Mistificarea mistificărilor

Am crescut 11 ani în Timişoara. De la 6 la 17 ani. M-am simţit agresat în fiinţa mea de român de trei ori în viaţă. Prima dată la mineriade. Atunci decisesem să mă pregătesc să lupt pe termen lung. A doua oară când, în Japonia fiind, mi-a sărit în ochi diferenţa dintre şansa educaţională care li se oferă copiilor din ţările avansate faţă de copiii din România. Şi am decis să încerc să schimb ceva în acest sens. A treia oară acum. Când singurul lucru care lipsea tabloului a fost prezenţa lui Ion Iliescu în balconul Operei din Timişoara.

Este cu atât mai umilitoare pentru noi scena din Timişoara cu cât ea a fost concepută în laboratoarele echipei de campanie americane a lui Mircea Geoană. Care a încercat să exploateze o triplă încărcătură emoţională: Timişoara, Ziua Naţională şi 20 de ani de la Revoluţie. Au încercat să exploateze acest lucru mizând pe faptul că dacă vor fi proteste spiritul pacificator al lui Geoană va fi astfel subliniat. Un calcul, rece, matematic corect, dar făcut de nişte suflete care nu au înţeles nimic din ceea ce înseamnă a fi român. Spre deosebire de cei care au făcut aceste calcule eu cred că noi avem un capital emoţional mult mai bogat. Care sper nu va lăsa cea mai mare mistificare din istoria de după 1989 să se producă.

PS: aud că cei care sunt viteji pe la Realitatea TV şi Antena 3 au ieşit prin uşa din spate a Operei. De câte ori a procedat aşa Traian Băsescu când a avut de tratat grupuri ostile?

Comentarii

  1. Da , trebuia sa iasa prin fata si sa se le dea capete in gura ! De cate ori a avut Basescu de-a face cu o ceata de bromfagii agresivi ca astia ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelente observatii. Excelenta atitudine. Asta-i spiritul Timisoarei! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. I-a pus dracu' să meargă chiar de 1 Decembrie...nu-i vorbă, primeau o porţie bună de huiduieli şi daca veneau la Arcul de Triumf !

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Daniel P. Funeriu

    Dincolo de simbolistica pe care o descrieţi şi cu care sunt de acord, ca om politic practic interziceţi dreptul cuiva, oricine ar fi, chiar şi Ion Iliescu, de a exista pentru moment într-un anumit loc din Timişoara. Sunt absolut stupefiat. Mircea Geoană, Ion Iliescu, orice alt cetăţean al României, NU ARE VOIE SĂ FIE ÎN... un moment să citez exact... balconul Operei din Timişoara? Nu-mi vine să cred că aud asta de la dumneavoastră. De la primarul Craiovei nu mi s-a părut deplasat să-l trimită pe Mircea Dinescu afară din ţară, dar domnia voastră, un intelectual rasat, aţi ajuns să susţineţi că anumiţi oameni nu au voie în anumite locuri publice?

    Priviţi cu atenţie ştirile. Cei pe care îi vedeţi în piaţă, cu ochii injectaţi de furie, indiferent dacă sunt pro-cineva sau anti-cineva, reacţionează violent pentru că au fost întărâtaţi de PSD, PDL, PNL, PRM şi războiul, nu politic, ci "pe interese de moment ale diferitelor persoane de partid"... Toţi oamenii politici, printre care şi domnia voastră (cu părere de rău observ asta) aţi transformat momentul celebrării Unirii României în momentul comemorării dezbinării românilor. Vreţi să fiţi alături de politica iresponsabilă care promovează ura pentru procente? Încep să cred că poate că m-am înşelat atunci când v-am creditat cu o inteligenţă superioară pentru că nu văd în tipologia omului superior dorinţa de a promova conflictul şi ura şi nici nu văd umanismul să justifice acţiunile altora care promovează învrăjbirea.

    Sunt tare dezamăgit de această reacţie a domniei voastre. Într-o lume normală aţi fi condamnat preluarea mesajului zilei naţionale (ceea ce aţi şi făcut), dar mai ales starea de conflict. Justificând răul nu faceţi altceva decât să vă alăturaţi lui.

