duminică, 19 ianuarie 2014

Amintiri din comunism

Aveam 8 ani și sora mea 6. Stăm la o coadă, la pâine, trimiși de bunica noastră care nu putea să se deplaseze. Era o coadă d-aia nasoală, dezorganizată. Trei-patru pe rând, cu împins și călcat pe picioare. Nu era sigur că este pâine pentru toată lumea. Repede o vecină ne vede și, voinicește, spune tuturor: „copiii trebuie lăsați în față”. De rușine lumea, mai cu strâmbat din nas, ne lasă. Pe drumul către tejghea vecina ne întreabă la ureche: „voi câte pâini luați”? „Două, spun eu”. Repede și pe furiș răspunde: „luați 4, două și pentru mine”, și-mi furișează zece lei în palmă. 
Cumpăr patru pâini. Două dintre ele arse rău de tot. Ies, victorios, din îmbulzeală. Vecina după mine. Îmi smulge, rapid, cele două pâini nearse din mână și restul de 5 lei și pleacă. Rămân, interzis dar și decis ca la prima ocazie să plec „în occident”. Mi-am dat seama atunci că am fost dezumanizați de comunism și că normalitatea nu va veni în curând peste noi.

E bine, e rău că tinerii noștri nu mai știu ce e comunismul? În afară de schimbările, majore, pe care le vedem ne-am schimbat noi în interiorul nostru? Astăzi, oare, mai sunt astfel de oameni haini? 

3 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Desi eram entuziasmat la inceputul articolului de o lectie ce va urma, imi pare rau sa va spun, dar am primit o lectie proasta. O morala cum ca e bine sa pleci, ca "in occident" e mai bine.

  Inteleg si apreciez curajul dumneavoastra din '88 ... insa acel context nu mai este valabil, lumea are acum libertatea de a alege, iar sfatul dumneavoastra este sa incurajati lumea sa plece, sa ii lasam pe "haini" sa se jupuiasca intre ei, in loc sa ii educam, ca vorba aia, Ministru al educatiei ...

  M-as bucura enorm la un simplu raspuns format din doua litere la intrebarea urmatoare: in 2014, e mai buna bagheta frantuzeasca ca painea arsa romaneasca?

  Gabriel D - student in Franta

  RăspundețiȘtergere
 3. Gabriel D. : da. Nu dau niciun sfat nimănui. Poate doar să trăiască fericit!

  RăspundețiȘtergere