De ce cred că PSD nu trebuie să facă parte din guvern

Politic, nu am fost niciodată de acord cu guvernarea împreună cu PSD. Desigur, niciun partid nu este o fată mare, dar toxicitatea PSD-ului a depăşit de mult limite imaginaţiei mele. Şi, chimist fiind, toxicitatea nu îmi e străină. Nu voi uita curând momentul în care s-a negociat programul de guvernare în jurul unei imense mese rotunde. Intrarea în scenă a lui Mazăre a fost demnă de o scenă de cinematografie clasică. Cu un impermeabil lung, înconjurat de curtizani, încerca să dea lecţii, în picioare Sulfinei Barbu despre cum este cu politicile europene în domeniul... mediului. Am admirat-o pe Dna Barbu cum l-a pus la punct, dar scena mi-a adus involuntar aminte de filmul "Once upon a time in America"... Şi arăta în toată splendoarea ei toxicitatea PSD. Am avut o tresărire de speranţă când l-am văzut pe Titus Corlăţean intrând. Dar după primele fraze m-am convins că se putea discuta mult mai bine cu un politruc UTCist din anii 80...

Din punctul meu de vedere nici o cauză nu justifica compromisul cu asemenea comportamente. Un compromis nu scoate o ţară din criză. O guvernare fermă, puternică şi profesionistă, da. Cu PSD la guvernare avem mai puţin profesionalism decât fără, avem o guvernare mai şubredă şi pune adesea premierul în dificultate atunci când trebuie să fie ferm.

Nu voi uita discuţia pe care am avut-o la negocierea programului de guvernare pe educaţie (!!) cu Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita. "Trebuie să bagi acolo că primarii să numească directorii de şcoli, sa pot eu să-l strâng de c...e pe director dacă nu-mi convine de el" a fost argumentul unuia dintre ei căruia nu am vrut nicicum să-i cedez. Astăzi citesc aici că unul dintre cei doi îşi continuă cruciada împotriva şcolii şi, mai grav, împotriva legii.

Viaţa mi-a arătat că atunci când se navighează în zone de duplicitate rezultatul este dezastruos pentru toată lumea. Era limpede încă de la început că nu se putea ieşi din zona mlăştinoasă printr-o asemenea coaliţie. Acum este confirmat. Cred mai degrabă în bun simţ decât în analize şi interpretări sociologice alambicate. De aceea sunt adeptul guvernării fără PSD. Criza politică pe care Geoană o invocă ameninţător nu ar fi provocată de scoaterea PSD de la guvernare. Ea este întreţinută prin prezenţa PSD în guvern. Toate acestea sunt, în sistemul meu de valori, elemente suficiente pentru ca la şedinţa Colegiului Director de duminică PDL să ia o decizie poate prea mult amânată.

PS: despre ruperea coalitiei: astazi sunt alegeri in Germania. Daca datele de la aceasta ora se confirma miine nu vom mai avea coalitia dreapta-stanga nici aici.

PS2: Nemţii se pare că au scăpat de coaliţia cu socialiştii după primele estimări ale votului.

Comentarii

  1. Domnule Funeriu, felicitari pentru tot ceea ce sunteti si faceti! Sper pentru tara asta sa va vedeti crezul politic indeplinit! Asa cum va spuneam si pe un alt blog, va asteptam demult. Keep on fighting!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vedeţi lucrurile un pic unilateral. Faptul că PSD face parte din Guvern este o alegere "din interes" a PD-L-ului. Dumneavoastră explicaţi de fapt de ce PSD-ul nu ar trebui să facă parte din Guvernul PD-L condus de Emil Boc, şi justificările domniei voastre au o logică, chiar dacă ea este partinică. Pe de altă parte Guvernul PD-L condus de Emil Boc este un răspuns al faptului că PSD a acceptat să fie parte în Guvern. În condiţiile în care PSD-ul se retrage de la guvernare, domnul premier Boc trebuie să-şi treacă noii miniştri prin parlament... În acest caz nu văd cum ar putea să-i treacă prin parlament, poate decât dacă se aliază poate cu PNL-ul. Atunci ar trebui să vorbiţi despre înlocuirea PSD-ului din guvern cu PNL-ul, deşi am rezerve că PNL-ul ar dori aşa ceva (poate după alegeri, eventual cu alt premier). Situaţia nu este aşa de simplă şi nici decizia uşoară, nici de partea PD-L şi nici de partea PSD. Eu nu iau în calcul soluţia guvernului minoritar PD-L în condiţiile acestei uri care rătbate din sediile centrale ale partidelor dar şi din micile filiale.

