip pragmatic, din moment ce ioroparlamentarisismul se plateste pe luna mai bine decat injinerismul?

    RăspundețiȘtergere
  43. Adica... esti excelent printre idioti, sau imbecil printre excelenti?

    RăspundețiȘtergere
  44. ...ceea ce este, evident, normal... normalitatea ezcelentei!

    RăspundețiȘtergere
  45. Costin Sandu, esti chiar tu, the one and only, sau e o clona?

    RăspundețiȘtergere
  46. In sfarsit, Ilinca, atreides si Costin Sandu s-au reunit ... inseamna ca oficial campania electorala a inceput ...

    RăspundețiȘtergere
  47. @Gabriel Preda Adevarul e ca daca suntem toti trei nu ne sta nimeni in cale, va facem praf pe toti :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Gabi, incearca sa infiripezi o conversatie in Japonia. Nu ma incomodeaza sa ma reunesc cu Ilinca (in conditiile in care am fi fost vreodata uniti pentru a ne reuni). In orice caz, Ilinca imi pare mult mai naturala decat ai putea fi tu vreodata. In plus, tu esti si fraier, ca n-o faci pentru 15000 firfirici, ci chiar pe gratis. Si chiar nu te-nteleg.

    RăspundețiȘtergere
  49. p.s. Cristian Preda lasa macar o portita de gandire independenta. In timp ce acest Funeriu imi da impresia unui basejungend. Heil, Base! Poetul asta cu stagiu volatil in Munchen ar fi putut face cariera cu volume de poezii dedicate Conducatorului iubit si PDL-ismului catre care tre-sa ne-ndreptam in zbor!

    RăspundețiȘtergere
  50. @Costin Sandu E clar, esti chiar tu, nu e o clona. Sunt incantat sa te aud din nou, dupa cateva luni!

    RăspundețiȘtergere
  51. Incantat de reintalnire, Atreides - din pacate pe o planeta ostila!

    Apropo, basarabenii au o formatie intitulata "Planeta Moldova". Iar ei au un cantec fain, intitulat "avem di tati"! De fapt, este un cantec dedicat politicienilor. O parabola. La fel si Basescu - el are "di tati". Hora si tuica pentru omul simplu, condamnarea comunismului de catre un profitor al fostului regim pentru telectual, lupta antimogul-de-rau si antielita pentru capra vecinului, sustinere pentru mogul-de-bine (Mircica Basescu, Videanu, Udreacocos, fratii paunescu, etc.) si pentru elita naturela, normal-excelenta (Funeriu? who the fuck is?), tzepe in Piata Rivulutiei pentru nu-stiu-cine, dosare secu - toate inafara de al lui la Anvers, antinepotist cu fete destoinice, care au reusit "prin forte proprii" si care stau in apartamentele modeste, costand cam cat mostenirea tusii Tamara, etc.

    Nu-i nimic, noi suntem platiti si vanduti, in timp ce Funeriu si Preda muncesc cinstit, din greu, pentru patrie si popor pe 15000 firfirici pe luna, cot la cot cu o alta telectuala spontana, Eba. Asta-i telectualitatea naturela, draghe, asta-i normalitatea excelentei sporulate de pe meleaguri mioritico - be-he-he - balcanice!

    RăspundețiȘtergere
  52. @Costin Sandu Lasa ca si Cristian Preda incepuse in ultima vreme sa scrie niste chestii care insultau grav inteligenta cititorilor sai (a celor care o aveau, desigur, ceea ce nu prea era cazul portocaliilor obisnuiti de acolo). Pana acum Daniel Funeriu ne-a respectat cat de cat inteligenta, a mai scos el cateva chestii contradictorii pe ici pe colo (una semnalata de Ilinca in acest topic, una pe care i-am semnalat-o eu mai demult si la care nu mi-a raspuns nici macar cu un ''no comment'', hai sa ti-o zic ca e tare: cica datorita crizei multi romani din strainatate ar avea intentia sa se intoarca in tara-ca tot vorbim despre asta la acest topic-in vreme ce din cauza crizei multi romani dintre cei care s-au intors isi fac bagajele sa plece de unde au venit), a mai scos cate o lauda deplasata la adresa unora ca Boc (care cica este ''trustable man''), i s-a parut ca Nica a fost revocat din guvern luni, nu azi, dar in general este OK pe aici, iar dintre specimenele de dincolo nu a aparut decat Victorel, ii astept cu interes pe alde Didina Viespea (formula ta, am tinut-o minte si am folosit-o myself), sym, Riddick et co.

