Interesul naţional

Atunci când comentatori politici sau oameni politici care nu sunt direct implicaţi în procesul desemnării Comisarului European din partea României se exprimă pe acest subiect, valoarea părerilor lor este în fapt valoarea unui comentariu mai mult sau mai puţin informat (în funcţie de cine emite comentariul). Aşa este şi cazul comentariului meu despre zvonul lansat de Adrian Severin privind posibila sa nominalizare ca "Ministru de Externe al UE". Am afirmat că Severin are exact zero şanse. Dacă ar fi avut o şansă oricât de mică sunt convins că ar fi avut toată susţinerea din partea României. Dar el a greşit pentru că demersurile pentru a deveni Comisar European trebuie să înceapă în România, într-un proces de coerenţă naţională. Nu pe holurile Parlamentului European.

Se pare că servirea interesului individual înaintea interesului naţional a devenit prima caracteristică a eurodeputaţilor PSD, probabil la ordinul lui Geoană. Am citit cu stupefacţie ieri un comunicat al Dacianei Sârbu, a cărei activitate şi atitudine precedentă ca europarlamentar am apreciat-o întotdeauna ca încercând să servească interesul naţional. Daciana Sârbu a declarat că "Nu mai avem nicio şansă [pentru agricultură] [...] putem primi comisia de pescuit - pentru că avem Marea Neagră".

Prin această afirmaţie se urmăreşte decredibilizarea demersurilor României în privinţa obţinerii agriculturii pentru Dacian Cioloş. Dacian Cioloş, fiind oficial desemnat, ar trebui în aceste zile susţinut nu doar de eurodeputaţii PDL ci de toţi eurodeputaţii din România. Şi de toţi cei care au o oarecare influenţă în capitalele din UE. Sper ca declaraţia Dacianei, vădit electorală, este doar pentru uz intern şi că la Bruxelles negociază intens cu cei 11 socialişti din comisia pentru agricultură o susţinere pentru Cioloş.

România are o şansă reală pentru agricultură prin Dacian Cioloş. Portofoliile nu au fost încă distribuite, Oettinger de exemplu (comisarul desemnat al Germaniei !) este zilele acestea la Bruxelles pentru a-şi face lobby pentru un portofoliu economic greu (energie). Nimeni nu poate garanta niciunei ţări un anume portofoliu în acest moment. Chiar şi portofoliul externelor se discută (d'Alema ar putea să piardă postul), e acum posibil ca Austria să-l obţină prin Gusenbauer, fostul cancelar chiar dacă cel desemnat oficial acum din partea Austriei este fostul ministru al cercetării, Hahn. De aceea toate energiile trebuie să fie acum canalizate către obţinerea agriculturii. Iar cel care reprezintă România în această negociere, Preşedintele, trebuie susţinut pe acest front indiferent de interesul electoral sau individual al unora.

Comentarii

  1. Inteligent si responsabil comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare politica românească se poate să nu mai discute cu bâta în moalele capului măcar în relaţia externă? Nu ştiu de ce cred că în bătălia asta politică românească nu se ţine seama de faptul că România ar putea să nu aibă nici un comisar şi, pentru mine, asta este mai credibilă ca toate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare ca unica sansa a Dl. Ciolos pentru acest post este sa isi poata asigura sustinerea Frantei (ceea ce se poate realiza in special prin mentinerea PAC asa cum este, adica intr-un dezechilibru exagerat in favoarea acesteia). Lucru care pare a nu se intampla atata timp cat Franta da semnale ca va sustine candidatura irlandeza. Pe de alta parte, ar fi in interesul national al Romaniei si Poloniei sa obtina o redirijare a repartitiei fondurilor PAC catre est. Intrebarea mea este la ce bun un comisar european din partea Romaniei care ar fi o marioneta franceza? Cum ar ajuta acest lucru la definirea unei politice clare europene romanesti si afirmarea unui statut motor in cadrul constructii europene?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este atât de linişte încât se aud acarienii zburând...

    RăspundețiȘtergere
  5. sEVERIN NU ARE SANSE PENTRU CA ASA CONSIDERA IUBITUL NOSTRU CONDUCATOR?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România