Informaţia cea mai importantă despre Johannis

Klaus Johannis a declarat astăzi că va solicita PSD şi PNL prelungirea perioadei legale în care să aleagă între funcţia de primar şi cea de premier. Nu aceasta este cea mai importantă informaţie. Ci aceea că Realitatea şi Antenele nu au dat ştirea, ceea ce mă face să fiu sigur că au embargo pe această ştire, cel puţin până acum.

Semnificaţia este clară pentru toată lumea. Avem de-a face aşadar cu următoarea construcţie:
  • se ia una bucată om controlabil cu sete de putere (Mircea Geoană)
  • se ia una bucată pseudo-rebel (Crin Antonescu)
  • se adaugă una bucată neamţ credibil
  • se demonizează omul de bătut timp de minim 6 luni pe toate canalele media la dispoziţie
  • se amestecă omul controlabil cu pseudo-rebelul şi cu neamţul într-o poză.
Speranţa celor care au pus la cale această construcţie este că în timpul care a mai rămas până la alegeri Românii să nu înţeleagă acest lucru. Deci echipa lui Geoană îi ia pe Români de proşti în această chestiune.

Observ din interior tot ceea ce se întâmplă acum. Nu am fost niciodată mai puternic convins de faptul că PSD trebuie învins cu orice preţ. Paradoxal, înfrângerea PSD este garanţia faptului că PNL va avea viaţă lungă. Aş mai observa un lucru: Mircea Geoană este total dependent de Johannis în acest moment. A bon entendeur salut!

Comentarii

  1. Johannis nu este nicidecum credibil, este un trădător care a realizat ca s-a angrenat într-un joc care îl depăşeşte.

    http://www.german-foreign-policy.com/en/fulltext/56289?PHPSESSID=1c4ju18gu0o20258sn70tc7br0

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Daniel P Funeriu
    V-am urmărit la TV şi am constatat că un om de valoarea dumneavoastră a ajuns să argumenteze şi el cu Hrebenciuc. Mă aşteptam la nişte argumente mai inteligente la dumneavoastră decăt la ceilalţi susţinători PD-L.

    Intru să vă spun asta şi observ că... spuneţi că primarul Johannis va cere PSD şi PNL prelungirea perioadei...

    Cum credeţi că două partide politice pot prelungi această perioadă? PD-L o poate scădea?

    Legea 161/2003, art. 86 spune că starea de incompatibilitate trebuie să fie rezolvată până la depunerea jurământului. Ce ar putea face PSD+PNL, să modifice legea?

    În plus există ştirea că domnia sa a declarat astăzi că nu a cerut acest lucru celor două partide.

    Personal eu nu văd cum s-ar putea bloca efectele legii şi sper ca această "prelungire" să nu se întâmple niciodată.

    RăspundețiȘtergere
  3. desolee, dar cel putin realitatea a dat stirea.

    Sunt de partea profesionistilor...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Bibliotecaru:
    Cred interventiile d-voastra frecvente nu va permit sa analizati in profunzime lucrurile pe care le sustineti (cred ca nu sunteti doar un postac oarecare). Chiar credeti ca d-l Johannis nu va capata minora dispensa pe care si-o doreste de la "echipa", cand Geoana&comp au decis (recent si ilegal) ca bugetul unei tari sa fie facut de un guvern demis tot de "echipa", sau sa lase (tot ilegal) tara fara un guvern (Negoita), etc...
    PS. Tehnica dvs. de demontare semantica a frazelor si deturnarea sensului acestora este deseori vecina cu manipularea profesionista (...uneori pana la coincidenta). Si dvs, ca si "echipa", mizati pe cititori sever limitati ca inteligenta si cu memoria in pioneze...Ca atacul dvs la (inteligenta d-lui) Funeriu sa aiba efect, eu va sugerez sa ne aratati cum d-l Funeriu v-a aplicat un croseu la ficat cand erati cufundat in lectura Constitutiei (...tocmai ieri a iesit un filmulet cu Bute si Andrade, mai usor de alterat decat meciul Basescu-copilu'.O parte dintre amatorii de telenovele chiar v-ar putea da crezare).

    RăspundețiȘtergere
  5. :)

    Felicitari domnule Funeriu si pentru recentele luari de atitudine!

    Keep on fighting!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Anonim
    Pentru a primi respectiva "dispensă" există două căi:
    1. O cale ilicită de a nu respecta legea cu nesimţire.
    2. Amendarea legii.