    RăspundețiȘtergere
  53. @Gabriel Preda ...deci, daca vrei sa ai vreo sansa, ar trebui sa iti convoci degraba batalionul de clone.

    RăspundețiȘtergere
  54. Daniel, ca sa revenim on topic, tu ai urmatoarea problema: vrei sa reformezi sistemul de cercetare din Romania in conditiile in care
    ''nu am pretins niciodata a ma fi reintors "stiintific" in Romania'', adica vrei sa reformezi ceva din care tu nu faci parte. Demersul tau nu este prea credibil, si stii de ce? Pentru ca daca dai gres, si se alege praful de tot, tu nu ai ce sa patesti, de suferit suferim tot noi astia din sistem, tu poti sa te intorci linistit in Germania. Deci, daca vrei sa fii credibil, renunta la pozitia sau bursa sau ce ai tu afara, vino in tara la un institut sau universitate pe un salariu ca al meu, si atunci vei fi privit cu totul altfel. Sa stii ca exista oameni cu doctorate la MIT sau in alte locuri care s-au intors in tara DE TOT, si-au format AICI o cariera stralucita, de nivel european pe salarii romanesti, pe articolele lor ISI apare o adresa din Romania (sper ca intelegi de ce spun asta, da?), ei cum au putut si tu nu poti?

    RăspundețiȘtergere
  55. Doua babe fara somn puneau tara la cale:atreides si Cosmin Sandu.
    Zbircite, inraite; ehe, pe vremea noastra...

    RăspundețiȘtergere
  56. @ Gabriel Preda

    Stimate domn,
    Văd că discuţia generală degenerează şi se deconcentrează întrebarea pe care am adresat-o mai sus, o întrebare pe care am mai adresat-o multor oameni politici care o acuzau pe doamna Andronescu, tocmai pentru că domnia sa a fost o ţintă atât pentru PD-L, cât şi pentru PNL, uneori chiar şi pentru anumiţi membrii PSD. În condiţiile în care fondurile se împuţinează şi cheltuielile fixe cresc...

    "De unde ar fi putut lua doamna Andronescu bani, de la ce capitol, pentru a da la Cercetare mai mult?"

    Personal şi eu o acuz pe doamna Andornescu că nu şi-a respectat promisiunea electorală de a mării salariile profesorilor. Întrebarea "de unde bani" a fost şi pentru domnia sa în campania electorală. Răspunsul, televizat, a fost că de la combaterea corupţiei, sau aşa ceva (era vorba despre nişte "licitaţii trucate" pentru drumuri). M-am bucurat când a fost numită ministru pentru că putea să demonstreze ce a spus atunci în campanie şi... a eşuat lamentabil... Este evident însă că domnia sa a avut bunăvoinţă, nu a băgat nici un ban în buzunar, nu a trucat licitaţii, nu a aruncat cu banii pe fereastră. Eu personal nu am văzut aşa ceva. În acest context, pot să-i reproşez minciuna electorală, dar nu rea voinţa. Ca să-mi demonstraţi rea voinţa, trebuie să-mi arătaţi că doamna Andronescu avea de unde lua bani pentru Cercetare şi i-a luat de acolo pentru a-i pune în altă parte.

    RăspundețiȘtergere
  57. Victorel, gerontofilu'... iti place, maica?

    RăspundețiȘtergere
  58. @Bibliotecaru'

    De unde bani pentru cercetare ? De la Academie, careia i s-au marit veniturile cu 50%, de la cheltuielile aberante cu investitiile in universitati (aula politehnicii: 10 MEuro), de la spagile pentru clientii politici, camuflate in contracte de renovare a scolilor ...

    si, ca sa nu zica tripleta {atreides, Ilinca, Costin Sandu} ca sunt partinitor ... de la mininsterul turismului, de la ministerul tineretului, de la agentiile guvernamentale care in loc sa stranga bani pentru buget dau salarii astronomice la angajati ...