    Părerea mea este că până la trecerea alegerilor pentru preşedintele României, un guvern care funcţionează "apolitic", strict pe probleme de birocraţie normală, fără alte OUG-uri, fără angajări de răspundere, fără invenţii legislative "inovatoare" de tipul impozitului minim (numit de popor forfetar), fără taxe de bioxid de carbon puse în preţul energiei... După alegeri, soluţiile se vor ajusta de la sine şi se vor aşeza.
    Presiunea acumulată în popor este foarte mare. Dacă liderii politici se vor juca "de-a politica" ca şi până acum, s-ar putea ca poporului să-i sară capacele şi să explodeze. Sfatul meu adresat clasei politice este să arunce un ochi şi pe fierberea poporului, să nu fie integral acaparată de minunatul joc de-a politica războiului de partide.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ bibliotecaru: titlul cit si intregul text explica "de ce cred ca PSD nu trebuie sa faca parte din guvern". Si nu "de ce cred ca PSD nu MAI trebuie sa faca parte din guvern". Deci nu discut oportunitatea politica a scoaterii PSD de la guvernare ci arat consecintele prezentei PSD in guvern. Care oricum am privi sunt proaste. Daca sunteti un om de stinga asa cum banuiesc, nu va simtiti atacat: PSD nu are nimic de-a face cu stinga.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta, doamna Sulfina Barbu este o fiinta deosebit de inteligenta si un exemplu de urmat si de citat pentru majoritatea membrilor PDL. Cu siguranta, nu ma asteptam ca si dl. Funeriu sa faca asta. Cu siguranta, PSD este un partid toxic. Cu siguranta, PDL este un partid cu mult mai toxic decat PSD. Cu siguranta, PNL nu va face niciun fel de alinata cu PDL. Cu siguranta, PDL ar fi un partid mult mai putin toxic daca dl basescu ar disparea de pe scena politica. Cu siguranta, poate ca in acest caz PNL se va mai gandi in privinta unei aliante cu PDL. Cu siguranta, daca dl. Funeriu nu intelege ce m-a apucat, este rugat sa o urmareasca cu atentie pe d-na Sulfina Barbu la TV cand raspunde la intrebari.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ atreides: bine ati revenit. Vad ca sunteti in verva. Pentru ca va simt un pic tensionat si pentru ca tot am vorbit despre Serban Foarta in postul anterior, iata, special pentru dvs, o scurta poezie cum numai Foarta e capabil sa "scoata":

    Parfumurile unor crinoline
    Par fumurile unor crini; o, line
    Par fumurile unor crinoline.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu siguranta, nu inteleg de ce sunt luat iar cu ''dumneavoastra''. Cu siguranta, parfumul crinesc miroase mai frumos decat parfumul basesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ atreides: Cristian Preda spunea deunazi ca cei de la PNL ajung de la orice, pe drumul cel mai scurt, direct la Traian Basescu. Facui si eu un mic test mai sus. Daca si de la poezie ajungem la Basescu e clar, C. Preda a fost inspirat. O noapte linistita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu siguranta, Preda nu e prea original, toti pedelistii spun acelasi lucru, ca noi avem ceva cu basescu. Mai general, orice spune un pedelist spune si orice alt pedelist, i.e. spusele oricaror doi pedelisti sunt complet echivalente. In PDL exista deci o singura clasa de echivalenta, si cum aceasta clasa de echivalenta trebuia sa poarte un nume i s-a spus, simplu, basescu. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. si cu marea revulutzie bujetaro-judiciara din octomvrie, cu punct culminant in 7(22?) noiembrie, ce facetzi ?
    ca astia chiar stiu sa faca rele. au un talenttt...