    În prima variantă nu mai contează cine, ce şi cum. Dacă se încalcă legea nu mai are rost să vorbim. Ar fi un gest samavolnic (cum ar spune Ion Iliescu).

    În cea de a doua variantă, este necesară o amendare a legii. Acest lucru trebuie desfăşurat după nişte proceduri care nu permit modificarea legii după o zi pe alta. Domnul Johannis trebuie să ajungă cu programul de guvernare şi lista de miniştrii (în cazul în care este propus de preşedinte) cât mai rapid cu putinţă. Mă îndoiesc că "se va rezolva problema" până la depunerea jurământului, adică momentul în care trebuie să opteze conform legii.

    Eu unul nu sunt de acord că "păstrarea locului" de primar. Ori în căruţă, ori în teleguţă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Funeriu, fiind un individ politic slab, Mircea Geoana are nevoie de carjele Iohanis si Antonescu.
    Neamtu e nitel fripturist si mandru ca un Crin.
    Semnificativ este ca nu acorda suficienta incredere propriei pozitii asa ca isi salveaza fotoliul caldut de primar. Un politician cu pedigree nu ii este frica de alegeri, dar colegi sibieni deblog mi-au spus ca Klaus e in cadere libera de incredere la el acasa. Acel 44% nu e intamplator la Sibiu.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Anonim
    În problema prezentării bugetului... nu am ştiinţă să fie ceva ilegal din moment ce s-a dat o lege pentru asta. Este vorba despre Pl-x nr. 584/2009 (înregistrare la camera deputaţilor) adoptată atât de camera deputaţilor cât şi de senat. Este vorba despre un amendament la un articol de lege, art.26 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului.

    Modificarea aşteaptă de pe 13.11.2009 să fie promulgată.

    După cum vedeţi, nu este vorba despre o ilegalitate din moment ce este permis prin lege.

    http://www.cdep.ro/proiecte/2009/500/80/4/pl584.pdf

    Personal nu sunt de acord cu acest amendament pentru că Bugetul de Stat este cea mai înaltă formă de reprezentare a Programul de Guvernare şi, în momentul în care Guvernul pierde încrederea parlamentului, practic nu mai există încredere nu numai pentru premier şi miniştrii, ci şi (sau "mai ales") pentru Programul de Guvernare. Este deci absurd ca în această situaţie Guvernul să aibă puteri reduse şi totuşi să aibă abilitarea de a-şi impune Programul de Guvernare prin realizarea bugetului.

    Dar chiar dacă din punct de vedere principial este un dezastru, din punct de vedere legal este absolut OK... desigur, legea trebuie şi promulgată.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonim
    Atunci când prin lege stabileşti ceva, nu poate fi ilicit. În momentul în care domnul Băsescu va promulga respectivul amendament (bănuiesc că nu poate amâna la infinit), Guvernul Boc va putea propune legal Bugetul.

    Scrisesem mai în detaliu, dar comentariul nu mi s-a publicat (probabil a intrat in moderare).

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    Văd că s-a publicat până la urmă.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Bibliotecaru:
    Recunosc ca aveti aptitudini de discutii in contradictoriu, dar observ in acelasi timp ca pierdeti din vedere esentialul oricarei legi serioase: o lege trebuie IN PRIMUL RAND sa raspunda principiilor de practica manageriala genral convenite de societate, si nu sa fie instrumentul acomodarii unor interese de moment. Ei bine, exact pe dos a fost folosit instrumentul legiferarii de catre echipa Geoana-Antonescu (care a pus stapanire pe Parlament, uzurpand reprezentativitatea celorlalti parlamentari din postura lor de sefi discretionari de partide); in exemplele pe care le discutam, legea bugetului national facut de guvernul demis este doar o penibila incercare de a transforma absurdul in legal si acoperirea erorii de la doborarea guvernului Boc, iar dispensa pentru Johannis ar avea exact acelasi fundament. Pe scurt, ca pentru un fin intelectual ce calibrul dvs - nicio lege din cele recent aprobate de parlamentarii controlati de sefii PNL si PSD nu poate transforma arbitrarul in normalitate. Efectele acestor "legi" se vor vedea in urmatorii ani, cand ele vor trebui probail abrogata. Ca si democratia, care nu te pazeste de erori ci doar iti da dreptul,sa faci erorile pe care le vrea majoritatea, asa si Parlamentul - nu are dreptate intotdeauna, dar poate crea cadrul legal care il defineste: in aceste doua cazuri, un cadru legal contradictoriu, care este de-a dreptul nociv pentru un stat de drept.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Anonim
    Mă acuzaţi de pomană. Chiar eu am spus că nu sunt de acord, chiar eu am "condamnat" interesul de moment care calcă în picioare principiile. Eu nu am spus decât că ilegal înseamnă "cu încălcarea legii", or legea nu este încălcată în acest caz. Dacă spuneaţi "în afara principiilor", eram perfect de acord cu dumneavoastră.