    RăspundețiȘtergere
  59. @atreides

    Alegerea de a face doctoratul in tara e un pic demagogie ... cand am reusit, in '93 sa plec la studii in Franta, nu am primit bursa pentru DEA in electromagnetism, cum doream, am primit Annee Speciale in Informatica si Matematici Aplicate (ca asa era politica la noi in Poli) si, ajuns acolo, m-am oferit sa fac in paralel si DEA, dar m-au refuzat, explicandu-mi ca "nu sunt chinez" ca sa si reusesc asa ceva ... evident ca, daca doream cu adevarat sa o fac, reuseam sa fac si doctoratul acolo ... dar ... nu am dorit destul de tare ... vezi, atreides, pentru tine poate e usor sa il acuzi pe Daniel, care si-a luat soarta in propriile maini, a "sarit" granita inainte de '89, a facut, cu propriile forte, scoala in Franta, apoi univ. si doctorat, intretinandu-se singur, facandu-si rost singur de burse ... dar eu, care stiu bine ca nu a depins decat de mine sa fac studii in strainatate, cu doctorat si altele, si ca doar pentru ca nu am fost destul de bun nu am reusit (facand pana la urma doctoratul inceput in Romania), nu pot decat sa il admir.
    Cum scria mai sus si Daniel: excelenta ca normalitate.
    Intr-o societate normala, care-si cultiva valorile, cei ca mine (cu mai putina vointa si mai putin inzestrati de la natura) ii admira pe cei ca Daniel, care-i inspira sa se autodepaseasca.
    Daca tie nu iti place sa traiesti intr-o astfel de lume, nu am cum sa te fac sa-ti schimbi optiunile. Pot doar sa incerc sa fac mai mult pentru ca modelele pozitive sa fie mai bine cunoscute si ca celor cu adevarat inzestrati sa nu li se ingradeasca accesul la scoala, la realizarea profesionala.

    RăspundețiȘtergere
  60. @ Gabriel Preda
    Şi eu am citit în ziare despre acea aulă, ziarele vorbeau ca şi cum doamna Andronescu ar fi băgat banii în buzunar. Apoi m-am uitat pe proiectul de buget şi am văzut că acea sumă este defalcată pe mai mulţi ani şi că lucrarea a început de anul trecut. Consideraţi optim că lucrarea ar fi trebuit să se oprească în loc pe termen nedefinit şi să piardă întreaga aulă? Vă mai reamintesc că respectiva lucrare este menită să aducă profit. Oricum, este vorba despre investiţii şi îmi amintesc că... "pe timp de criză se fac investiţii", cum spune premierul Emil Boc şi ministrul economiei Adrean Videanu în momentul în care spuneau, la începutul anului, că investiţiile sunt una din principalele căi de ieşire din criză, pentru că pun România în mişcare.

    Despre mărirea veniturilor cu 50% la Academie, recunosc că nu ştiu nimic. Despre ce Academie este vorba? Nu poate fi vorba despre Academia Română pentru că aceasta nu se află în subordinea ministrului Educaţiei, are un loc de sine stătător în Bugetul de Stat, cred că Anexa nr.3/37, şi oricum bugetul acesteia nu a crescut cu 50%. Vă rog deci să specificaţi despre ce Academie este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  61. @ Gabriel Preda
    PS
    Era să uit.
    Renovarea şcolilor s-a început tot în 2008, dacă vă amintiţi.

    RăspundețiȘtergere
  62. @victor@L
    "" Doua babe fara somn puneau tara la cale:atreides si Cosmin Sandu.
    Zbircite, inraite; ehe, pe vremea noastra...""

    Victorel, ma bucur ca m-ai uitat, poate ma uiti in continuare ca zau ca mi s-a aplecat de atata atentie din partea ta! Si chiar asa, nu ai somn, stai cu ochii sa vezi "ce mai pica".
    Da' asa despre excelentza normalitatii sau normalitatea excelentzei nu ai nimic de zis? Ca in rest nu mai are omul loc de tine....
    PS Sa nu uit: cand declarai pe blogul lui Patrasconiu ca Elena Udrea este o femeie foarte inteligenta, avocat de valoare si alte minuni, te gandeai sigur la normalitatea excelentzei, nu?