    RăspundețiȘtergere
  10. a se vedea si convertirea liberalilor la rhinoattitude

    RăspundețiȘtergere
  11. @atreides

    "Dumneavoastra" e minima distanta pe care un om civilizat o poate pune intre sine si un hipopotam transpirat, iubaret si lipsit de inhibitii, caruia i-ai cazut subit cu tronc, in inghesuiala din autobuzul nostru zilnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Gabriel Preda

    Ca sa vezi! Imi amintesc de un hipopotam numit @Miruna care ma tutuia de zor..... pe la inceputul lui septembrie.
    Probabil s-a mai stilat intre timp si si-a schimbat si parfumul.

    @ Daniel Funeriu
    Dupa opinia generala (din ce-am citit pana acum ) alegerile din Germania se desfasoara intr-o indiferentza destul de pregnanta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Funeriu,

    Problemei ridicate de Atreides ni i-ati raspuns, ci ati apelat la metodologia Cristian Preda de a se eschiva ori prin apelul la cunoasterea si morala superioare, ori schimband subiectul.

    Daca v-ar fi durut tare de tot prezenta PSD alaturi de PD la guvernare, v-ati fi cautat de drum "in secunda doi", cum se alinta Boc. Si asta mai ales ca va displace duplicitatea.

    La fel, chiar din preambul, rezulta ca incriminati "toxicitatea" PSD doar din punct de vedere politic. Altfel decat politic ati fi de acord cu guvernarea PD-PSD? Wow! Cata sinceritate intr-o mare de duplicitate!

    Nu va mai plangeti acum! Ati cules ce-ati semanat!

    Cat despre Basescu, da, ni se cam apleaca de el. Fiecare cu intoleranta lui la toxicitate. lui

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Titi Spritz: cred ca singurul raspuns pe care-l datorez lui atreides este de ce ii spun "dumneavoastra". Pentru ca imi spune "dle Funeriu".

    Am ezitat mult daca sa pun cuvintul "politic" la inceputul textului. Am ales sa-l pun nu din motivele pe care le insinuati mai sus ci pentru ca guvernarea actuala este "politica". Daca ar fi fost "tehnica" banuiesc ca sunt citiva oameni din PSD cu care se poate face treaba. Probabil Diaconescu, Tanasescu, Ilie Sirbu, Bazac. Altfel spus PSD are citiva frecventabili din punctul meu de vedere intr-un guvern tehnic. Cred ca acordati prea multa importanta unor detalii de limbaj in loc sa va uitati pe substanta.

    Dupa cum vedeti nu ma pling. Spun pe sleau ce cred. Cel mai greu lucru in viata politica este atunci cind partidul tau ia decizii cu care nu esti in acord. Guvernarea cu PSD mi-a displacut profund si sunt convins ca ar fi fost mult mai potrivit sa guvernam cu PNL. Al carui bilant pe educatie, de exemplu, nu l-am considerat ca fiind foarte rau.

    In ceea ce il priveste pe Traian Basescu aveti 30 de zile de campanie pentru a demonstra ca aveti un candidat mai bun. Prin mijloacele pe care le considerati potrivite. Inclusiv postari pe bloguri. Va astept in continuare. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  15. Daniel, acel ''dl. Funeriu'' din textul meu de mai sus s-a impus acolo datorita naturii textului, caci in rest parca ramasese hotarat ca ne tutuim, nu?
    In rest, il salut cu simpatie pe Titi Spritz, caruia ieri i-am urmat exemplul intr-o anumita chestiune.

    RăspundețiȘtergere
  16. A propos, vad ca dl. Gabriel Preda a decis sa isi ia soarta in propriile maine si sa renunte la ajutorul clonelor. Mare om, mare caracter!