    Nu sunt de acord nici cu faptul că spuneţi "echipa Geoana-Antonescu (care a pus stapanire pe Parlament, uzurpand reprezentativitatea celorlalti parlamentari din postura lor de sefi discretionari de partide)". Parlamentul este format din partide dar nu reprezintă partidele, parlamentul este în slujba poporului român. Când era la putere PDL+PNL duceaţi grija PSD-ului, când era la putere PDL+PSD, duceaţi grija PNL-ului? Acesta este jocul politic. Din păcate. Normal ar fi ca fiecare parlamentar să fie tot timpul condus de conştiinţa sa şi atât.

    "Dispensa" lui Johannis nu este acelaşi lucru cu abilitarea unui guvern căruia i s-a retras încrederea de a da legea bugetului. În cazul "dispensei lui Johannis" se anulează însăşi logica acelei legi pentru că acea lege tocmai acest de tip de conflict de interese trebuie să ne apere. Personal cred că s-ar încălca cu voioşie Constituţia.

    ARTICOLUL 105 - Incompatibilitati
    (1) Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibila cu exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizate in cadrul organizatiilor cu scop comercial.
    (2) Alte incompatibilitati se stabilesc prin lege organica.

    Constituţia trimite la lege pentru alte incompatibilităţi şi nu pentru incompatibilitatea premier/primar.

    Pe de altă parte Parlamentul hotărăşte, ca instrument al democraţiei, şi nu două partide în numele parlamentului. Parlamentul poate că nu are dreptate întotdeauna, dar are autoritatea absolută în ceea ce priveşte legea şi reprezentarea populaţiei. Parlamentul este singura instituţie care reprezintă întreg poporul, nu mai există alta. Parlamentul poate construi un cadru legal contradictoriu, pentru că orice lege nouă sau amendament încalcă legea schimbând legea. Fără autoritatea aceasta, Parlamentul nu ar putea modifica legea. România este o democraţie reprezentativă şi nu una imperativă, acest lucru înseamnă că autoritatea Parlamentului asupra legislaţiei este şi deasupra autorităţii poporului. De altfel Constituţia limitează iniţiativa legislativă cetăţenească. Pe de altă parte, este evident că instituţia numită Parlament ar trebui să urmărească interesul public de lungă durată şi nu interesul politic restrâns, cu atât mai mult dacă este vorba despre un interes pe termen schurt... Noi, cetăţenii (eu, cel puţin, nu sunt membru de partid; nu ştiu dumneavoastră...) nu putem sancţiona real un politician, un grup de politicieni sau clasa politică în totalitatea ei, pentru că exercită puterea dată de popor în interes propriu. În mod real cetăţenii nu pot vota decât tot clasa politică, pentru că independenţii nu sunt nici cunoscuţi şi nici susţinuţi financiar. Mai mult, legea avantajează clar partidele politice în defavoarea independenţilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Anonim
    România este un stat de strâmb. Era mult mai aproape de "stat de drept" pe vremea când era Republică Socialistă. Bănuiesc că observaţi faptul că România în acest moment se află în blocaj instituţional, preşedintele spune că nu mai există articole în Constituţie care să desfacă ce politica a făcut, bănuiesc că observaţi că legile nu se aplică, că ţara nu este guvernabilă, nu are măcar un guvern, că există un faliment bugetar şi politica a căpătat o putere discreţionară, că justiţia şi organele de urmărire penală sunt total lipsite de credibilitatea. Niciodată în istoria României statul nu a stat atât de prost.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Bibliotecaru: Spuneti: "Niciodată în istoria României statul nu a stat atât de prost." Dati-mi voie sa va contrazic: in anul 1947, directia schimbarii si cauzele fiind de asemenea puncte de convergenta. Apoi in 1990, aceeasi miza si aproape aceiasi actori. Abdicarea de tip budist pe care o afisati nu este o dovada de echilibru din punctul meu de vedere, ea creand un teren fertil doar pentru cei care isi centreaza energia pe destructurarea sistemului. Cu alte cuvinte, daca apar crengi uscate, dvs. sustineti arderea padurii ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Funeriu,