    Cu părere de rău vă spun că aveţi, în sistemul meu de valori, o bilă neagră.

    RăspundețiȘtergere
  5. Traian Basescu a iesit in fata fermierilor si i-a castigat corect! Asa trebuie sa procedeze un presedinte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Traian Basescu a iesit in fata fermierilor si i-a castigat corect! Asa trebuie sa procedeze un presedinte!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost in pta Operei azi in Timisoara.Niciodata nu am vazut o asa diversitate de oameni(de la batrani la tineri la copii tinuti de parinti de mana) care strigau sa dispara din oras Geoana si trupa lui de jegosi ordinari. Sa nu-l uite nici pe Ciuhandu care este primul vinovat pentru acest eveniment. Apaludaii PSD s-au chiscat, noroc cu jandarmii insa nu s-a vazut nici urma de Geoana, Klaus sau Crinisor. Probabil sub escorta au fost dusi la aeroport ca altfel ii mancau de vii.Cel mai de rahat s-a facut Ciuhandu care si-a dat cu firma-n cap...mi-ar fi frica sa dorm deseara acasa in locul lui.
    Mesaj clar pt Ilici de la Timisoara : DISPARI!
    p.s. ce tupeu jegos sa vina tocmai azi aici cu propaganda lor de rahat. In 20 ani n-am vazut nici macar s-aminteasca de Timisoara iar acum vor s-o cucereasca? PENIBILILOR !!!
    Va doresc s-ajungeti in rai. Da maine !

    RăspundețiȘtergere
  8. Tratatul de la Lisabona care a intrat astazi in vigoare ne spune ca 1 milion de cetateni pot solicita Comisiei Europene elaborarea unei initiative legislative. Peste tot in lumea democratica vointa poporului conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ SM
    În România nu sunt necesare decât 100.000 de semnături judicios strânse. Aveţi ştiinţă de o singură iniţiativă cetăţenească?

    Verificaţi mai cu atenţie ce este cu această iniţiativă cetăţenească europeană, veţi constata că este foarte greu să strângi un număr atât de mare de semnături de pe tot cuprinsul Uniunii Europene, procedurile de înregistrare a iniţiativei implică şi ele un om care se pricepe, mai este şi depunerea (după strângerea de semnături), prezentarea în faţa comisiei, suportul juridic de încadrare în legislaţie a iniţiativei... toate acestea fac ca iniţiativa cetăţenească să devină iniţiativa unui organism care strânge semnături... şi iată că apare suspiciunea gradului de democraţie.

    Verificaţi apoi dacă strângerea de semnături şi depunerea iniţiativei garantează că se va judeca exact forma propusă (adică admisă sau respinsă) sau dacă se pot aduce modificări iniţiativei legislative. S-ar putea să aveţi surpriza ca politica să facă de nerecunoscut iniţiativa care a necesitat atâta efort.

    Democraţia reprezentativă nu va conduce niciodată la îndeplinirea voinţei poporului, oricare ar fi sistemul social şi legislaţia, pentru că tocmai de aceea se foloseşte sistemul reprezentativ şi nu cel imperativ.

    În locul domniei voastre nu aş fi atât de entuziast. Peste tot în lumea democraţia este o poleială strălucitoare care permite "clasei politice" să-şi justifice activitatea în interes personal. În unele părţi politica are mai mult bun simţ, în alte părţi politica este de-a dreptul nesimţită... fiecare cu norocul de a se naşte într-o ţară sau alta.

    Din păcate democraţia nu poate funcţiona decât dacă toţi reprezentanţii au o probitate, profesionalism şi moralitate exemplare. Oamenii care au aceste calităţi sunt însă prea rari. Mai mult, oamenii cu aceste calităţi nu se mai înghesuie astăzi în politică.

