La cules de lucruri importante; Doina Cornea şi Herta Muller

Doina Cornea a fost decorată cu Legiunea de Onoare (extrem de rar pentru un român) şi cu Crucea Casei Regale. Cred că în aceste momente învolburate e important să ne gândim cu respect la cea care a vorbit atunci când noi toţi am tăcut. Şi să revenim la câteva valori fundamentale.

Când presa din România devine prea puţin informată şi prea mult exaltată presa internaţională îmi oferă un refugiu util. Astăzi fac o scurtă revistă ceea ce am găsit intresant în ultima vreme. Cu unele mici comentarii.

Voi începe cu un articol despre preşedintele Uniunii Europene, funcţie pentru care Tony Blair este cel mai citat. Conţinutul acestei funcţii, fiind nou înfiinţate, trebuie inventat. Primul preşedinte al Uniunii va avea un cuvânt greu de spus în definirea pe o perioadă lungă a fişei postului. Trebuie să recunosc că, fără a fi un specialist in "Blairologie" judecata mea în ceea ce îl priveşte s-a situat în registrul "poate nu înţeleg eu ceva din grandoarea lui". Decizia sa nemestecată în ceea ce priveşte războiul din Iraq mi-a confirmat că poate chiar nu exista nicio grandoare. Uniunea Europeană are nevoie de un lider care să inspire. E posibil să avem nevoie de o lungă aşteptare pentru a-l găsi. Dintre toţi liderii ţărilor Uniunii Europene pe care i-am văzut şi auzit personal cel mai mult m-au inspirat Jean-Claude Junker şi Francois Fillion. Despre care, după un discurs absolut briliant, o fostă membră a Guvernului României spunea: "nu ştie să se îmbrace"...

Un interesant, şi mai puţin pătimaş ca de obicei, editorial de-a lui Horia R. Patapievici despre campania "Noi vrem respect" de la Realitatea TV. Sistematizează foarte bine exact ceea ce gândesc şi eu dar nu am avut talentul să exprim atât de coerent şi clar. Analogia dintre rolul unui magazin alimentar şi al unei televiziuni îmi pare foarte sugestivă.

Un E-Mail de la un bun prieten mă informa că " [...] citind acest articol capăt impresia că cineva îşi pune problema cum să ia cele mai bune decizii pentru mâine, gândeşte, cântăreşte, evaluează! Înainte ca cuţitul să ajungă la os." Acest cineva este Christine Lagarde, Ministrul Francez al Economiei.

În sfârşit şi pe scurt, un extras care pe mine m-a cam şocat dintr-o carte ("La mauvaise vie") de Frederic Mitterrand, actual Ministru al Culturii din Franţa (o alegere bizară de-a lui Sarkozy), un articol despre Herta Muller din Le Monde precum şi o veste nu tocmai încurajatoare în ceea ce priveşte Comisarul European pentru România în Irish Times. Sper că e doar un fel de propagandă irlandeză.

În final, tocmai am dat de scopul asumat al celor de la "The Economist" pe care de fiecare dată îl citesc cu plăcere: "to take part in a severe contest between intelligence, which presses forward, and an unworthy, timid ignorance obstructing our progress".

Comentarii

  1. Stiti ca Doina Cornea e de partea lui Crin? Oare de ce nu se intreaba alde Gabriel Preda de ce nu il sprijina pe al de-a condamnat, vorba lui GP, solemn, comunismul? Se vede treaba ca nici Doina Cornea nu da doi bani pe parodia de condamnare...
    Mi-a placut eufemismul ''mai putin patimas'' la adresa lui Patapievici, cel mai filosof dintre fizicieni si cel mai fizician dintre filosofi si sinecuristul sef al regimului basescu, asta chiar e un tip la care nu ma asteptam sa se degradeze in halul asta, ce face banul din om...

    RăspundețiȘtergere
  2. @atreides

    Ca si dumneavoastra, ma bucur ca o scriitoare care a fugit in Germania pentru a nu colabora cu Securitatea a luat Premiul Nobel si o persoana care a infruntat Securitatea, devenind un simbol al rezistentei impotriva comunismului, e decorata cu Legiunea de Onoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ atreides,
    prelungind rationamentul tau, dna Cornea l-a sustinut si pe E. Constantinescu. Cea mai crunta dezamagire.

    Dar tu esti prea inveninat pentru ca sa poti aprecia ceva; tu apreciezi totul functie de dorintele tale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, l-a sustinut pe Emil, il sustine acum pe Crin, de ce nu il sustine pe basescu?

    RăspundețiȘtergere
  5. @atreides

    Nu stiu, domnule, de ce Doina Cornea nu il sustine pe presedinte. Dumneavoastra stiti de ce nu il sustineti ?