    RăspundețiȘtergere
  63. @Bibliotecaru'

    Cred ca amandoi ne dorim sa traim intr-o Romanie in care sa fie de la sine inteles ca investitiile in educatie si cercetare sunt mai importante decat cele in constructii (nu numai atunci cand vrei sa iesi din criza, desi mai ales atunci cand vrei sa iesi dintr-o criza sunt importante).

    RăspundețiȘtergere
  64. @ Gabriel Preda
    Domnia voastră bateţi la uşi deschise. Sunt câţiva membri ai PSD, PNL, PD-L, chiar şi UDMR, care ştiu cât am insistat tocmai pentru investirea în Educaţie şi Cultură, în proiecte care necesită bani puţini şi au efecte pe lângă durată şi cu răspuns la investiţie pe termen lung şi cât se poate de benefic în România. Problema este că declaraţia trebuie întotdeauna legată şi de posibilitate. Vedeţi
    dumneavoastră, eu nu pot să-i reproşez guvernului că aplică o soluţie sau alta şi asta pentru că domniile lor nu trebuie să guverneze după cum vreau eu, ci după angajamentul pe care şi l-au luat în faţa Parlamentului. Problema mea apare în momentul când se recurge la matrapazlâcuri, la licitaţii trucate, la "una vorbim, alta fumăm", la bullshit politic. Dacă cei de la Guvern fac totul legal, principial şi conform cu angajamentul cu care au trecut prin parlament, indiferent dacă îmi convine mie ca cetăţean, sau nu, eu nu am nimic de spus pentru că situaţia este în limitele democraţiei, aşa cum este descrisă în Constituţie. În momentul în care aud că doamna Antonescu este acuzată că a dat prea puţin la Cercetare, mai ales că s-a văzut clar la televizor cât a luptat cu domnul Pogea la redactarea Bugetului de Stat şi a smuls promisiunea că va primi ceva în plus la rectificare (moment când i s-a luat şi nu i s-a dat), sunt un pic deranjat de astfel de acuzaţii.

    Desigur, dacă ar fi după mine, aş reconstrui instituţiile statului cu un proiect care pleacă de la zero şi urmăreşte necesitatea fiecărei hârtii care se plimbă de colo-colo. Toţi fac reduceri de personal încărcând cu mai mult pe cei rămaşi. Nimeni nu operează modificarea legilor şi hotărârilor şi ordinelor pentru a ajunge la un minim birocratic care să scadă nevoia de funcţionari. Dacă ar fi după mine, aş pune în centrul acestei ţări Academia Româna, educaţia şi cultura. Dacă ar fi după mine, aş face tot ce este omeneşte posibil să dispară modelele de tipul Gigi Becali, cântăreţul de manea, fotbalistul cu milioane de euro salariu, sau şeful interlop şi aş muta modelul social spre marii profesori, membri academiei (cei care merită), filosofi... După mine cam asta ar însemna normalitatea excelenţei, sau finalitatea ei.

    Aş vrea să aud şi eu un copil care este întrebat "Ce vrei să te faci când vei fi mare?" Să răspundă "Filosof." sau "Ca domnu' Breban!" sau "Compozitor!".

    RăspundețiȘtergere
  65. Gabi, nu se poate! Esti mai prost decat Funeriu? Si eu care aveam o parere buna despre tine...

    Apropo, de unde crezi ca i-a venit lui Funeriu fetisul asta de aplaudac al lui Basescu, s-o fi ticnit de prea multa fizica, sau i-a placut de suma rotunda de 15000 eurolaci pe luna? In orice caz, din activitatea lui politica deduc ca e un bun fizician al politicii. O fi si la fizica la fel de bun politician?

    RăspundețiȘtergere
  66. http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1225061-sentimentul-romanesc-isteriei-mircea-cartarescu.htm

    "Cred ca asta ne distinge, ca romani, in lume, la ora actuala: tensiunea continua la nivelul vietii cotidiene. Starea continua de explozie, care ne provoaca ulcere si atacuri cerebrale. Conflictul generalizat al fiecaruia cu fiecare. Nu vreau sa spun prin asta ca suntem fundamental rai.

    Fireste, ne-au impins spre asta saracia si lipsa de orizont, carentele de educatie, perplexitatea maselor taranesti dezradacinate si aduse in ghetourile marilor orase. Pot fi si alte explicatii obiective. Dar e inca ceva, mai subtil, mai intunecat in tot acest chimism social. Inraiti de lumea in mijlocul careia traim, cu timpul incepe sa ne placa sa fim rai.