    RăspundețiȘtergere
  17. :lol:
    @Daniel Funeriu: fin'ca-i prima oara, salut :)
    on-topic: de acord si nu prea cu PSD-ul. Pragmatic vorbind, era singura miscare care se putea face dupa alegeri, o stim cu totii.
    Nici in ziua de azi nu mi-e clar pe cine as alege intre PNL si PSD; de bine de rau, PSD-ul mai are vreo cativa profesionisti. Plus ca venea criza, plus ca..etc&etc.
    Tot pragmatic vorbind, scopurile pe termen scurt au fost atinse, de acum trebuie privit spre reforme structurale. Basescu va fi reales(numai atreides nu stie), iar apoi bineinteles ca PSD-ul trebuie debarcat. C-asa-i in tenis.
    PNL_ul e plin de imbecili frustrati, mediocri care se zbat ca pestele pe uscat. Astia care se intalnesc la un spritz si hotarasc retragerea trupelor din Irak; toti penelistii imi fac impresia ca sunt blocati in faza incertitudinilor prepubertare si se chinuie sa ajunga la faza genitala, fara succes, insa(dupa stadiile a la Freud).

    ps. are dom'le peneleu' (si cu-crin) 3 simpatizanti de-i regasesti pe toate blogurile, spui ca au luat amfetamine. Savantul atreides, de pe malul stang al Dambovitzei, de exemplu; sau e malul drept?

    RăspundețiȘtergere
  18. PSD va ramane un profund partid nereformat si ancorat in trecut...sper sa dispara candva


    te astept la mine pe blog unde discutam cum Iranienii au fost prinsi cu pantalonii pe vine si cu mana in uraniu imbogatit....

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Daniel P. Funeriu
    Nu sunt un om de stânga, nu sunt nici un om de dreapta, nu sunt un om înregimentat politic deci nu sunt de nici un fel. Dumneavoastră sunteţi de stânga sau de dreapta?
    :)
    Să înţeleg că de fapt spuneţi că PSD nu ar trebui să facă parte din nici un guvern?
    Cu alte cuvinte afirmaţi că politica PSD sau membri de partid ai PSD sunt incompatibili cu guvernarea...

    Stimate domn, am să vă spun părerea mea... Mai întâi am să o sintetizez parcimonios: Ghinion de Neşansă. Apoi am să dezvolt... România a avut ghinionul de a fi guvernată exact invers decât ar fi cerut momentul istoric. La început, imediat după revoluţie, cea mai propice guvernare ar fi fost a partidelor istorice, pentru că ar fi contribuit la credibilitatea externă şi s-ar fi asigurat trecerea mai rapidă de la societatea concentrată în mâna statului spre societatea liberă, descentralizată. A urmat apoi o perioadă de privatizare care a fost guvernată tot de stânga, incompatibili cu doctrina de partid care cere mai mult etatizare şi concentrare a puterii în mâna statului. Perioada CDR ar fi trebuit să fie de stânga, pentru că după privatizare era nevoie de protejarea intereselor statului pentru a nu se face un reflux pentru stat în ceea ce priveşte proprietatea. Statul ar fi trebuit să controleze funcţionarea transferului de proprietate şi să se evite starea de incertitudine. A urmat iar o perioadă PSD-istă care ar fi fost bine să fie PNL-istă, pentru a pregăti o creştere economică accelerată în vederea aderării la NATO şi UE. A urmat o perioadă de dreapta taman când statul trebuia să fie puternic în negocieri şi bunăstarea să se fixeze în producţie stabilă.

    Perioada de la începutul acestui an ar fi trebuit să fie de concordie politică, pentru că altfel nu se poate constituii un hei-rup care să scoată România din groapa crizei...

    Cum spuneam, România are Ghinion de Neşansă (de pus pe fruntea fiecărui român).

    Reiterez întrebarea, sunteţi de stânga sau de dreapta...?