    RăspundețiȘtergere
  6. In anii '80, Eliade a fost foarte aproape de a primi Nobelul pentru literatura, din pacate lucrul nu s-a intamplat si se stie bine de ce. Inainte de anuntarea castigatorului, Eliade a declarat ca daca va castiga Nobelul va veni imediat in Romania (in ciuda dificultatilor pe care le-ar fi avut cu regimul de aici), pentru a-si afirma identitatea de SCRIITOR ROMAN. Eu ma voi bucura de Nobelul Herthei Muller in momentul cand o voi vedea ca face un astfel de gest.
    Despre literatura lui, Eliade spunea ca ''scriu in limba romana, limba in care visez''. In ce limba scrie Hertha Muller? A scris vreo carte in romana ca sa o consideram ''de-a noastra''?
    Eu personal n-am citit niciun rand de Hertha Muller, dar imi permit sa conjecturez ca Eliade valora cat zece Herthe Muller, si nu ma voi consola niciodata cu faptul ca a ratat Nobelul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doina Cornea va fi decorata cu Legiunea de Onoare in grad de comandor. De curand, alte doua personalitati ale Romaniei au fost decorate cu Legiunea de Onoare: Ilie Nastase si Cristian Preda.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ilie Nastase:
    http://www.ambafrance-ro.org/index.php/fr_FR/actualites/actualites-franco-roumaines/ilie-nastase-chevalier-de-la-legion-d-honneur

    Cristian Preda:
    http://www.ambafrance-ro.org/index.php/fr_FR/actualites/actualites-franco-roumaines/remise-des-insignes-de-chevalier-de-la-legion-d-honneur-a-m-cristian-preda-conseiller-presidentiel-30-janvier

    Ana Blandiana:
    http://www.ambafrance-ro.org/index.php/fr_FR/actualites/actualites-franco-roumaines/remise-des-insignes-de-chevalier-de-la-legion-d-honneur-a-ana-blandiana-30-septembre-2009

    Doina Cornea:
    http://www.ambafrance-ro.org/index.php/fr_FR/actualites/actualites-franco-roumaines/doina-cornea-remise-des-insignes-de-commandeur-de-la-legion-d-honneur

    RăspundețiȘtergere
  9. Spuneam acum câteva zile pe acest blog că...

    http://funeriu.blogspot.com/2009/10/premiul-nobel-pentru-medicina-va-fi.html?showComment=1254764010228#c1377530743365200358

    :)
    Nu a sărit nimeni care să-mi spună că am dreptate... Iată, doamna Herta Muller a câştigat parcă pentru a întării cele spuse de mine, mai rămâne ca cine trebuie să investească în literatură măcar un milion de euro pe an. Acel cineva nu trebuie să fie neapărat statul român, vedem zilnic cum diferite fundaţii şi televiziuni publice ajută românii "să-şi împlinească destinul", ar putea ajuta şi literatura română.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Si care-i mai tare, comandorul sau cavalerul? Oricum, insignele frantuzesti pot fi de multe ori ilogice. Cunosc un cavaler al legiunii de onoare care, fara sa fie un varf stiintific in domeniu, era si in Academia Franceza de Stiinte Medicale. El venea in Romania la chiolhan si gratuitate, imbatandu-se sistematic pana la un nivel titubant si delirant, dansand din buric cu noua sa achizitie matrimoniala, o marocanca cu 20 ani mai tanara.

    In ce privesc optiunile politice ale Doinei Cornea - diferenta majora dintre domnia sa si alti "legionari" citati mai sus este ca dna Cornea e un om sincer in civismul ei. Lucru ce a costat-o scump in perioadele cand era o voce singulara intr-un ocean de ipocrizie peridictatoriala.

    Dl/dna kuno are un comentariu interesant in ce priveste Herta Muller pe blogul lui Cristian Preda, interpelandu-l pe Vladimir Tismaneanu, autorul "condamnarii basesciene a comunismului".

    http://cristianpreda.ro/2009/10/08/civilizatia-dialogului/comment-page-1/#comment-11017

    Domnia sa o citeaza pe Herta Muller, care vorbeste de
    “cinismul” unei condamnari pur simbolice a comunismului care nu e urmata de de efecte reale.

    In fine, conteaza mai putin nationalitatea Hertei Muller si mai mult ce a scris ea. Atat Herta Muller cat si Mircea Eliade sunt scriitori universali. Ei nu pot fi comparati, e ca si cum am compara soarele cu zapada. Eu unul pot spune ca mi-e rusine de ce s-a intamplat cu minoritatea germana in Romania pe timpul lui Ceausescu si am totusi o simpatie suplimentara pentru Herta Muller, pentru ca ma pot usor pune in pielea ei si simti prin ce-a trecut in satucul pitoresc de langa Timisoara.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Costin Sandu

    Evident, comandorul e mai important.

    Am scris nu ca sa minimizez importanta gestului simbolic facut de statul francez (premierea unor mari personalitati ale luptei anticomuniste la 20 de ani de la revolutiile din '89 - Doina Cornea si Ana Blandiana) ci pur si simplu ca o completare la precizarea lui Daniel (putin inexacta, din moment ce numai in acest an sunt 4 personalitati ale Romaniei decorate); in cazul lui Cristian Preda si Ilie Nastase, gestul decorarii vine sa rasplateasca doi mari prieteni ai Frantei, care, fiecare prin actiunea sa (unul ca important responsabil al AUF-BECO si apoi ca presedinte al comisiei politice a Francofoniei, altul ca sportiv) au contribuit la raspandirea culturii si a numelui Frantei in lume.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu care credeam ca au contribuit la raspandirea numelui Romaniei in Franta...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România