    RăspundețiȘtergere
  10. ''De câte ori a procedat aşa Traian Băsescu când a avut de tratat grupuri ostile?'' Domnu' Funeriu, stiu io un caz cand basescu a avut de tratat un arab ostil, stiti cum l-a tratat? Cu un cap in gura. Asa ca poate faceti efortul sa nu va mai imaginati ca poporul roman este alcatuit numai din mardeiasi si manelisti.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Daniel P. Funeriu

    Aveţi dreptate cu mistificarea. Tocmai l-am auzit pe domnul Ponta spunând că nu a ieşit absolut nimeni în balcon (adică nici Ion Iliescu). Mai spun unii, tot pe la Realitatea TV, că aţi fi fost şi dumneavoastră la locul manifestaţiei anti-PSD, probabil altă mistificare. Aş vrea să vă cer o părere de om neimplicat în aceste evenimente. Multă lume a strigat Jos PSD şi Jos Iliescu... (o altă mistificarea spune că cel care striga mai cu foc astfel de lucruri era unul dintre cei care organizează alegerile PD-L în Timişoara). Întrebarea este, de unde să se dea jos PSD, de unde să se dea jos Ion Iliescu? PSD în acest moment nu are om la Cotroceni, nu are oameni la Palatul Victoria, la Palatul Parlamentului are mai puţin ca PD-L... de unde să se dea jos? Despre domnul Ion Iliescu... chiar nu mai ştiu să aibă o funcţie pe undeva, nici publică şi nici politică, doar calitatea de ex-preşedinte al României. Ce ar trebui să facă, de unde să-şi dea demisia, de unde ar trebui să se dea jos?

    RăspundețiȘtergere
  12. Dumneata domnule Bibliotecaru si toti ceilalti care nu intelegi ce inseamna sa fi timisorean, va urez un sincer "plisc inchis". Libertatea, nu se intelege, cum au domniile dvs. impresia, se simte. Ca sa simti libertatea iti trebuie organ pentru ea. NU mai vorbiti, va rugam, de lucruri pe care nu le intelegeti. Jigniti Timisoara! Va mistificati intr-o parada de cuvinte si suciti cu tact realitatea intorcand situatia spre un spirit ultra-civic, vezi ingradirea lui I.I. sa apara intr-un loc public. I.I. nu ar trebui sa calce in Timisoara. Sangele libertatii inca striga nerazbunat. Domnule Funeriu, stiu ca intelegi, si va multumesc, Timisoara va multumeste, toti o inima si-un gand! Libertate

    RăspundețiȘtergere
  13. De ce primarul Ciuhandru nu spune care este adevaratul motiv pentru care a facut acest "pact diabolic"? De ce acum, brusc, au avut revelatia ca PSD-ul este reformat? Care sunt declaratiile si actiunile politice de unde noi ar trebui sa deducem aceasta? In judetele conduse de PSD avem, mai degraba motive, sa credem contrariul. Basescu nu a promovat nici o masura si nu a actionat in timpul mandatului folosind metode comuniste. Daca PNTCD si PNL stiu altceva, de ce nu vorbesc clar, explicit, renuntand la sloganele electorale? Din declaratiile lor, singurul lucru evident este, ca nu-l suporta pe Presedintele Basescu, care pare ca le sta in cale. De ce este evident acest fapt? Pentru ca, in loc sa aduca argumente explicite, nu fac decat sa-l denigreze. Nu auzim decat epitete denigratoare la adresa lui Traian Basescu. Daca ar fi atat de cinstiti si ar propune cu adevarat o alternativa, de ce practica acelasi discurs pe care-l critica la Basescu (moguli, oligarhi, comunist, etc.)? De ce aceasta "Alianta de la Timisoara", taraie poporul in lupta lor pentru putere, terfelind memoria revolutionarilor din "'89- '90, care nu erau inregimentati politic nici la PNL, nici la PNTCD, nici la PSD???

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt Gigel Militaru, profesor la Universitatea din Bucuresti. Am votat Crin Antonescu in turul I si am regretat inca de a doua zi. Pentru turul II voi vota si il voi sustine puternic pe Traian Basescu. Argumentele deciziei sunt pe blogul meu la gigelmilitaru.wordpress.com si mai jos in post.

    Domnule Funeriu, daca credeti ca ajuta cit de putin pozitia si argumentele mele puteti face public unde doriti measajul meu de ce trebuie sustinut Base.

