Istoria recentă a bacalaureatului și un posibil semnal de alarmă

Am organizat bacalaureatul în cele mai vitregi condiții în 2010 și 2011. Fără probleme majore. În 2012, chiar dacă erau la guvernare de câteva luni, cei din USL nu au reușit să distrugă ceea ce am pus la punct. Deci sistemul era „brici”. Bacalaureatul 2013 va rămâne un bacalaureat fraudat. Care a fost situația, văzută din interior, în 2010 și 2011?

În 2010 sindicatele amenințau cu greva. Le-am propus să asigure serviciu minim iar eu să le iau în seamă o serie de revendicări. Nu au vrut. I-am dat afară din birou și Minister și am organizat impecabil bacalaureatul. A fost meritul echipei de inspectori și o rușine pentru sindicate. Pentru prima dată s-a văzut că sindicatele din educație nu valorează doi bani dacă ești ferm cu ele.

În 2011 a fost primul bacalaureat cu camere de luat vederi. Revoluția. Din nou inspectorii au organizat impecabil bacalaureatul. Nicio fisură. Dar muncă 24/24. Țineți minte isteria colectivă anti-Funeriu. Dar tot a mers ușor și fără incidente.

În 2012 am pus totul la punct dar a venit USL la guvernare, cu o lună înainte. Nu au schimbat nimic și a mers foarte bine.

2013 a fost, în schimb, dezastru. Ponta mă face cu ou și cu oțet pe mine. Eu sunt reponsabil. Da, așa e. Dacă nu făceam nimic în 2010 și 2011 mergea șpaga nenicule, nestingherită. Cică sunt sadicul căruia îi place să vadă elevi picați. Pe situl guvernului Ponta vorbește despre mine mai mult decât a făcut-o Boc.

Oare de ce?

Dacă la Peciu Nou din Timiș (cunosc bine comuna) rezultatele sunt pe bune, e excelent. Dar poate ar merita o verificare. http://www.tion.ro/clasare-surpriza-in-topul-liceelor-din-timis-nedumeriri-legate-de-promovabilitatea-elevilor-din-peciu-nou/1311779


Comentarii

  1. La Peciu Nou si anul trecut media de promovare a fost mult peste media nationala. In sesiunea de vara au promovat 20 de elevi din totalul de 29 de elevi iar in sesiunea din august au mai promovat 3 elevi dintre cei noua respinsi.In total 23 de elevi din 29 de elevi deci un procent de 79,31%.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dle Ministru Funeriu,
    Ati avut perfecta dreptate cand ati afirmat ca spaga de la bac merge la clasa politica (la USL, caci PDL si UDMR nu se preteaza la aceasta). Fac si eu urmatorul calcul, bazat pe estimari statistice: se vorbeste ca spaga la bac anul acesta a fost in medie de 600 euro de candidat. Daca consideram ca au dat spaga cca 50% din candidati, ceace este o apreciere rezonabila, rezulta ca spaga totala a fost de 100 000 candidati inmultit cu 600 euro = 60 milioane euro. Aceasta spaga a fost stransa mascat sub forma de cheltuieli cu banchetul, clopotelul, fotografii. Dca mai adaugam si cat si-au tras directorii, supraveghetorii, corectorii, raman cca 50 de milioane de euro, bani frumosi pentru politicienii de la conducerea tarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am dat bacul in 2006, la un liceu bun. Spaga pentru comisie in mod organizat, spaga pentru supraveghetori stransa pe loc, in zilele de examen. Toata lumea stia de acest lucru, toti au dat exceptand cei care nu isi permiteau. Similar la celelalte licee unde aveam cunoscuti.
    In timpul probelor a fost haos. Unii elevi chiar isi permiteau sa se ridice din banci ca sa intrebe alti colegi ce sa scrie. Supraveghetorii mergeau din clasa in clasa daca copiii din clasa lor aveau probleme la vreun subiect si cereau rezolvarile. La fizica eram cel mai bun din clasa si toti asteptau un subiect de la mine, iar supraveghetoarea ma intreba din cand in cand daca am terminat ca sa dau rezolvarile si la restul. Camerele probabil ca au eliminat circul asta.
    Nu m-am asteptat insa ca notele sa fie schimbate in timpul corectarii. La Limba Romana cerinta ultimului subiect a fost confuza pentru unii si au ales pentru a descrie conditia intelectualui din lit. romana pe Ilie Moromete sau chiar Ion. Cunosc dintre acestia care au dat spaga sa isi mareasca nota cu mai mult de un punct. Ba chiar se laudau inainte de afisarea rezultatelor si ca dovada spuneau ce nota vor lua. Chiar daca nu a aparut la televizor, fenomenul exista. Imi e greu sa cred a disparut acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lasa Peciul Nou. Acolo e prosti toti. dar sa vezi minune la liceul Dv. din Timisoara. La Colegiul Banatean....in tramvai am auzit vorbind doua doamne. Directorul aveea cheie dubla de la dulap.Dulapul cu lucrari. Si a stat in scoala tot Bac.-ul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place doar așa se mai pun și ai noștri copii cu burta pe carte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România