    RăspundețiȘtergere
  20. @ Bibliotecaru: aveti un spirit analitic pentru care va complimentez. Eu apartin doctrinar unei drepte moderate. Daca cititi programul pentru urmatoarea Comisie Europeana a lui Barroso veti avea o idee clara asupra viziunii mele politice (daca acest lucru are o relevanta!).
    Programul Barroso:
    http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/press_20090903_EN.pdf

    RăspundețiȘtergere
  21. Domnule Funeriu,

    Va multumesc pentru raspuns, chiar daca nu ma satisface intru totul E limpede, pentru mine, ca sunteti mult mai deschis decat "dl. profesor" Cristian Preda (banuiesc ca Atreides facea referire la ultima mea postare pe blogul distinsului).
    Din C.V.-ul dumneavoastra ecunosc specialistul indubitabil in ale chimiei si ingineriei conexe acesteia. Felicitari sincere!
    Insa, "chimia" politica nu se regaseste la fel de indubitabil in probele examinate in propriul laborator. No offense!
    Sper, asa cum nu mai sper de la alti bloggeri politicieni, la o discutie fair-play, pro si contra (cu "sau" mi s-a aplecat), pe teme mai mult sau mai putin palcute, asa cum ii sta bine unui intelectual.
    Cu consideratie...

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Titi Spritz: C. Preda are un mandat de europarlamentar si un post de profesor. Trebuie sa faca fata ambelor de unde timp mai putin pentru raspunsuri. Cunoscandu-l nu cred ca se eschiveaza. Nici eu nu voi fi atit de prolix precum azi, dar voi incerca sa satisfac pe toata lumea ;).

    RăspundețiȘtergere
  23. Domnule Funeriu,

    Chiar nu ma pricep la acest gen de "scrima". Ce-are europarlamentarul ocupat cu profesorul absent?
    Eu vorbeam despre un stil de a dialoga cu vreun "o-stil"...
    Eu doar imi exprimam o asteptare: un dialog pe bune, fie el si neplacut uneia din parti sau ambelor.

    Ce-si poate dori mai mult un om de stiinta decat sa aiba parte de un vivarium? Altii prefera diorama. Sper sa nu faceti parte dintre ultimii!
    Cu stima, T.S.

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Titi Spritz:
    1) ;)
    2) As fi fost interesat ca un liberal (presupun ca asta sunteti) sa comenteze inregistrarea video pe care am propus-o acum 2 zile (vezi postul de acum 2 zile).

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Daniel P. Funeriu

    Am răsfoit programul Barosso pe care mi l-aţi indicat. În mare parte îl bănuiam, pentru că sunt liniile generale de politică europeană. Sincer eu nu aş fi numit cele scrise acolo ca fiind soluţiile dreptei, moderate sau nu, nici măcar relativ la neo liberalism, cu inserţii de social-democraţie.

    Dacă consideraţi necesar, pot explica.

    "Stânga" şi "dreapta" plătesc astăzi non-logica aplicării lor care a dus la eşecul social, fiecare în jumătate de lume. În fapt nici stânga şi nici dreapta nu s-au aplicat decât parţial, până la urmă acţiunea politică stabilizând o nevoie anti-democratică construită în jurul cultului personalităţii unor lideri sau structuri de lideri. Calea de ideologie "corcită" care se reliefează în ultimele decenii, venind atât din partea stângii cât şi din partea dreptei, nu reprezintă soluţii ideologice, ci dimpotrivă, mutilări ideologice. Conceptul aşa numitei doctrine populare care permite baleierea dintre stânga spre dreapta şi din dreapta spre stânga, atât de popular în această perioadă, desfiinţează practic înţelesul doctrinei ca o cale definită filosofic, amendând determinismul doctrinar cu un fel de struţocămil politic lipsit de suport ideologic. Practic toate partidele sunt astăzi populare, fără excepţie. Iată că asistăm la o puternică depolitizare a acţiunii partidelor, deşi justificarea pluripartidismului constă tocmai în stabilitatea dată de doctrinele politice.