    In turul I am votat Crin si acum regret. Ar fi trebuit sa votez Cernea: era cel mai tanar si cel mai curat dintre toti. M-am ofticat pe decizia de a doua zi a Crinului de a sari in barca PSD-ului unde coltii razbunarii lui Adrian Nastase (si a unei intregi clici din mafia politic0-economica a ultimilor 20 de ani) impotriva marinarului se ascut pe zi ce trece. Antonescu a pierdut ocazia de a tace: daca ar fi avut inteligenta ne lasa pe fiecare din noi sa alegem si sa decidem ce vrem.

    Indiferent cit de tare il detestam pe Basescu pentru ce a devenit in 5 ani nu pot sa nu ma intreb doua lucruri.

    Ce ne asteapta insa cu Geoana presedinte?

    1) Revenirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei (sau, daca ministerul revine PNL, va fi Andrei Marga cu care cei doi “mari” politicieni Crin si Geoana au si vorbit deja). Ii vreti pe ei (doi rectozauri ai “sistemului universitar”) ministri? Votam Geoana! Dinspre PDL e nominalizat Daniel Funeriu (scolit in vest): cititi CV-ul, opera ISI, indicele Hirch si mai ales e tinar, foarte tanar si nu a mancat rahat PCR-ist. Nu va fi ministru desi cind activam civic pentru un astfel de portret de ministru militam: iata e propus un astfel de om ministru si nu ajunge fiind blocat de o situatie imposibila … Romania are nevoie de un ministru al invataminului de tipul Funeriu: scolit la mari universitati ale lumii care sa nu fie manjit de porcariile sistemului universitar autohton in care Andronescu sau Marga sunt doar doi din exponatele muzelui de antichitati.

    2) PSD-ul va reveni pe cai mari (sigur Adrian Nastase va fi presedintele PSD si prim ministru in maxim 5 luni — dupa ce il mazilesc pe Johanis — imi si pare rau de el ca il vor ‘face’ rechinii astia in doi timpi si trei miscari). Vor fura astia pe rupte ca intre 2000-2004 pentru ca de Geoana le e mai putina frica decit de Iliescu. Oftica lor mare e ca, sa il citez pe santajistul ala Chiriac din gasca SRS: “suntem suparati ca Videanu si Berceanu nu impart cu nimeni“.

    Patriciu, Vantu, Voiculescu, Copos, Adrian Nastase (adica toti cei care s-au ales cu dosare penale sub Basescu presedinte) etc etc etc vor primi NUP-ul linistii pentru ca nu degeaba l-au sustinut pe Geoana.

    Ce ne asteapta cu Basescu Presedinte?

    Nimic sigur: poate doar o speranta mica ca poate pune presiune sa se reformeze statul roman si un mare mafiot va intra la puscarie! Mafiile din politica le gastiti multiplicate in toate institutiile publice din ro. Le stim foarte bine pe cele din facultati si universitati unde paine si cutitul e detinuta de oamnii din ‘generatia PCR’. Ne mai asteapta scandaluri politice. Dar “linistea FNI-ului lui Vantu” a fost buna cand asta a jefuit sute de mii de gugustiuci mioritici?

    Pe cine votez duminica? O sa ascult sfatul lui Andrei Plesu din Dilema Veche de saptamina asta. O sa ma tin cu mana de nas si o sa votez Basescu. Iar Andrei Plesu e unul care a fost consilierul lui Basescu si primul care l-a parasit: asadar il stie foarte bine pe marinar dar ii stie la fel de bine si pe ceilalti si ce e in spatele lor.

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Anonim 01 decembrie 2009 23:32
    Stimate domn,
    Este ciudat că vorbiţi despre libertate, pe de o parte, iar apoi susţineţi că ea se aplică numai cui doriţi dumneavoastră.
    V-aţi gândit pentru o clipă cel puţin că dumneavoastră sunteţi în acest moment împotriva PSD la fel cum PCR-ul era împotriva PNŢ sau PNL? De ce vorbiţi despre libertate gândind comunist?

    Vreţi să fiţi liber cu adevărat, vreţi să trăiţi în democraţie, atunci promovaţi conceptul de egalitate, oferiţi celui care susţine PSD tot atâtea drepturi pe cât vi le doriţi şi dumneavoastră.