    Televiziunile mogulilor practica cenzura pe fatza.In transmisie directa , Realitatea intrerupe Mesajul Presedintelui imediat dupa ce dl Basescu pronunta FNI,dormi linistit vantu vegheaza pentru tine!obiectivitatea jurnalistica este inexistenta. Concureaza doi candidati.De ce cheama doar un om ProBasescu si 5 Anti ?
    Razvan Dumitru este o javra ordinara...Se jura ca nu fura cu foile tremurand pe mana...si pe urma pac cu filmuletzul...exact atunci a aparut...))

    RăspundețiȘtergere
  16. @bibliotecaru
    Nu stiu cine naiba te crezi si ce faci toata ziua de pandesti in halul asta pe bloguri ca sa dai lectii, sufland praful de pe rafturi, da' esti defect cum nu se poate! Poate de aia te-au si tras in depou si ti-au dat o sarcina din asta, de umblat cu degetul prin treaba altora, ca sa ii futi intr-una la cap, exact ca aurolacii care vin sa-ti murdareasca parbrizul sub pretextul ca vor sa ti-l spele!
    Stirea despre conditia sine qua non a lui Johannis a fost data de Mediafax si e verificata asa cum trebuie, iar stirea de care vb tu, stramba-lemne'n biblioteca, a aparut dupa masa cand au fost, pesemne, atentionati ca incepe sa se umfle netul si ca nici presa nu va putea sa tina sub capac asa o aberatie!!! Au intors-o, asadar, ca la Braila, beneficiind de o maxima expunere pentru reparatie si de o maxima izolare a aberatiei!!!
    Oricum, la cata rabdare ai sa futi buha pe net, daca chiar esti bibliotecar, poate te vad azi-maine angajat de Patriciu ca candidat de paie la presedintia Romaniei. C'asa cu degetul vad ca stii s-o faci bine si, banuiesc, ca nici de gura nu esti rau!
    Muzeografu'

    RăspundețiȘtergere
  17. "Mandatul va fi cat va fi..."

    Asta este esenta mandatului de neamt; restul comentariilor sunt bla-bla-uri de bibliotecar.

    S.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mie mi se pare ca sunt 2 variante: fie Johannis e constrans sa intre in joc (prin santaj) fie e un aventurier politic de teapa lui Mazare dar mai cu staif. Sau o combinatie de cele doua...
    In fine, eu chiar nu cred ca este primul ministru de care avem nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Anonim 01 decembrie 2009 01:20

    Susţineţi că sunt dezechilibrat? Nici eu nu am pretenţia să fiu în echilibrul, ba chiar pot afirma cu mâna pe inimă că nu sunt în echilibru. Pentru dumneavoastră echilibrul şi echidistanţa se referă la a vorbi în mod egal "de bine" şi "de rău" despre toţi. Relaţia mea cu politica şi politicienii nu înseamnă însă critica şi lauda partidelor sau indivizilor, înseamnă o critică (sper eu constructivă, pentru că de aceea o pun pe bloguri de politicieni şi nu mă restrâng la propriile mele bloguri) relativ la acţiunea politicienilor, fie în calitate individuală, în nume propriu, fie în nume colectiv, ca membru de partid, fie ca reprezentant instituţional, adică în exerciţiul funcţiunii. Între un preşedinte în funcţie şi un viitor prezumtiv preşedinte aflat în stadiul de finalist, ce face candidatul mă interesează mai puţin decât ce face preşedintele în funcţie, pentru că simplul candidat nu are încă puterea de preşedinte. Ce face domnul Geoană în calitate de preşedinte al Senatului mă interesează mai mult decât ce face domnul Băsescu în afara "orelor de muncă". Este evident că nu sunt echidistant pentru că un preşedinte va fi întotdeauna mai important ca un şef la Senat, întotdeauna va avea mai mult atenţie din partea mea.