    Spuneaţi mai sus că aveţi impresia că sunt un om de stânga. Ei bine, soluţia pe care eu o văd pentru viitorul politic al omenirii este renunţarea la conceptului ideologic de societate unică. O ideologie, de orice orientare politică ar fi ea, vorbeşte despre o ţintă, adică de o societate finală, aproape de ideal şi lipsită de contradicţii, la care se ajunge prin mecanismele ideologiei respective. Soluţia mea este dispariţia acestei societăţi finale reieşită din doctrine şi realocarea modelului politic prin asumare pluridoctrinară. Acest lucru implică o societate în permanentă schimbare şi evoluţie care se maturizează pe seama unei alternări doctrinare. Doctrinele, la rândul lor, trebuiesc şi ele refăcute astfel încât să funcţioneze pe principiul societăţii alternante. Aparent pare un lucru simplu, ideologic este cheia spre supravieţuire.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Bibiliotecaru: programul Barroso este mult mai mult decit liniile generale de politica europeana. Practic, pentru prima data, un presedinte al Comisiei Europene merge atat de departe in ceea ce priveste afirmarea EU ca entitatea care "face agenda mondiala" si nu se adapteaza acesteia. Conceptual este din punctul meu de vedere un exceptional document de referinta.

    In ceea ce priveste discutii atit de profunde precum cele despre ideologii cred ca mai am nevoie de minim 10 ani de practica politica pentru a avea o parere pe care sa o pot sustine cu suficiente argumente. Pe moment sunt satisfacut de conceptele inspirate de dreapta europeana, care, totusi, ar mai trebui sa fie un pic concentrate pentru a fi 100% pe gustul meu. O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  27. @ Daniel P. Funeriu
    Spuneţi că:
    "un presedinte al Comisiei Europene merge atat de departe in ceea ce priveste afirmarea EU ca entitatea care "face agenda mondiala" si nu se adapteaza acesteia"

    Este adevărat, nu am elemente atât de exacte despre istoria conceptului Uniunii Europene, dar începuturile moderne, Tratatul de la Roma semnat prin anii 50, cred că tocmai acest obiectiv l-au avut, o contrapondere de politică economică a jocului puterilor SUA-URSS. Atât SUA cât şi URSS nu a spus nimic atunci pentru că aveau nevoie de o zonă tampon din care fiecare să controleze jumătate. Înfiinţarea formei actuale a Uniunii Europene, introducerea EURO ca monedă susţinută de toate statele europene nu a fost o simplă înlocuire e ECU, ci chiar o balanţă comercială internaţională pentru dolar ca valuta de schimb a statelor lumii. Iată, DST-ul vehiculat de FMI conţine astăzi 34% euro, ceea ce înseamnă că euro şi-a atins ţinta. Este evident, de foarte mult timp, că Statele Unite nu se mai pot susţine singure şi au nevoie de sateliţi şi de U.E. pentru a păstra rolul de super-putere. Momentul de slăbiciune pe care Rusia îl traversează este, la rândul lui, strâns legat de perioada pierderii sateliţilor săi de influenţă.
    Adevărata luptă pentru "agenda mondială" va începe însă atunci când resursa energetică se va epuiza. Abia atunci China, urmată îndeaproape de India, se vor afirma ca superputere şi lumea, aşa cum o cunoaştem noi astăzi, se va schimba.

    Părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  28. Domnule Funeriu,

    Cred ca va referiti la audierea lui Leonard Orban pentru functia de comisar pe multilingvism, nu?
    In afara de un discurs tehnic, atent si cumintel, bine primit de altfel, n-am remarcat decat insertul sincronului in bulgara.
    Nu inteleg ce legatura are un liberal cu asta, in afara de faptul ca promovarea diferentei, deci si a multilingvismului, este o atitudine liberala.

    RăspundețiȘtergere
  29. @ Titi Spritz: intrebarea fundamentala la care probabil vor trebui sa raspunda guvernantii tarii noastre: "dupa o prestatie ca cea a lui Orban, cum justificati cererea unui portofoliu serios?" Voiam sa stiu cum este evaluata prestatia sa de cititorii acestui blog.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România