    Sadismul nostru rabufneste atunci in insulta si obscenitate. Incepem sa ne mandrim cu grobianismul nostru si, exhibitionisti ai moralei, ne dezbracam voluptuos de caracter in aplauzele excitate ale publicului."

    Poate ca de asta prefer sa traiesc undeva in Europa in 27 m² si nu in cei 200 pe care ii am in Romania, pentru ca in momentul cand ies pe usa nu regasesc otrava si incrancenare ci bun simt, politete, organizare, chiar daca sunt umbrite de caractere mai reci si de un cer de cele mai multe ori innorat. Pentru ca imi place sa fiu printre necunoscuti pe care i-as putea cunoaste daca as dori, am putea face un schimb fructuos si politicos de idei fara insa a merge "la bere" in fiecare zi.
    Insa la intrebarea "cum e in Romania?" voi zambi si raspunde invariabil ca Timisoara e un oras de poveste iar romanii sunt calzi si primitori. Si incerc sa pastrez aceasta imagine pe retina in ciuda faptului ca dau piep cu sentimentul romanesc al isteriei de cel putin cinci ori pe an cand ma aflu in tara.

    RăspundețiȘtergere
  67. noroc cu Basescu, acest invatat bun si drept care ne va europeniza intr-un mod cat mai manelist cu putinta!

    Domnului care a postat mai sus - incrancenarea politica nu are granita. Iar un roman poate fi oricand un om universal. Nu inteleg de unde concluzia ca romanii sunt incrancenati si mai stiu eu ce. Incrancenarea stradala, lipsa de bun simt in trafic, manelele, etc. tin de educatie. E foarte posibil ca Romania sa fie in lipsa cronica de educatie.

    Incrancenarea de pe bloguri e cu totul altceva, nu are nici o legatura cu notiunea de nationalitate sau altceva, asa cum doriti sa insinuati. Politica genereaza incrancenare. Daca Funeriu dorea sa fie doar un tip simpatic sau un fizician de succes, n-ar fi avut parte de astfel de comentarii niciodata. El si-a ales calea asta - oare de ce? S-a plictisit de fizica? In orice caz, nu consider ca vorbim de normalitate in excelenta cand ne referim la colega lui de europarlamentarism, dobitoaca siliconata Eba.

    RăspundețiȘtergere
  68. @Costin Sandu
    Vorbeam cu atreides :-) ... si da, obisnuiesc sa le arat celor mai buni ca mine respect ...

    RăspundețiȘtergere
  69. @Gabriel Preda

    A propos de ultima dvs. postare: ce inseamna "mai buni ca mine"? La ce se refeta aceasta expresie "a fi mai bun"? De unde stiti ca @ atreides ( este doar un exemplu) nu-i mai bun ca dvs?

    RăspundețiȘtergere
  70. @Ilinca A fi ''mai bun'' decat Gabriel Preda nu e mare scofala, orice ar insemna acest ''mai bun'', doar omul si-a demonstrat din plin ''capacitatea'' si aici si mai ales dincolo. Daca e cineva cu care Gabriel Preda sa se poata compara cu succes pentru el, aceea nu poate fi decat Miruna.

    RăspundețiȘtergere
  71. @Ilinca

    Incepeti sa-mi fiti tot mai simpatica.

    Evident, e dreptul fiecaruia sa se ofere ca model, dupa cum fiecare are libertatea de a adopta un model sau altul. Nu am nici o intentie sa va schimb dumneavoastra vreo parere. E ca la piata, afisez pe taraba patrunjel, marar, telina, puteti sa le luati, sa le pipaiti, sa le mirositi, daca vreti cumparati, daca nu, nu. Sanatate si voie buna.