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca aveti acces la programul Arte, e o emisiune interesanta in seara asta, marti, 1 decembrie, la ora 22h40. Se intituleaza:Kapitalisme, notre recette secrète. Este realizata de Alexandru Solomon. Rezumatul in franceza e urmatorul: Alexandru Solomon imagine le retour en Roumanie de Ceausescu vingt ans après son exécution. Le «génie des Carpates» retrouverait ses proches au sommet du pouvoir que confère l'argent car certains des plus importants capitalistes d'aujourd'hui sont en fait les apparatchiks d'hier. Si quelques millionnaires sont dépourvus de liens directs avec l'ancien régime, tous doivent leur fortune au système hérité de Ceausescu et caractérisé par le népotisme, la corruption et l'absence de contrôle public. A travers ce documentaire, Alexandru Solomon dresse un portrait haut en couleur des oligarques de la Roumanie actuelle.

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Anonim 01 decembrie 2009 01:20
    Eu nu doresc distrugerea sistemului pentru că, în acest moment, acest sistem democratic este singurul posibil. Eu constat că în mecanismele sistemului sunt aruncate concepte, principii şi indivizi care împănează roţile dinţate şi totul se blochează. Pe mine mă interesează refacerea funcţională a sistemului definit prin Constituţie şi nu dărâmarea lui, arderea pădurii cum spuneţi. Cât timp vor exista câteva zeci de indivizi care vor înţelege din Constituţie cu totul altceva decât scrie acolo, Constituţia nu va ajunge pentru a rezolva problemele şi,la un moment dat, acest joc de-a interpretarea se întoarce împotriva celui care generează minciuna instituţională.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Anonim 01 decembrie 2009 01:20
    România nu a avut niciodată până acum un blocaj Constituţional. Chiar şi la moment de revoluţie a existat o schimbare instituţională ca la carte. Dacă vă aduceţi aminte, primul pas pe care l-au făcut cei car eau preluat puterea în decembrie 1989 a fost construirea unei instituţii de tip parlament (CFSN) capabilă să dea decrete, să dezactiveze anumite legi...
    Nimic nu a fost făcut în afara principiilor legii. Dacă citiţi acele decrete-lege, veţi observa că toate cele ce s-au întâmplat la revoluţie au o acoperire (justificare) legală şi principială.

    Relativ la anul 1947, trebuie să fiţi mai exact de atât ca să înţeleg la ce vă referiţi.

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Anonim 01 decembrie 2009 02:12
    Bănuiesc că este vorba despre alt anonim decât cel de dinainte.

    Vă rog să mă scuzaţi dar la atacuri la persoană şi la un astfel de vocabular, nu răspund. Pot însă să vă confirm că nu sunt bibliotecar, este un simplu nick-poreclă.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mi se pare un act penibil ce-au facut azi pesedeii in frunte cu crinisor si cu robu. Dintre toate orasele tarii au ales Timisoara tocmai azi...pana acum or uitat ca exista pe si pe harta. TIMISOARA NU VA VOTEAZA !!! Asa ca va puteti lua jucariile sa va intoarceti la miticii vostri. Si luati-l si pe Ciuhandu ca si-a dat in petec rau de tot. BASESCU RULZ !!!

    p.s. Iar cu pactu vostru de nimic o sa facem ce-ati facut si voi 20 ani cu Timisoara. O sa ne stergem la ***. Ce tupeu jegos aveti ma...

    RăspundețiȘtergere
  25. Cred ca e interesant sa cititi la pagina urmatoare cum se "construiesc" strategiile de toate felurile in cazul in care Alianta "cârnat" vine la guvernare: http://badeadan.blogspot.com/2009/11/voiculescu-catre-patriciu-tot-ceea-ce.html

    RăspundețiȘtergere
  26. 1. Ciuhandu a spus mai demult ca nu se poate apropia de PDL datorita unora cu trecut comunist/securist din PDL–in conditiile in care familia sa ar fi suferit pe vremea comunistilor!
    Iar acum sare in bratele gastii de comunisti din jurul lui Geoana!

    2. asa-zisul “liberal” QUINTUS: “Suntem cu sufletul si actiunea alaturi de presedintele PSD, pe care l-am simtit alaturi de cate ori am avut nevoie in Parlament si care nu ne-a inselat niciodata asteptarile”, a afirmat Quintus!
    Ce spusese CNSAS despre acest Quintus?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România