    Poate că nu era momentul ca acea înţelegere să fi fost semnată, poate că nu trebuia semnată tocmai acolo... dar, în numele libertăţi, ar fi fost cazul să-i acceptaţi pe cei care nu vă convin.

    Eu nu cred în depozitarii libertăţii şi ai democraţiei, nu cred că în Timişoara lucrurile stau altfel decât oriunde în lume. Respect pe cei care au făcut revoluţia, şi nu pot să nu constat că idealurile celor morţi au fost amanetate astăzi unor lideri care-şi văd de interesul lor, indiferent dacă sunt escu sau oană.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Anonim
    Da, şi eu mă întreb de ce PNŢ dezvoltă o identitate dublă, jumătate cu PD-L, jumătate cu alianţa PSD PNL UDMR şi cine mai e.

    PNŢ, prin căderea sub pragul electoral, avea şansa de a nu se mai îngrijora pentru alegeri şi se putea reforma astfel încât să crească în următorii 10 ani. Dezbinat, PNŢ a pierdut practic şansa revenirii. Probabil va fi înghiţit de alte partide şi va dispărea din istorie ca atâtea sute de partide de la revoluţie încoace. Păcat, România chiar are nevoie de un partid ţărănesc puternic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aveti perfecta dreptate, basescu n-ar fi procedat asa, le-ar fi tras un pumn in gura (respectand fireste viteza legala a bratului)le-ar fi zis vreo doua (gaozari, tigani imputiti)apoi, insotit de ecoul imnurilor lui Guta si Salam si flancat de sustinatorul de nadejde Edu din Ferentari s-ar fi lasat purtat pe sus de limbile umede ale intelighentilor de partid si de stat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitari B1 Tv si OTv pentru ca au dat imagini din Piata Operei /Timisoara si din Piata Universitatii. Multumesc Radu morau pentru obiectivitate si pentru imaginile cu Antonescu facandu-l pe Geoana mincinos acum o saptamana!
    Sarutmana Doamna Schotter pentru obiectivitate si lucuditate . Am fost si eu la Universitate.Cei de la microfon erau cam isterici si fara simtul vorbirii in public!
    Constat ca B1 Tv si Vox news au disparut din cablu RDS. Un amic imi zice ca nici pe Dolce nu se mai vad...ca s-a pus o mira ciudata cu o revizie tehnica si niste papuci..., adica le-au dat papucii? voiam sa ii vad pe domnii Tapalaga si Tismaneanu!Alo...CNA_ul? E cenzura in ROmania?
    Domnule Teszari ( RDS) . domnule Ioanis ( CEO Romtelecom, grec din partea OTE) te credeam om serios , nu Johanis!JOS CENZURA!vreau informatii , nu manipualri

    RăspundețiȘtergere
  19. Dom`le pumnu` calatoreste cu 50 de km la ora, nu esti nimeni sa dai dumneata voie sau nu unui cetatean la Romaniei sa fie unde vrea el.
    Daca PSD avea autoriozatie pentru acel miting, scandalagii PDL nu au avut si nu avea nimeni interesu sa iasa la urlat , de nu erau adunati de PDL.
    Si desigur si mata , aseara erai la Universitate, tot intamplator si tot intamplator ai disparut cand au aparut televiziunile. Din nou, miniciuna este deranjanta, dar asta nu va paraseste cu 50 de km la ora. Ca e cusuta de voi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Degeaba striga romanii ca nu mai vor sa reintre sub jugul socialist. Antonescu, Iliescu, Geoana si presa ne scuipa in fata, dupa revoltele din tara si ne considera falsi. Degeaba striga romanii ca nu mai vor sa traiasca sub manipularea mass-media.
    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/878184/Basescu-boicotat-de--Realitatea-si-Antena3/

    RăspundețiȘtergere
  21. superba postare... si da, Geoana este cu atat mai hilar cu cat isi da singur cu stangul in dreptul, in ciuda consilierilor americani...

    insa nu mai e timp de metafore, domnule Funeriu, e timpul sa se trezeasca populatia. asa ca am pus si noi pe blog un manifest poate se vor mai dezmetici unii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România