    RăspundețiȘtergere
  72. @Gabriel Preda
    Nici eu nu intentionez sa va schimb parerile; oamenii trebuie sa se convinga singuri de anumite lucruri si pe urma, cum bine stiti, din greseli invatam. Toti.
    Dar in chestia cu mararul, patrunjelul si telina nu-s de acord: daca va duceti la piata cu ele nu av duceti sa vi le admire lumea ci sa le vindeti, nu? Atunci, ina cest caz, trebuie sa convingeti oamenii sa le cumpere. Macar de-ar fi vorba de flori ( asa mai intelege istoria cu "privitul"), dar zau ca o legatura de patrunjel sau o telina nu m-ar inspira prea tare....
    PS Ma simt flatata de atata simpatie! Sper sa nu-mi cereti si o fotografie in curand......
    PPS Salutari Mirunei. Daca nu mai calca in strachini promit ca o las in pace.

    RăspundețiȘtergere
  73. @Ilinca

    Nu ati remarcat ce culoare proaspata verde au dimineata pe tarabe mararul sau patrunjelul ? Sau faceti comanda pe net si pentru ele ?

    RăspundețiȘtergere
  74. @Ilinca

    ... ah, am uitat, sunteti din Darloagele, acolo probabil ca fiecare isi cultiva verdeata singur ...

    RăspundețiȘtergere
  75. @ Gabriel Preda

    Exact, fiecare mananca ce cultiva. Ca si in politica.

    RăspundețiȘtergere
  76. @Daniel Funeriu, @Bibliotecaru, multumesc pentru lamuriri.

    @Atreides, @Costin Sandu, @Ilinca de ce atata agresivitate la niste capete care se pretind luminate (@Ilinca, punctul dumneavoastra de vedere incep sa nu-l mai inteleg, logica dumneavoastra este mult prea personala)? De ce sunteti atat de porniti? Din cauza unui om, care se intampla sa fie presedintele tarii? Daca cei care au tangenta cu cercetarea sunt atat de agresivi si unii dintre ei chiar vulgari, ce sa le mai cerem celorlalti? Va repugna PDL-ul si Basescu? Ce cautati pe un blog al unui membru PDL? Pastrati-va demnitatea domnilor, aveti de aparat prestigiul alesei meserii pe care o aveti.

    @Anonim, multumesc pentru linkul la Cartarescu.

    RăspundețiȘtergere
  77. @maraco

    Agresivitate? Mai degraba enervare ( si agasare) fatza de o situatie in care o persoana incearca sa le prosteasca pe celelalte. Sau sa le "imbrobodeasca", daca preferati expresia. In general imi displac heirupismele de genul " hai sa facem si sa dregem..... dar mai bine sa faca altii ca eu am alte treburi infinit mai importante!" Logica mea nu-i deloc personala, de altfel, ca sa ma lamuresc exact despre ce este vorba ( in ideea ca am inteles gresit) am cerut lamuriri ( de vreo 3 ori, cred), fara sa le primesc. Si nu cred ca m-am pretins "cap luminat". Cat despre demnitate, tocmai asta si fac: incerc sa mi-o pastrez, zicandu-mi ca nu pot sa inghit pe nemestecate orice fraza.

    RăspundețiȘtergere
  78. @Ilinca
    Sunteti pe un blog, nu la o conferinta si nici la o cuvantare politica. Pe propriul blog oricine are dreptul sa-si spuna parerile fara a fi acuzat ca incearca sa imbrobodeasca, este ca si cum ati acuza pe cineava ca in propria casa vorbeste ce vrea.

    Ce am inteles eu de la domnul Funeriu, find in acelasi timp si motivele pentru care are respectul si admiratia mea: isi ia din timpul unei cariere stralucite si al unei vieti implinite pentru a face politica pe malurile Dambovitei. Incearca sa schimbe lucrurile. Cum credeti ca putem progresa daca nu vor fi mai multi ca dansul si vom ramane cu clasicul politician roman?

    RăspundețiȘtergere
  79. @maraco
    Aici nu este vorba de o parere personala si de o afirmatie pe care eu am contestat-o ( si am argumentat de ce). De altfel, daca cititi toate postarile mele, am declarat ca nu as fi fost surprinsa daca Daniel Funeriu s-ar fi dat ca exemplu de reusita profesionala sau de implicare in viata politica, dimpotriva.
    Eu m-am referit strict la o parte din postarea sa, cu acre nu sunt dea cord si nu mi se pare corecta. Cititi mai cu atentie tot ce am scris si poate veti intelege.
    Si asta nu are nimic de-a face cu ocupatia fiecaruia, sau cu a-si spune parerea. Este doar o chestie de logica, de a vedea lucrurile asa cum sunt si nu cum vrem sa fie.
    Cat despre ce spuneti in ultima parte a postarii, a propos de clasicul politician roman, nu uitati ce i s-a intampalt chiar lui daniel Funeriu: s-a trezit al 16-lea pe lista la europene , mai precis cu sanse nule de a fi ales, ceea ce s-a si intamplat. Ca dansul nu a fost scarbit de situatia asta, este punctul sau de vedere ( pe care il respect) si demnitatea sa.
    Dar cu un altfel de exemplu este greu sa atragi si altii, oameni ce ar putea a priori, sa schimbe imaginea politcianului roman actual.

    RăspundețiȘtergere
  80. @ Ilinca: bun, va traduc cu subiect si predicat ceea ce am spus in postarea mea:

    @Îmi doresc foarte mult ca prin puterea exemplului să-i conving pe mulţi să facă acest pas.@

    adica:

    @Doresc ca prin ceea ce fac si voi face sa-i conving pe multi sa faca acest pas@

    Sens care era destul de usor de dedus din context. Va confirm ca nu am avut, nu am si sper nu voi avea niciodata sentimentul ca trebuie sa ma dau ca exemplu pe mine. Dar, bineinteles, daca doriti sa disecati fiecare fraza si sa gasiti intelesuri interpretabile, e libertatea dvs si, poate, pacatul meu ca nu intuiesc toate modurile in care o nevinovata afirmatie generala poate sa fie rastalmacita.

    RăspundețiȘtergere
  81. @Ilinca,
    -am postat primul si am spus ca nu sint in domeniu;
    -despre Elena Udrea spunean ca e frumoasa si inteligenta; si chiar este, spre strimbarea gurii de catre cine stiu eu. Si nu retrag ce am spus. Despre EBA am spus tot timpul ca e o tuta, si imi mentin cele spuse.

    Si inca mai ramin la convingerea ca esti invidioasa si resentimentara. Se observa din ce postezi aici si pe blogul dlui Preda.

    RăspundețiȘtergere
  82. Victorel, daca esti complexat, n-are rost sa te razbuni pe altii. Sunt convins ca Ilinca e o femeie mult mai atragatoare decat ar putea vreodata tzoapa penala Elena Udrea sa fie! Si e - cu siguranta - de o mie de ori mai desteapta decat o manelista din Plescoi ajunsa in viata cu totul alte organe decat creierasul ei de ornitorinc. Plescoiana noastra o fi pe placul tau, fapt ce iti demonstreaza gusturile rafinate, care se suprapun peste cele ale chelului national.

    RăspundețiȘtergere
  83. @Daniel Funeriu
    Am toata admiratia si respectul pentru oamenii care recunosc ca au gresit. Tuturor ni se intampla asta si este normal. Ceea ce nu gasesc normal este sa persisti in greseala doar de dragul de a avea dreptate. Exact ceea ce faceti dvs.
    Pentru ultima data va citez frazele:
    "" Răspunsul la care ajungem este întotdeuna acelaşi: doar dacă cei care au trăit excelenţa ca o stare normală se întorc în România. După ce citesc www.agerpres.ro mă întreb câţi dintre ei simt o irepresibilă dorinţă de a se întoarce? Îmi doresc foarte mult ca prin puterea exemplului să-i conving pe mulţi să facă acest pas."""
    Deci, vorbiti despre intoarcerea in Romania si continuati cu "prin puterea exemplului sa-i conving..."
    Sau nu mai stiti sa va exprimati corect in romaneste, sau , cum spuneam, persistati in aceeasi ideea, aceea de a ma convinge ca nu sunt capabila sa inteleg o fraza. Nu ma credeti, intrebati pe cineva mai in tema ce inseamna "puterea exemplului", si ce se intelege in contextul respectiv.
    Iau in consideratie si varianta ca ati scris ceva si ati vrut sa se inteleaga altceva, dar as vrea sa cred ca nu-i asa: ceea ce-i este iertat unui chimist foarte bun nu-i este permis unui politician. Daca o sa faceti tot felul de afirmatii, dupa care o sa va chinuiti sa-i convingeti pe ceilalti ca nu asta ati vrut sa spuneti si ca ei au inteles gresit.......nu-i prea normal.
    In orice caz, indiferent cine are dreptate in aceasta situatie, mi se pare ipocrit sa-i sfatuiti pe ceilalti sa se intoarca in tara ( urmand nu stiu ce exemplu) in conditiile in care dvs. nici nu va trece prin cap sa faceti acest pas ( ma refer la o intoarcere "totala" nu partiala).

    @ victor@L
    Am remarcat usor ca nu esti in domaniu. dar nu asta este problema: chiar si cineva din afara poate avea idei si pareri despre acest subiect. Ceea ce am vrut sa subliniez este ca cineva ce o crede pe aceasta E. Udrea o femeie inteligenta nu are ce cauta in aceasta discutie despre excelenta. Este o chestie de bun simtz.
    Cat despre invidie, te asigur ca nici daca as fi avut 10 ani mai putin nu as fi invidiat aceasta persoana,nici ca frumusetze si nici ca reusita "intelectuala". Am pus cuvantul intre ghilimele pentru ca efectiv nu-l pot asocia cu individa.
    Iti reamintesc ca si atunci cand ai facut aceasta afirmatie ( prima oara) au fost unii care te-au luat bine peste picior.
    Data viitoate gandeste de doua ori si scrie o data.

    RăspundețiȘtergere
  84. @ Ilinca,
    -trebuia intii sa recunosti ca ai mintit cind imi puneai in spinare afirmatii pe care nu le facusem (despre EBA);

    -nu, acolo unde nu ma pricep nu-mi dau cu parerea asa cum o fac altii;

    - poate nu ai aflat, dar "de gustibus et coloribus non disputandum" (parerea mea despre Elena Udrea);

    -In raspunsul dat dlui Funeriu insinuiezi ca el ar fi gresit si, vezi Doamne, pentru ca recunoaste (unde? habar nu am, pentru ca explicatiile in plus nu inseamna recunoasterea unei greseli), asupra lui se rasfringe cu asupra de masura bataia pe umar din partea ta;

    - oricine poate citi, am mai spus-o, postarile tale pe cele doua bloguri, iar invidia e mai puternica la peste 30 de ani decit la 10;

    - nu ar fi rau ca si tu sa gindesti de doua ori inainte de a scrie;
    -de la amicii tai atreides ori Costin Sandu nici nu astept decit "luari peste picior".

    Toate aste pentru ca tratez problemele cu doza necesara de umor, si nu cu incrincenarea activistului de partid. Voi ati ramas vaccinati cu vechea formula "partidul e in toate", iar dl Funeriu ar fi fost acceptabil daca se inscria la rosii din zilele acestea ori in partidul lui Patriciu.

    RăspundețiȘtergere
  85. @vvictor@L
    Ca de obicei aberezi; as vrea sa cred ca nu-i si o doza de sceloza datorata varstei ci doar idee ca " eu am mai multa experienat si le stiu pe toate, mai bine ce ceilalti".
    Disputa cu daniel Funeriu era cu Daniel Funeriu si nu cu tine. Si spre deosebire de tine, amandoi cunoastem subiectul.
    Asa cum i-am si scris ( daca ai facut efortul de a citi si mai ales de a intelege), chiar presupunand ca eu am inteles gresit si ca dansul a formulat fraza gandindu-se la altceva ( ceea ce pot accepta), deci chiar si in aceste conditii si nu sunt de acord cu cineva care isi permite sa dea sfaturi si sa incerce s aconvinga pe altii sa faca un pas pe care el clar nu-i dispus sa-l faca. Cine a priceput bine, cine nu, nu.
    In privinta gustului, ai dreptate, nu se discuta: nici cele politice, nici altele.
    Cat priveste invidia si resentimentele pe acre mi le atribui, poti sa ma crezi sau nu dar nu am de ce sa fiu invidioasa sau sa ma consider " batuta de soarta" ( de unde anumite resentimente).
    Si eu la fel tratez toate astea cu mult amuzament, nici nu-ti iamginezi cat ma amuz cateodata! Ca o adevarata terapie. A propos de "Terapie" iti recomand romanul lui David Lodge cu acelasi nume.
    PS Nu inteleg istoria cu Eba si afirmatiile pe acre le-ai fi facut. Chiar nu-mi amintesc de asta, poti sa intelegi, saptamana a fost lunga.........

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România